Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J82a75n30a 19M79a76j50o43v95á

29. 9. 2016 11:22

S dovolením Vám tady teď nechám svou poklonu za otevření takového tématu a půjdu si za svým nutným, abych se vrátila večer (až se zastavím). Díky.R^

1 0
možnosti
JK

Děkuji a budu se těšit. :-)

0 0
možnosti
JS

Otázka nezní, jestli podobné pokusy jsou přirozené. Nejsou přirozené. Neměli bychom se ptát, jestli je to přirozené, ale jestli je to morální. Umělá kloubní náhrada zcela určitě není "přirozená", ale vzhledem k tomu, že zásadním způsobem vylepšuje kvalitu života, je zcela určitě morální. Pokud cílem Vámi uvedeného pokusu má být zdravé dítě, naplnění touhy po něm, pak já osobně v tom nevidím problém. Problém je někde jinde. Kdy se technologie genetické manipulace dostane do stavu, kdy bude možné doslova kupovat kvalitní geny? Bohatý manželský pár si řekne, že chce dítě, které bude mít mužské pohlaví, vysokou svalnatou postavu, modré oči, blond vlasy, dlouhověkost, IQ 160 a tucet dalších vylepšení jako bonus v rámci akční ceny. V dnešní době už to nezní jen jako bláznivá sci-fi fantazie. Neodmyslitelným protipólem tohoto principu může být likvidace všeho "pokaženého" nebo "přebytečného". Koneckonců – už to tu bylo, takže není důvod si myslet, že to skončilo spolu s koncem nacismu. Do tohoto principu patří i umělé potraty – můžeme je omlouvat a obhajovat jak chceme, ale fakticky jsou jen snahou zbavit se něčeho "přebytečného" a ignorovat přitom, že jde o nevyhnutelný počátek každé lidské bytosti.

Ani se nenadějeme a můžeme tu mít vládnoucí vrstvu skutečných vyšlechtěných nadlidí. Docela názorně to ukázal například film Elisium, který vychází z motivu vládnoucí vrstvy lidí žijících v superměstě na oběžné dráze, které využívá Zemi jen jako zdroj surovin a pracovní síly.

Naštěstí tu existuje jedna velká pojistka – kvalita života, osobní pocit štěstí a láska nejsou závislé na kvalitě těla. Bůh učinil to, aby naší skutečnou podstatou byl náš duch (protože Bůh je také Duch), všechno ostatní je jen prachem ze země. Nikdo dnes neví, jak vypadal Ježíš Kristus, ale přesto jeho Duch ovlivňuje nespočet lidí celá tisíciletí. Kvalita našeho ducha určuje, co jsme zač a kam směřujeme. Každý duch na špatné cestě vede do zkázy a nezáleží na jeho moci a velikosti.

3 0
možnosti
Foto

Hezké zamyšlení:-)

Hysterie ohledně genetických pokusů mi v kontextu toho, co člověk na planetě a sám se sebou už hodně dlouho vyvádí, přijde směšná.

V jistém smyslu je i legrační, když někdo vnímá svatováclavskou legendu jinak, než jako církví zrecyklovaný mýtus.

Žít vyrovnaný život může, myslím, jen ten, jehož život je daný. Kdo má možnost volby, je vystaven dilematům a je po vyrovnanosti.:-)

2 0
možnosti
JK

Hysterie není dobrá nikdy, takže ani v případě genetických pokusů. Nicméně zamýšlet se při nich nad etikou je podle mého nutné.

Svatováclavský kult je dnes už určitě recyklovaný mýtus, jak píšete. Na té výstavě jsem si ovšem uvědomil, že třeba v době Karla IV. působil jako reálná síla, která lidi dost významně ovlivňovala.

Možnost volby má určitě i ten pasák koz na horách. Řekl bych, že k té či oné míře vyrovnanosti může člověk dospět navzdory dilematům. Otázka však je, co znamená vlastně být vyrovnaný?

0 0
možnosti
Foto

Žádné hranice, toho co člověk chce dosáhnout, by neměly být nikým nikomu vnucovány násilím. Bavíme se samozřejmě o neagresivních cílech. Ostatní metody, jako je ostrakizace, osvěta, názory veřejně známých lidí atd. jsou legitimní.

1 0
možnosti
JK

Neměly by být vnucovány, jsem nicméně přesvědčen, že tak či onak budou.

0 0
možnosti
TG

R^ Úvaha k zamyšlení o budoucnosti, kterou nelze domyslet....

V lehké formě jsem na toto téma měl nedávno blog http://gayer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=549335

1 0
možnosti
JK

Budoucnost nelze domyslet nikdy. Nanejvýš s velkou dávkou pravděpodobnosti tak do zítřka. ;-) Vyjádřeno matematickým žargonem, je nekonečný počet proměnných, které by k tomu domyšlení bylo nutné vzít v úvahu.

Váš blog si přečtu.

1 0
možnosti
Foto

R^

Souhlasím s Vaší úvahou. Navíc to vše otevírá cestu kdalšímu netušenému byznisu, ne se lišícího od kšeftu s orgányRv

Už zbývá jen komplet klonování a replikanti:-/

Že ovšem nkdy nejde stopro zaručit ,,kýžený" výsledek je více než jisté. Což mně připomnělo prastarý vtip. Tak pro odlehčení. Nesmírně inteligentní, ale strašně vošklivej chlap a nádherná, jinak absolut nechytrá žena očekávali, že od obou z nich potomek získá všechna jejich ,,nej". Získal. Jen v opaku s vých rodičů;-)

3 0
možnosti
JK

To je podobné, jak kdysi říkal Jiří Suchý, že chtěl zkřížit koniklec a pampelišku v domnění, že bude mít konilišku, ale vyšel mu pampeklec.

Ty zásahy do genetiky budou ještě zajímavé.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik