Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Skvěle!

Za velice důležité považuji téma, jak totalitní režimy vychovávají lidi k pasivitě a očekávání, že za ně někdo všechno zařídí. (Dobře známá jsou ta stará propagandistická hesla ve stylu: "Pracuj! Strana myslí za tebe!"). Čím hlubší byla totalita a čím déle trvala, tím větší je počet lidí "závislých na kleci", nepřipravených na svobodu, na samostatné rozhodování a vlastní zodpovědnost za ně. Čím dál na východ, tím je tenhle jev markantnější.

Dodal bych však, že rád patřím k výrazné většině těch, kdo si nemyslí, že za komunistů bylo lépe.

8 0
možnosti
JK

To by mě nenapadlo, že si myslíte, že za komunistů bylo lépe. Jinak je to tak, jak jste to popsal a já se pokusil naznačit.

2 0
možnosti
Foto

,, ...je naprostá hloupost ptát se v sociologickém šetření na něco tak těžko uchopitelného a subjektivního. Co vůbec znamená – bylo, je či bude lépe? To závisí na mnoha okolnostech, které do toho pocitu konkrétní člověk zahrne." Zdroj: https://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=732740R^

P.S.: není až tak marné se zamyslet i nad tím, při jaké ,,příležitosti", kdo, a za jakým účelem tyto ,,sociolog. průzkumy" zadává;-)

1 0
možnosti
JK

Máte pravdu, ale i když se zamyslíte, skutečnost nezjistíte. Můžete si jen myslet, že znáte odpovědi na položené otázky. Byli bychom na tom jako apačský náčelník Inču-Čuna, který říkal - my si to myslíme, ale my to nevíme, a potom musel rozhodnout něco jako boží soud.

4 0
možnosti
AN

A46l92e16š 29N80o98v46á11k

23. 10. 2019 13:55

jestli je někomu dnes čtyřicet, tak období vlády jedné strany pro něj znamená bezstarostné dětství. Dospělý člověk obvykle hodnotí své dětství jako šťastné období. Takže nic divného.

Stejný výsledek by měl průzkum, kdyby se vedl v roce 1988 a ptal se na padesátá léta.

1 0
možnosti
JK

Dotkl jste se podstaty - v roce 1988 se žádné takové průzkumy nedělaly, neboť oficiálně byli šťastní všichni, a pokud někdo nebyl, tak mu to KSČ soudružsky vysvětlila a on ještě rád uznal, že se pomýlil.

6 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik