Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajimave je, ze Cesi se neumi poucit, protoze dalsi na rade bude Morava. Pokud si prazske elity mysli, ze tato otazka je vyresena, moc se pletou.

0 1
možnosti

To už zase moc spekulujete. Moravský nacionalismus a separatismus jistě existuje a vždy existoval, ale je a byl to naprosto marginální směr.

1 0
možnosti

I78v86a13n 76M22i62n36á25ř

13. 1. 2019 12:06

S autorovými argumenty lze opravdu souhlasit. Jednou z mála nevýhod rozdělení Československa je však skutečnost - že ze státu téměř průměrné evropské velikosti se jeden stal malý, druhý .. ještě mrňavější.

1 0
možnosti

To máte pravdu. Nicméně pokud jde o počet obyvatel, je Česko srovnatelné s Rakouskem, Maďarskem, Portugalskem, Belgií, Řeckem a Švédskem a v EU existuje dalších 13 států s menším i výrazně menším počtem obyvatel. Výrazně větší státy na počet obyvatel jsou pouze Německo, Franci, Velká Británie, Itálie, Španělsko a Polsko, dvojnásobek Česka má Rumunsko a 1,5 násobek Nizozemsko. Slovensko je pak větší než 9 zemí a na stejné úrovni s Finskem a Dánskem.

Co mě osobně mrzí víc, že se pro mladší Čechy vzdaluje porozumění slovenštině a částečně i naopak.

4 0
možnosti

Československo v roce 1918 nemělo vůbec vzniknout. Šlo jen o to jak rozbít R-U.

2 3
možnosti

Tak bych to vůbec neviděl. Dost jsem se našimi i evropskými dějinami konce 19. a první poloviny 20. století zabýval a je mi tudíž jasné, že Rakousko-Uhersko na konci I. světové války nebylo možné v žádném případě udržet. A snaha zejména Čechů o emancipaci byla obrovská. Pro věcné posouzení je třeba si uvědomit, že v českých zemích byla soustředěna podstatná část r-u průmyslu, česká podnikatelská a střední třída byly dost sebevědomé. Jenže Čechů bylo poměrně málo, aby tehdejší mocnosti uvěřily, že mohou udržet samostatný stát. Věc také komplikovalo, že nemalá část onoho průmyslu byla soustředěna v Sudetech (takzvané "zlaté české ručičky" byly tedy z jisté části německé). Proto TGM prosazoval "československý" národ, neboť Němců bylo v českých zemích skoro dvakrát tolik co Slováků na Slovensku, avšak něco jako Českoněmecko by bylo pro Čechy vzhledem k historii uplynulých tří set let zcela nepřijatelné.

Československo proto bylo ideální řešení naplnění českých emancipačních snah a s využitím jistě existující česko-slovenské vzájemnosti bylo možné vytvořit už přijatelně velký, stabilní a prosperující stát, kterým se Československo také stalo. V zásadě bylo ostrovem klidu, míru a prosperity ve značně rozbouřené Evropě po I. světové válce, což postupně pochopili i sudetští Němci, než dali v drtivé většině přednost vyhraněnému nacionalismu a nacismu.

To, že pak Československo podlehlo nacistické agresi a následně se dostalo do područí bolševické agrese, jsou zase jiné kapitoly. Nicméně není možné nevidět, že první československá republika vydobyla takzvaně "místo na slunci" jak Čechům, tak Slovákům. Jinak oba národy čekal možná podobný osud jako Lužické Srby. Tím nechci říct, že si Lužičtí Srbové žijí jako lidé špatně, ale z národního hlediska pouze koexistují v německém prostředí. Samozřejmě se lze bavit i o tom, jestli by nám v rámci německého národa nebylo také líp, jak o tom kdysi uvažoval například Milan Kundera.

1 0
možnosti
Foto

Máte slovo není ničemný ale hloupý pořad. Je to podobné, jako blog, kdyby si všichni admini, co jích tu je, vzali najednou volno. Taky bychom jako v onom pořadu po sobě štěkali jako vzteklí pudli. Ona ta paní Jílková se sice snaží, jenže chvílemi je ta snaha tak protivná, že čekám že jí někdo ťukne to nosíku. To když jej strká protivníkovi až pod jeho nos a svým pisklavým hláskem se jej snaží zesměšnit. Čas od času jsem v upoutávkách našel téma, které mě zajímalo a tak jsem to zapnul. Na 10 minut. Déle to nešlo.

No a proto si myslím. že když už má ČT tolik peněz na vyhazování, že může točit pitomosti jako byl seriál Lynč, nebo jako je Máte slovo, tak diskuse o čemkoliv tam je jen prázdným mlácením slámy.

9 1
možnosti

Slovo "ničemný" jsem použil ve smyslu, že je k ničemu. Neodvodil jsem ho od slova "ničema", které časem nabylo podobného významu jako třeba "grázl" nebo "lump". Jinak s vámi souhlasím až na to, že ten pořad vypadá takto zcela záměrně. Jde o podobný typ show jako byl Kotel. Kdysi jsem se tam byl podívat, abych pochopil, o co jde a zjistil, že o diskuzi tam nešlo vůbec a nejde o ni ani v Máte slovo. Jílková tam hraje svou roli a dalších šest protagonistů včetně diváků jsou do svých rolí vmanévrováni režisérem a pomocí několika provokujících jedinců.

4 0
možnosti

Chvilku jsem se na pořad dívala a se zadostiučiněním jsem konstatovala, že vlastně obě protistrany se shodovaly v názoru, že rozdělení bylo potřebné. Takže jedinou rozčilenou osobou byla Jílková a pak první diskutérka z publika, kvůli které už jsem to honem vypnula :-)

6 0
možnosti

Pak tam ještě pár lidí vykřikovalo něco podobného jako ta první diskutérka. Třeba, že to byla vlastizrada apod. Problémem odpůrců rozdělení Československa je, že nemají žádné argumenty, a tak se snaží své "ukřivdění" racionalizovat pomocí vymyšlených negativních dopadů rozdělení.

5 1
možnosti

:-)........Také souhlasím! I když se po válce do Slovenska hodně investovalo, pořád se cítili trochu ukřivdění, Čarnogurský chtěl mít také hvězdičku na praporu EU.

Na Jílkovou jsem se chvíli díval, ale pak jsem to přepnul Jalové řeči pořád dokola.

R^R^R^

2 2
možnosti
Foto

Slováci se cítí ukřivdění ještě dnes a nejhorší je to u mladých co to vlastně ani nepamatují, ale slyšeli o tom vyprávět jak Slováci postavili celou Prahu a jiné zkazky. Bez nich bychom v Čechách ani nemohli existovat. Neskutečné.

2 1
možnosti

R^ Napsal jste to dobře.

6 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik