Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsme svědky imperiální války jakých bylo za dobu trvání lidstva nespočetně.

Mohli jsme si ji odpustit, kdybychom se předem nerozhodli vzdát obrany a pokud by se náš největší spojenec (v minulosti vždy náš největší nepřítel), na němž jsme ekonomicky zcela závislí, nerozhodl vybudovat energetickou závislost na jednom ze zřejmých impérií.

Hledat v tom nějakou mytologii znamená ignorovat celé sociální dějiny lidstva a technologický vývoj minimálně od 2. poloviny 17. století. Neboli autor nepřekvapil.

( Pro mytologickou úplnost, ruský mesianismus má kořeny v Cyrilometodějské misi, naopak jedním ze silných a historicky nejstarších zdrojů evangelikalismu USA je zas učení Českých bratří. Takže mystická vina na české hlavy padá celkem jednoznačně a právem. Nebo ne? )

0 0
možnosti

Jednak jste nepochopil určitou nadsázku, kterou jsem vyjádřil například otazníkem v titulku (jiní se dovtípili), a jednak jste posledním odstavcem svého příspěvku popřel předchozí dva. Mesianismus se dá přece jinak nazvat spasitelský mýtus.

Imperiálních válek bylo spousta, ale jen dvě přerostly v globální konflikt. Tato by mohla přerůst ve třetí světovou.

0 0
možnosti

Pane Kvapile a ctenari. Napadenim Ukrajiny a s projevy ruskych politiku v cele s Putinem, jsme jako CR ve zbrani proti agresorovy. Tedy vedeme valku proti Rusku. Fronta je vzdalena, ale vysledek teto valky ovlivnii i nas.

Tento prispevek je muj projev ke vsem Cechum s normalnim myslenim. Jinak nemam co vice rici. Dekuji za pochopeni.

3 0
možnosti

V tom s vámi plně souhlasím.

0 0
možnosti

Dobro a Zlo , správně patří do mytologie. Tady máme spíše konflikt západní civilizace a ruské civilizace-přičemž Rusko se považuje za Dobro. Hitler představoval osobní i ideologické zlo zejména z rasových důvodů, ale i jako krutovládce, který likvidoval všechny své protivníky. Putin se od něj momentálně moc neliší...jen s tím rasismem pokulhává a taky ta armáda za moc nestojí ve srovnání s Wehrmachtem. Nicméně je tu Zlo jaderné - a to je probléma.

2 0
možnosti

Jako říši zla označoval Sovětský svaz už Ronald Reagan, ale teprve Putin dal obrazu zla reálné obrysy. Na druhé straně Západ není zosobněním dobra.

1 0
možnosti
Foto

Je jasné, že NATO ohrožuje RF v tom, že už nemůže platit poučka, že Rusko je tam, kde být chce.

R^

7 0
možnosti

V téhle diskusi se píše mimo jiné i o tom, kdo prý dal svobodu menším republikám bývalého Sovětského svazu.

Odpověď:

Nikdo.

Byla to reakce na neudržitelnsot tehdejší situace. Stejně tak jako o mněkolik desítek let dříve Britové nedali svobodu Indům a ti si ji nevybojovali, ale situace dospěla do bodu, kdy pro Velkou Británii ta Indie už pomalu byla přítěží.

Osamostatnění menších republik tehdejšího Sovětského svazu nebyla benevolence ruských vládců, ale reakce na to, že udržovat nadvládu by pro Rusko bylo natolik nákladné, že by se to už nevyplatilo a prodělávalo by se na tom.

7 0
možnosti
Foto

Dobrý den, ona ani nynější situace nemůže skončit ( a spíš v krátkodobém horizontu) jinak než rozpadem RF tak jak ji známe. Dneska jsou to spíš předsmrtné kopy nohama kolem sebe v naději, že to odvrátí...

2 0
možnosti
Foto

Je to spíš zápas v bahně a bojovníci jsou tak zadělaní, že se občas plete kdomje kdo...:-)

0 0
možnosti
Foto

Někomu se to plete, někomu ne. ;-D

3 0
možnosti

J46o70s97e62f 36N54i70k73l

8. 9. 2022 13:55

Dobro a zlo, jak mnohoznačné pojmy, kterým se i filosofové raději vyhýbají...

1 1
možnosti

Proto jsem napsal mytologický boj (v souvislosti s wrestlingem).

2 0
možnosti

A16d35a96m 57M47a10l95ý

8. 9. 2022 13:51

Rusku vadí, že nejsou dodržovány principy rozdělení sfér vlivu.

Tento princip zavedl Stalin s Hitlerem, později ho Stalin prosadil na Jaltě při jednání s Roosveltem.

Rusko neuznává právo menších států na svobodu, samostatnost, sebeurčení

10 0
možnosti

Je to tak, ovšem Stalin jednal za Sovětský svaz, který už dlouho neexistuje.

4 0
možnosti

J81o70s15e27f 47N86i63k33l

8. 9. 2022 13:38

Opravte si chybu:

Ten nemůže jedině snad vykřikovat, že Rusové potřebují větší „lebensraum“ čili životní prostor, nicméně mu to nebrání v tom, aby prosazoval své imperiální zájmy a chtěl Rusku vrátit vliv, jaký měl Sovětský svaz a v zájmu toho vyhrožuje kdekomu.

Zdroj: https://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791614

0 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik