Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Jsme narod bez kolektivni pameti a kolektivniho svedomi. Vim jak oboji vypada. Jsou zeme, kde v ramci demokracie se vselico muze delat, ale ono se to proste nedela. Autor se myli, kdyz pricita stav nasi spolecnosti komunistum. Ti jen spatnym prikladem pokazili dobre mravy. To jsme od totality zdedili.

1 1
možnosti
JK

To, co píšete v první větě, není v žádném případě pravda. Myslím, že zcela pomíjíte zcela zvláštní postavení našeho národa, kdy jsme vzhledem ke specifické poloze země (viz Bismarckovo: pán Čech je pánem Evropy) neustále čelili snahám nás ovládnout, což se nejednou leckomu podařilo. A to myslíte vážně, že komunisté "jen" špatným příkladem pokazili dobré mravy? Tady šlo o čtyřicet let tvrdé totality a masivního útlaku. Z totality jsme zdědili mnohem víc.

2 0
možnosti
DB

to jehně je dnešní EU...a je na tom ještě hůře, protože si myslí, že je to jehně ozbrojené a chráněné velikým bratrem ale ten veliký bratr je ten vlk....

a tak jediné co mže EU pomoci je vystoupit z NATO, vytvořit federaci a založit si vlastní armádu asi tak 2x tak mocnou jako ta americká....a pak už jsme jehně velmi dobře ozbrojené a nemusíme se bát vlka nic.......

2 6
možnosti
JK

;-D Jo, to by bylo krásné, ale při dnešní konstelaci moci v EU velice nereálné. Napsal jste to trefně a navíc jste mě pobavil.

1 0
možnosti
Foto

,,Před 27. výročím 17. listopadu aneb Komunismus v nás".Nejde o komunizmus v ,,nás". Jde o to, co jste dále vyjmenoval. A to z lidí nezmizelo. Nikdy a za žádného režimu, ani systému. Nikdy! Nakonec, připomínáte toliko a pouze 27. výročí onoho data. Proč? A kde je 77. výročí téhož data! Právě u příležitost 50. výročí se konalo povolené(!, kým asi a proč?) uctění oné památky na Albertově! A odtamtud byl ,,průvod" doveden na Národní třídu agentem StB Zifčákem. Teprve po FINGOVANÉ smrti studenta Šmída, ve skutečnosti Zifčáka, a vědomém vypuštění této dezinfoinfo do světa, se začaly ,,dít věci". A dnes? Mnohdy až absurdní divadlo hodné až V.H. :-( Resumé? Systematický a velice funkční nekonečný brainwashingRv Snažil se o něj i minulý režim pod vedením ,,jedinné strany a vlády". Ovšem marně. Lidé nebyli hloupí! A nejsou ani dnes! A tam je onen ,,základní problém". Ovšem pro koho je to problémem dnes?!

Pro ty, co jim můj příspěvek ,,nevoní", připomeńte si.Vše!

Viz: O touhách po permanentním orgasmu, ale i o únavě, někdy až kocovině - Blog iDNES.cz

3 3
možnosti
RC

tak za prve, tvarite se, jako kdyby to byla 1. demonstrace

za druhe, zapominate na hroutici se systemy v dalsich komunistickych zemich

za treti, smrt Smida byla docela spolehlive vyvracena jiz v nedeli. Ale porad tu byly desitky do krve zmlacenych studentu a zrovna v tento den....

6 1
možnosti

Pane Kvapile, ono je to sice všechno mnohem složitější, ale je mi jasné, že jeden článek nemůže postihnout všechny aspekty věci. Takže nakonec děkuji především za ten Franklinův citát, který jsem neznal a který mě pobavil. Jen si nejsem jist, koho přesně myslel tím jehnětem. Dobře ozbrojený lid? Nebo snad stát? A pokud ano, tak který? A koho myslel těmi vlky? Ta metafora vznikla hodně dávno a nevím, nevím, zda se dá použít i v dnešní době jinak než jako historická kuriozita.

3 0
možnosti
JK

Samozřejmě, že jsou ty věci mnohem složitější. Nesnažil jsem se ale o analýzu ani studii. Ta metafora o vlcích a jehněti reflektuje v té době v USA hodně diskutovanou otázku diktátu většiny. Mám pocit, že se dá použít i dnes. Pod vlky i jehnětem si lze představit ledacos. Například to, že momentální většinou lze prohlasovat různé vlčí zájmy a někdy se nemůžeme spolehnout na to, že v příštích volbách zvítězí zájmy jehněčí. Jde o to umět se rozhodnout, kdy už je potřeba, aby se jehně obrazně ozbrojilo.

2 0
možnosti
JSS

Dříve nám podstrkované představy o komunismu, kde má mít každý podle potřeb je samozřejmě chiméra. Ale to jsme přeci věděli už před 89.rokem.

Ale snažme se změnit nedávný opět nemožný a zase podstrkovaný "sametový náhled - Pravda a láska vždy musí zvítězit" ! A snažíme se??

Ne - daří se dravcům všeho typu - jmenovat nemá cenu. Protože taková celonárodní krádež se v těchto končinách ještě nekonala. Navíc ruka v ruce s demoralizací. Mluvíte o demokracii. Ta naše je schovaná v pytli. Volíme, ale pak následně se spojuje kdekdo s kdekým - paskvily a naprosté popření lidu. občana.... I menšina musí mít právo na řízení. POPŘENO ! Co si má myslet občan a následně zařídit.

Zcela nic pro obecné blaho.... Je rád, že může pracovat a žít ve své rodině - tedy ti šťastnější.... A ve světě je podobno.

3 0
možnosti
JK

Obecné blaho je amorfní pojem. To, co píšete ve třetím odstavci, docela dobře vystihuje druhý citát Benjamina Franklina. Pokud jde o vítězství pravdy a lásky, tak se někdo snaží a někdo ne. Ti, kdo se snaží, však nejsou vždy titíž, kteří se k tomu heslu hlásí.

1 0
možnosti
Foto

Demokracie je velký podvod. Víra v politickou autoritu udělá z voleb něco, čeho se budou občané dobrovolně a aktivně účastnit. Jejich konkrétní volba je nepodstatná, důležité je, že otevřená účast ve volbách přestala býti “kolaborací s nepřítelem”, ale stala se vznešenou politickou občanskou uvědomělostí, známkou vzdělanosti a zájmu o “politické dění”. Nic lepšího si vládnoucí elita nemůže přát.

Jak napsal Přemysl Holub:

Pokud komunisté sebrali lidem soukromý majetek a pokusili se o společenskou utopii ve smyslu “všechno všech” a “od schopností jedněch k potřebám druhých”, potom současný fašisticko-demokratický model se pokouší o něco podobného, jen jinou cestou. Majetek je sice ponechán soukromým osobám a firmám, ale úroveň zdanění, regulací, příkazů a vyhlášek expanduje natolik, že vlastníci kapitálu “na papíře” jsou nakonec jen částečnými vlastníky (nebo spíše podnájemníky). Skutečným vlastníkem je byrokrat ve službách státu, který prostřednictvím své domnělé moci prakticky řídí celou ekonomiku a průmysl. Interakce mezi poskytovatelem služby nebo výrobku a zákazníkem je skoro plně ovládána byrokraty, a to údajně v zájmu ochrany jedné nebo druhé strany. Byrokrat je ve skutečnosti tím pravým vlastníkem, který rozděluje různá povolení ke všemu možnému, a to jak ze strany zákazníka, tak ze strany poskytovatele služby či výrobku.

Myslím si tedy, že není co slavit.

4 2
možnosti
Foto

myslím si tedy, že není co slavit...Nic lepšího si vládnoucí elita nemůže přát...

uvedené citace - Fr.Kšír

3 0
možnosti
Foto

jsem ráda za článek , jsem ráda , že zmińujete onu francouzskou historičku MyerovouR^ a jsem moc ráda za citáty uváděné... zvláště ten od B. Franklina. A jsem ráda, jak pohlížíte na VH. A říkáte něco v tom smyslu, že za to, co se dělo dál opravdu nemůže jeden sen, co se v to lepší, ale podivně uchopené, před sedmadvaceti léty obrátil.:-) Jaroslave, hezkou neděli

2 0
možnosti
JK

Děkuji za příspěvek a také vám hezkou neděli. :-) Meyerovou a Franklina jsem připomněl rád a s gustem. Kdysi jsem napsal o knize Češi a jejich komunismus jistou studii. Byla to zajímavá práce.

0 0
možnosti
MK

Pár poznámek k Vašemu textu:

1. Říkáte, že posilují komunisté. Jak a čím? Co se konkrétně komunistické strany týče, tak já osobně jsem nezaznamenal žádnou, dlouhodobě vzestupnou tendenci jejich preferencí.

2. Českou společnost nerozděluje dle mého názoru Miloš Zeman sám o sobě, ale především mainsteamová média - tím, že záměrně zveličují každou žabomyší válku, jako např. to, jak přijel pozdě na pohřeb (sorry, ale tohle bylo fakt trapný). Naopak vůbec se nezmiňují o stávce policistů ve Francii a její příčině (a netvrdil bych, že se nás to netýká). Proč asi?

3. Spíše než z Putina mám mnohem větší obavy z toho, co jsou schopni někteří udělat, když není po jejich (zvlášť, když na to mají prostředky). Zmiňujete protesty proti DEMOKRATICKY zvolenému D. Trumpovi (navzdory tomu, jak vehementně se snažil tamní mainstream ovlivnit výsledek ve prospěch Clintonové, více viz. např. Jefim Fištejn nebo Alexandr Vondra v předvčerejších zprávách na Nově). Když není zvolen můj kandidát, tak půjdu a rozflákám autobusovou zastávku nebo budu pálit vlajku své země? K takovýmu svinstvu bych se teda nesnížil! Trumpovi přeju hodně úspěchu.

Mimochodem, ještě k těm anti-trump protestům: Začínají se objevovat info, že tyto protesty zase nebyly tak moc spontánní, jak by se mohlo zdát. V této souvislosti je zmiňována např. iniciativa MoveOn s možným propojením na Open Society Fund. Já nevím, co je na tom pravdy, ale myslím, že bychom to asi neměli brát tak úplně na lehkou váhu. Jestli máte k dipozici informace, které toto podezření vylučují, budu jedině rád. Protože pokud by se to naopak potvrdilo, znamenalo by to fakticky počátek pokusu o převrat (navíc v kolébce demokracie), což mě teda děsí.

8 3
možnosti
JK

Moc otázek, na které není jednoduché odpovědět. Mějte strpení, odpovím, ale musím si to trochu promyslet, abych nepsal kraviny, které mě bezprostředně a prvoplánově napadnou.

1 0
možnosti
Foto

Já rozhodně mám co slavit. Pro mě jsou 17.listopad 1989 a k tomu 12.březen 1999 dva z nejvýznamnějších dnů v naší historii. Napsal jste to hezky R^

8 2
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik