Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná by stačilo, kdyby se dětem ve školách dostalo i pochopení básnických prostředků. O metafoře, zkratce, symbolice, příměrech a nadsázce. Ale i o genderové hysterii, hyperkorektnosti a přepjaté snaze o "ideovou čistotu". A co se smyslu života týče, možná se dočkáme nějakého objevu. Pan Petřík , zdá se, začal bádat. Zamyslel se nad zkušeností pana doktora Šimka s darem víry a usoudil, že je to nesmysl. Nevím jak přesně pana doktora diagnostikoval, jen jsem pochopil, jak mu jeho zkušenost povýšeně a z hlubin nevědomí "vyvrátil". Možná pracuje na jednoduché teorii o tom, že život obecně nemá vůbec žádný smysl a je jen náhodně vzniklým hemžením, které jednou zmizí beze stopy jako epizoda, jež v poměru k nekonečnu času byla jen nekonečně bezvýznamným mžikem.

0 0
možnosti
JK

Ty básničky, o kterých je řeč, jsou určeny pro malé děti (7-8leté) a v tomto věku nemá smysl zatěžovat jim hlavu básnickými prostředky. V básničkách pro ně jde o to, aby hravou formou, která je zaujme a zalíbí se jim, přinášely jasná sdělení. Zmíněné Žáčkovy básničky jsou po formální stránce velmi dobré, dětem se nejspíš líbí, ale ta sdělení jsou pochybená.

Nevím, o co šlo v polemice Petříka se Šimkem, nečetl jsem to. Když jde ale o Petříka, docela si to dovedu představit. To je možná vůči němu poněkud předpojaté, ale zatím mě nikdy "nezklamal".

2 0
možnosti
JF

J14i74ř27í 55F88o91g59e98l

31. 8. 2019 7:55

Žáček holt není Nohavica.;-)

1 0
možnosti
JK

No jo, to jo. A není ani Fogel ani Kvapil. ;-)

1 0
možnosti
MP

Vy jste to nazval Žáčkovy představy. Jenže ona je to v básnické zkratce obecná dlouhodobě prověřená lidská moudrost a zkušenost. Je dobré si ji občas připomenout. A není nutné hned dodávat výjimky, jako jsou třeba introvertní chlapci. Dívky po mateřské roli pudově touží a připravují se na ní od dětství. Že ji potom v dospělosti z nějakého důvodu odmítnou realizovat, se stát může a na této osobní volbě není nic zavrženíhodného. P.S. Do věku asi 12 let, než začnou fungovat hormony, se holky běžně klukům vyrovnají ve fotbale, lezení po stromech, kreativitě.

9 1
možnosti
JK

Jistěže jsou to Žáčkovy představy, jako je vaše představa, že v těchto jeho básnických zkratkách pro děti je "obecná dlouhodobě prověřená lidská moudrost a zkušenost". Stejně tak je pouze vaší představou, jak jste se následně pokusil vylíčit, jak je to s holkami a kluky dál.

2 0
možnosti

Zackova básnická tvorba nikdy nebylo promyšlené komplexní dílo odpovídající na otázky života vesmíru a vůbec. Hledat to tam, je jako shánět letní gumy na ponorku.

11 0
možnosti
JK

"...promyšlené komplexní dílo odpovídající na otázky života vesmíru a vůbec"? To věru ne. Nicméně poezie, a to i pro děti, jestli ne zejména, se otázkami života a vesmíru tak či onak zabývá. A když Žáček v jedné básni odpovídá na otázku "k čemu jsou holky na světě" a v druhé tvrdí "páni kluci jsou tu k tomu, aby svět byl veselý", pak v těch verších otázka po smyslu existence je a za ní následují odpovědi podle autorových představ.

1 0
možnosti
MB

Nepokládám se za blba - Na straně druhé, blbem jsem. Současnému už přestávám rozumět ! Často přemýšlím - Dědek by se zhroutil, otec žasl. Celý svůj život jsem postavil na vetnutých atributech - Méně mluv + více pracuj = Když nemůžeš - tak přidej. Oporou jsou ti předcházející a rodina. Otec s matkou. Nehodlám to měnit - Nechápu co ? A básně jsou taky dobré - Máma mele maso a má danu - Óó otec se má ! ... :-)

4 0
možnosti
JK

Nehodláte to měnit. Ve skutečnosti ani nemůžete měnit své rodiče. Nicméně představy člověka o vlastním místě ve světě se mění, to zase, doufám, nehodláte popírat.

0 0
možnosti
PB

Dlabat se v lejně, budiž. Ale rozmazávat si ho v obýváku ještě po zdech, to je už silné kafe.

Kdyby svět měl na starosti jen tyhle prkotiny, bylo by to docela dobré místo k žití.

6 2
možnosti
JK

Když je to tak, jak píšete, proč na to reagujete? Co vám je po mně a co dělám? Jenže vy reagujete, takže vám to až tak jedno zase není. Proč ale, když je to podle vás lejno?

3 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik