Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Karma za zajímavé téma a postřehy.

Jednoduchá otázka: Pokud by koncept tohoto blogu umožňoval čtenářům udělit tzv. negativní karmu, byla by to již přímo urážka článku anebo pouze negativní hodnocení?

1 0
možnosti
JK

Díky.

Urážka článku? Co to je?

0 0
možnosti
Foto

R^ Děkuji za zajímavou úvahu. Je mi v mnohém blízká. Vím, jak často mám sklon udělat si obraz o člověku podle toho, jak se projevuje v internetových diskusích. Což může být mylné, protože nic nenahradí přímý kontakt tváří v tvář.

ALE je tu jedna velice důležitá věc, která se v internetových diskusích opakuje se železnou pravidelností. Negativní osobní hodnocení (v celé škále postupů, od nelichotivých poznámek až po urážky, osobní ataky a hanění příbuzných) se na internetu používá téměř výlučně jako nefér zbraň proti člověku odlišného názoru. A přitom platí, že ve vzájemné komunikaci mezi občany, kteří jsou si ze zákona rovni, je nevyžádané osobní hodnocení považováno minimálně za netaktnost, ne-li přímo za hulvátství.

Pokud jde o upozornění na pravopisnou chybu, stává se totéž: Na chybu většinou upozorňuje ten, kdo má zájem nějak shodit a diskvalifikovat protějšek v diskusi. Přitom existuje i korektní způsob, jímž je upozornění přes soukromou zprávu.

Za přesnou a k podstatě věcí jdoucí proto považuji otázku položenou v textu blogu: "Co ale koho opravňuje v běžném životě k hodnocení skutků nebo slov druhých? To by se měl zeptat každý sám sebe, než se k nějakému hodnocení jiného odhodlá. Píši to teď, když o tom uvažuji, ačkoli si v reálu onu otázku sám často nepoložím, aby nedošlo k mýlce."

Zdroj: https://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682926

2 0
možnosti
JK

Já naopak děkuji vám. Spoustu věcí jsem si začal uvědomovat, už když jsem to psal a v návaznosti na váš příspěvek tím víc. Celkem mi začíná vadit, jak zřídka se tady člověk dostane k věcné diskuzi o tématu toho kterého textu. Většinou jde jen o štengrování, spekulace a navážení se do sebe navzájem.

"A přitom platí, že ve vzájemné komunikaci mezi občany, kteří jsou si ze zákona rovni, je nevyžádané osobní hodnocení považováno minimálně za netaktnost, ne-li přímo za hulvátství." Tohle jste napsal přesně, ale anonymita virtuálního prostoru působí, že se lidé přestávají žinýrovat.

Každopádně vidím, že se budu muset polepšit.

1 0
možnosti
VH

Jsem přesvědčen, že hodnotit může každý. Neustále to totiž děláme, jinak bychom v tomto světě nepřežili.

Takže pokud Vy diskutujete (a hodnotíte stanoviska "jedné paní /mimochodem v některých ohledech dosti arogantně/), neděláte nic jiného, než že verbálně ventilujete svá hodnocení.

Jenže - to snad je právem každého, vyřknout svůj názor. Významná je ovšem forma. A teprve z formy usuzujeme na to, zda se jedná o hodnocení, nebo (pravděpodobně) o urážku. Příklad: "Máš zablácené boty, nechoď v nich do baráku" x "Máš boty jako prase, ne abys ty dobytku v nich lezl do baráku".

Ano, trochu nadnesené - ale to aby byl pochopen rozdíl mezi urážkou a konstatováním (hodnocením).

Poznámka: "Máš zablácené boty" je bezesporu hodnocením. Ovšem netýkavec už tuto poznámku může považovat za urážku. Je to ovšem jen hloupost "uraženého" a z ní plynoucí neadekvátní hodnocení (opět hodnocení! :) ) celé věty či souvětí.

1 0
možnosti
Foto

Máš zablácené boty je konstatování faktu.

1 1
možnosti
EH

Asi záleží, co pisatel chce tou kritikou docílit.

V 90% případů si chce léčit nízké sebevědomí, takže i kdyby bylo hodnocení sebeslušnější, pořád je to konstatování, že já jsem lepší než vy. Například proč upozorňovat na pravopisné chyby? Pokud se chce pisatel vzdělat, otevře si slovník spisovné češtiny.

1 0
možnosti
VH

1. Čistě formálně: Otevře si někdo slovník spisovné češtiny, je-li přesvědčen, že ji umí?

2. Konstatování pravopisné chyby samo o sobě přece nemůže být urážkou. Bez ohledu na důvod, který vedl upozorňujícího k jeho poznámce (který si jen domýšlíme, ale fakticky neznáme). To konstatování samo o sobě je neutrální (a pravdivé nebo nepravdivé). Charakter urážky to dostane až urážlivou formou (hodnocení formy je arci silně emocionální produkt adresáta).

3 0
možnosti
MS

Když někdo o někom řekne, že je zloděj (podvodník, lhář) a ten to napadne u soudu, soud pak zkoumá, zda je toto tvrzení pravdivé. A je-li, nejde o urážku. Pár soudních rozhodnutí v tomto duchu už v minulosti padlo.

1 0
možnosti
JK

To jistě. I když samozřejmě záleží i v tomto případě na kontextu označení dotyčného za zloděje (podvodníka, lháře).

1 0
možnosti
MS

Podle mne je podstatné, zda se hodnotí osoba nebo její konkrétní projev. "Napsal jste hloupost" se zdůvodněním urážka být nemusí, "Jste hlupák" urážka je. Samozřejmě záleží i na formě hodnocení projevu.

1 0
možnosti
Foto

To, ale, není hodnocení projevu, ale osoby.

0 0
možnosti
Foto

Vypnul jsem kvůli Vám, pane Kvapile, TV detektivku, kterou jsem již před časem viděl a dovolím si komentovat.

Rozumím tomu správně tak, že Vy říkáte, že i kultivovaně napsané negativní hodnocení může být urážkou?

S tím, ale, hrubě nesouhlasím. Za urážku to může považovat jen a pouze hodnocený autor a nikdo jiný.

1 0
možnosti
JK

Rozumíte tomu zcela blbě.

1 1
možnosti
Foto

Někdy v 8. třídě přistihla poněkud intelektuálně namyšlená, velmi antraktivní paní učitelka jednoho mého spolužáka notorického čtyřkaře, jak čte pod lavicí Robinsona. I pravila, že tuto knihu měl číst ve třetí třídě.

Jednalo se o negativní hodnocení jako součást výuky, nebo o urážku?

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik