Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^Je překvapující, kolik lidí v diskusi (i od kterých bych to nečekal) nepochopilo smysl článku. Nejde přece o to, že by autor někomu upíral jeho právo na vlastní názor, ale o to, že někteří jedinci toto právo zneužívají k ospravedlnění faktu, že šíří lži a dezinformace.

5 0
možnosti
JK

Také mě to udivilo. U některých diskutujících jde však o záměrné nepochopení a u těch, u kterých byste to nečekal (já také ne), jde zřejmě o obavu z návratu cenzury a totality.

3 0
možnosti
JP

Sentence "je to můj názor" může být také dalším z obranných mechanismů psychiky jedince, který ať kvůli nedostatečné schopnosti porozumět tématu nebo neznalosti faktů a lenosti i nechuti se jimi zabývat, si osobuje právo vyjadřovat se ke všemu, čímž snadno obelhává své ego.

2 0
možnosti
JK

S tím plně souhlasím.

1 0
možnosti
Foto

Poznámka k diskusi: Názor nejen není sprosté slovo, dokonce to nikdo netvrdí ani nikdo nechce, aby se jím stal. Sprosté však je, když je lež prezentována jako názor či přesvědčení. Lze jistě namítnout, že není vždy možné dokázat, že se jednalo o úmysl šířit lež. To někdy opravdu musí rozhodnout soud a třeba se i přidržet zásady in dubio pro reo, neboť "prostá duše " může nějakému nesmyslu uvěřit a v dobré víře to pustit dál. Může třeba uvěřit Jiřímu Vyvadilovi. Ale pokud vysokoškolsky vzdělaný právník Vyvadil a známý obdivovatel Putina předstírá , že jsou jeho kognitivní schopnosti na úrovni člověka neschopného dosáhnout základního vzdělání, pak se ani za přepjetí všech sil, nedá uvěřit, že upřímně prezentoval toliko svůj nazor či přesvědčení, ale naopak pokračoval ve své již známé snaze dosáhnout u jiných lidí přijetí lži jako pravdy. Tedy dosáhnout vytvoření mylného názoru.

4 0
možnosti
JK

Děkuji za tento váš příspěvek.

1 0
možnosti
Foto

Tak blogerští "rytíři" se nám tu poněkud zacyklili u kulatého stolu sebe potvrzujícího zkreslení. Ale je zde patrný posun: ztráta glancu, napadání oponentů, svobod, zpochybňování práva na názor...

V manuálu demokratické společnosti se nicméně dočítáme: "můj názor - má volba".

3 1
možnosti
JK

Váš příspěvek glanc nemá, to jste trefil dobře. Vaše práva a svobody také nikdo nezpochybňuje, takže zbývá otázka - kdo jsou to "blogerští rytíři? Ale to vy asi sám nevíte.

1 0
možnosti
Foto

Pane Kvapile, bylo mi potěšením přečíst si i Vaši argumentaci v diskusi.

4 0
možnosti
JK

Děkuji. Vy také neargumentujete špatně.

0 0
možnosti
JL

Názor je od slova nazírání - jedinec něco nějak nazírá. Lidi, kteří chtějí mít věci jednoznačné, chtějí, aby vše lidské bylo buď dobré, nebo špatné. Někdy je to složitější. Někdy jednoduché. Takový klasický etickým problém je třeba použití atomové bomby proti Japonsku. Bylo to dobré, nebo špatné? Jeden názor: bylo to dobré, protože to zachránilo životy mnoha amerických vojáků. Jiný: bylo to špatné, protože byli zavražděni nevinní japonští civilisté, ale nejen to, byli také často strašidelně zmrzačeni a postiženi různými dlouhodobými nemocemi. - Další názor: bylo to účelné, protože svět byl varován před použitím těchto zbraní.

4 0
možnosti
JK

To jste napsal sice hezky, ale co to má společného s mým textem?

1 0
možnosti
MP

Když jsem byl malý (bylo to hluboko v minulém režimu), byla takovým posledním a zásadním argumentem ohledně pravdivosti čehokoli větička "psali to v novinách". Tak se toho pojďme zase držet, slovo názor považujme za sprosté slovo, mít vlastní názor za největší drzost - a je po problému :-)

9 0
možnosti
JK

Proč se z toho snažíte dělat grotesku?

2 0
možnosti
AA

Brát nebo zakazovat někomu jeho názor je jako brát nebo zakazovat mu jeho víru a to je hodně špatné a dost komunistické a toto je můj názor.

4 0
možnosti
JK

Váš názor vytvořený na základě nepochopení textu.

0 0
možnosti
PC

... kdo a podle čeho/koho se vlastně bude posuzovat, co je "extrémně nehorázný výrok"?

6 0
možnosti
JK

Vy určitě ne. To by vám mělo stačit.

0 2
možnosti
Foto

Samozřejmě karma, pane Kvapile, velká bolest dnešní společnosti. Každý by měl mít své místo, jen to mnozí nechápou. R^

1 1
možnosti
JK

Děkuji. Třeba já si v mnoha případech užívám možnosti nedělat si názor na problém, do kterého nevidím.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik