Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Ten článek jsem si také kupodivu přečetl, a to patrně ze stejného důvodu jako Vy -téma mi přišlo zajímavé. Obsah článku byl všem očekávaný blábol, kterým se autor snaží za každou cenu něco napadnout, přičemž neví jak, a tak plká.

Osobně si myslím, že vzdělání je v jistém smyslu cestou stát se lepším člověkem, a to v tom smyslu, že tak lze získat další kvalitu. Vzdělání je cestou k chápaní, k přemýšlení a i ke kritickému myšlení. Myslím tím pochopitelně ono vzdělávání se, ne chození do škol, které jsou nicméně většinou tou nejjednodušší cestou se vzdělat.

Dehonestace vzdělaných lidí i vzdělání jako takového souvisí patrně s aktuálně negativním přístupem části společnosti k elitám, což je asi jakýsi syndrom postmoderní společnosti.

3 1
možnosti
Foto

Spíš symbol částečně postkomunistické společnosti. Za socíku byli vzdělaní označeni za prožluklé intelektuály a vesměs posláni do kotelen, na dláždění chodníků a tak. A tituly zepředu a zezadu si připisovali souzi po absolvování VUMLu. A takoví tu stále ještě plkají do médií, jako např. vážený pan profesor Klaus. Není divu, že lid si takových neváží, jako kdysi.

A bývalí členové elit nanejvýše dožívají v ústraní. Pokud již dávno kvůli r. 48 a 68 neutekli do civilizovanějších končin.

2 0
možnosti
VB

Taky se ztotožňuju s TGM. Dělník může používat obyčejný selský rozum, a pokud je ještě k tomu slušným člověkem, pak je někdy na tom líp než vysokoškolák mravně pokleslý. Např. po 2. sv. válce musela spousta lidí začít jako dělník, aby si vydělali na studium, a z některých, např. Židů, se staly vynikající osobnosti po odborné i lidské stránce. Za první republiky mnozí dělníci pomáhali šlechtit sociální demokracii, uměli se dobře orientovat v politice, v hospodaření atd. Nijak si nevadili s tzv. inteligencí, protože sociál. demokracie se i dnes opírá jak o univerzit. profesory, tak "obyčejného" občana. ČSSD mě nedávno nemile překvapila výrokem, že jsou stranou "pro dělníky", čímž mohla urazit nejen vysokoškoláky, ale i ty dělníky. A ani ji nenapadlo zastat se "obyčejných pracujících", když je zaměstnavatelé např. nutili do testování na covid-19 pod pohrůžkou vyhazovu s práce. Nicméně bychom všichni měli spojit síly k tomu, abychom se po 30 letech "demokratického a právního státu" začali konečně přibližovat standardním poměrům v evropských zemích, v nichž má demokracie a právo vyšší laťku a TGM by se u nich cítil víc doma než v Čechách.

3 0
možnosti
JK

Trochu jste ujela k jinému tématu, ale jinak obdivuji vůli některých lidí dosáhnout vzdělání, i když na to nemají peníze a nepřejí jim ani okolnosti, respektive jsou jim házeny klacky pod nohy. Avšak nemá smysl srovnávat dělníka, který používá selský rozum, a je slušným člověkem, s mravně pokleslým vysokoškolákem. Když je někdo mravně pokleslý, je úplně jedno, jaké má vzdělání.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik