Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Osobně se na to dívám takto: Kryl viděl co se u nás děje a k tomu dění se postavil. Z jeho původní nadšenosti toho moc nezůstalo. Nicméně nezůstal lhostejný a na koncertech a besedách se k tomu vyjadřoval. Osobně si kladu otázku, co by tomu řekl dnes, kterou pokládám o reálný základ. Poučení. Tedy co se změnilo na tom, co kritizoval. Tedy náš posun. Nás, jako lidi i jako národ. A dle mého názoru zůstává otázka : posunuli jsme se někam třeba v politické kultuře? Ale na to si musí odpovědět každý sám.

1 0
možnosti
JK

Vaše otázka je zajímavá, ale také ošidná. Pokud by na ni měl někdo sám za sebe odpovědět, musel by si napřed položit jinou otázku - vůči jakému stavu jsme se mohli v politické kultuře posunout? Před listopadem 1989 tady žádná politická kultura být nemohla, protože tady byla totalita a normalizace, neexistovaly suverénní politické subjekty, pouze hegemon KSČ, v jehož područí žila celá společnost. Takže to byl výchozí stav. Vůči tomu jsme se jistě posunuli. Jenže...

0 0
možnosti
Foto

Před řádkou let vyslovil Karel Kryl moudrou větičku: „Kdo se narodil ve vězení, své vězení miluje.“

1 0
možnosti
JK

Měl pravdu. Například vy jste toho důkazem, protože jste vězněm svých anarchokapitalstických představ. ;-)

3 0
možnosti
VV

Rekl bych ze uplne normalni clovek. Obcas jsem ho zahledl v Biergarten na Wiener Platz. Ne, nikdy jsem si k nemu neprisedl, protoze nepatrim k tem kteri jak uvidi Cecha v cizine si k nemu musi prisednout. A pak on tam byl se svou spolecnosti a ja take.

Ale protoze ho jsou ted plne noviny, rikala mi manzelka ze jeji sestra cetla knihu kterou o nem napsala jeho manzelka. Ktera? Pry tam o nem pise ze to byl vztekly a zapskly prcek.

Vi nekdo neco o te knize? Opravdu mi tam tak nepripadal.

2 0
možnosti
JK

Jo jo, vím o té knize, ale nečetl jsem ji. On také vzteklý a zapšklý prcek nejspíš byl a kdo jiný by ho tak měl vidět, když ne jeho manželka, která s ním žila všední dny. Ono to je tak, že i geniální básníci a také ti, kteří vidí daleko, jsou normálními lidmi se svými slabostmi a nectnostmi. On třeba takový Paul Verlaine byl například sexuální monstrum, nebo Jen Arthur Rimbaud byl pořádný zmetek. Oba ale byli úžasní básníci. A z našich luhů a hájů - Vítězslav nezval byl snad nejlepší básník, kterého tato země nosila, ale jako člověk patrně nestál za nic. A když už jsem u něj, tu básnickou genialitu neměl na celý život. To, co psal Nezval, autor úžasné básně Edison nebo přebásněného díla Manon Lescaut, které daleko předčilo originál, v závěru života, byly už dementní bláboly.

2 0
možnosti

Včera jsem sledovala koncert KK na Artu. A zase jsem si uvědomila, jak složitá, citlivá povaha to byla.

Odešel v mladém věku, ale asi to tak mělo být. Pro něj svým způsobem vysvobození.

2 0
možnosti
JK

Asi to vážně tak mělo být, Majko. Mám pocit, že právě tím, že umřel brzy, se jeho dílo stalo nesmrtelný. Pokud by se dožil stáří, nejspíš by se dojem z jeho díla i z jeho osobnosti v očích lidí rozmělnil.

1 0
možnosti
Foto

R^ Tak. A o tom to bylo, ale i je, a ne o tom, co by byl/bylo, kdyby ...;-)

2 0
možnosti
JK

Jistě. Nehledě k tomu, že on nejspíš neměl šanci dožít se vyššího věku, což tak nějak tušil, si myslím.

1 0
možnosti
VF

Vrtalo mně hlavou, že většina lidí oslavuje Karla Kryla a já nemám dost nadšení. Vlastenec by se, podle mě, nevrátil do Německa. Teď tomu víc rozumím a Vám děkuji, pane Kvapile.

0 0
možnosti
JK

Pokud vám text něco objasnil, jsem rád. Otázka je, co přesně znamená být vlastencem?

1 0
možnosti
Foto

Jaký by dnes byl – Karel Kryl?

Soudím, že asi dost zklamaný.

2 0
možnosti
JK

Zklamaný? To si spíš nemyslím. On si nedělal iluze o naší zemi ani o Západu už v tehdejší době. Zklamaný může být ten, kdo si iluze dělá a má očekávání. V mém textu je ale jeho výrok, že je zdravý skeptik, který vždycky počítá s nulou, a co je nad ní, považuje za dobré.

2 0
možnosti
JL

Ten rozhovor je svědectvím o tom, že KK nebyl žádným zápecníkem, ani hurá vlastencem.R^

2 0
možnosti
JK

Právě proto si myslím, že by těžko hrál současné hry.

2 0
možnosti
MB

Umělce chápu, jako bytosti citlivé. Reagují na podněty, pak vznik jejich produkce - Od veršů, přes obrazy po protestsongy. Vrtá mi v hlavě i moment - Jak se vyrovnají s rolí divadelní - filmovou? Aby pak šli prostě domů , vynesli odpadkový koš a běžně, civilně žili.Zda si "Stačí odpíchnout konec směny" ?

Pokládám pak i za přirozené, že se s nimi člověk ztotožní. Oni pak kultivovaně - úderně vyjadří to, co člověk pociťuje samotný. To je přesně role K. Kryla, v bývalém černobílém uspořádání totality. Není co řešit, tne do toho dobře. Tam jsou Oni - Zde jsme My. Vše je jasné a zřejmé ...

To ovšem přestane fungovat. Povstanou, zcela nové poměry! Jak se do nich má Rebel zařadit? Ty tužby asi začít naplňovat všedností = Mravenčí prací poslance, sedícího v komisích + tuny papírů všude kolem! Umělec je pořád běžný člověk - Má právo se vyjadřovat, volit - být volen. Pochopitelně je nosičem nějakých názorů, které znějí "Jaksi halasněji". No dobře, nicméně jsou správné, pravdivé, účelné? Z tohoto pohledu se např. vždy Uculuji, kdy bývá navozován dojem Hlasu národa - svědomí a morálky. Ten patos bývalosti prostě padá! Svým způsobem se domnívám, že tu Uměleckost se skutečným a potřebným Životem sloučit - Ani nelze ! Vznikne disharmonie :-)

4 0
možnosti
JK

Pokud jde o herce, tak jsem od nich kolikrát četl nebo slyšel, že se nemohou dlouho z role dostat zpátky do civilní podoby. Kryla bych do toho však netahal, tvorba písničkáře se odehrává převážně mimo jeviště, tam už jen zpívá a hraje.

Aby se čtenář zamyslel nad rolí rebela či enfant terrible ve všední době, která není černobílá, k tomu jsem chtěl přimět tímto článkem. (Všimněte si ale, k čemu ten článek využil ale takový Jiří Řezník - k debilnímu vtípku.)

Jiná věc je, že se dnes mnozí mocí silou snaží udělat současnost opět černobílou - rozdělit svět na dva nepřátelské tábory. V zájmu čeho?

4 0
možnosti
Foto

Je to jasné, kdyby žil, měli bychom Československo.

0 0
možnosti
JK

Byl jste při sobě, když jste psal tento svůj trapný pokus o vtip? S Krylem jsem se bavil, když už Československo neexistovalo.

4 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik