Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

R89a82d45e16k 40J36a12r87o92š

16. 8. 2017 17:43

Zapomněl jste dodat, že bonobové uplatňují kanibalismus a boje mezi jednotlivými tlupami nejednou končí vyvražděním celé jedné tlupy.

Jo a jsou to přirození všežravci, takže dle vaší smělé analogické konstrukce jsou vlastně všichni lidští vegani a vegetariáni naprosto out... :-)

1 0
možnosti

Z článku ovšem vyplývá také další zajímavá věc: za to, že už nemáme uspořádání společnosti jako bonobové, údajně může katolická církev, která lidem "tradiční uspořádání" vnutila, aby je mohla ovládat.

0 0
možnosti
JL

Při tom srovnání, jsem se upřímně pobavil.:-)R^

0 0
možnosti

Pozor, nelze lidskou společnost srovnávat se situací u bonobů. Naše linie jsou od sebe odděleny kolem šesti milionů let - to znamená šest milionů let nezávislého vývoje. A uspořádání bonobí společnosti určitě není dáno jenom kulturně, tak jako u šimpanzů učenlivých naprosto opačné uspořádání společnosti. Podle antropologů je u člověka rodina důležitou jednotkou pro výchovu dětí. Investice do dětí je u člověka velmi vysoká, a proto je rodina, aspoň v tradičních společnostech, nezbytná. Něco jiného je ovšem moderní společnost s jejím státem blahobytu.

1 0
možnosti
JK

Nesrovnával jsem lidskou společnost s bonobí, ani jsem nevyzýval k tomu, že bychom si měli brát z bonobů příklad a vzdát se rodin a svých vztahů. To v žádném případě. Mou snahou bylo poukázat na to, že tradiční katolická rodina není nic daného geneticky a na věky, že si lze představit i jinak organizované společnosti. V zásadě mi šlo o to, abych oponoval pohoršení "ochránců tradiční rodiny" nad tím, že by případně homosexuálové mohli vychovávat děti. O bonoby mi vlastně vůbec nešlo. Zvolil jsem je ze dvou důvodů. Zaprvé v lidských společnostech na celém světě už prakticky nelze nalézt žádnou (ani u přírodních národů), která by nebyla ovlivněna křesťanstvím a moderní technologickou a informační společností. Za druhé se mi hodilo, že mezi bonoby jsou běžné homosexuální vztahy mezi jedinci. Tedy nenapsal jsem žádnou srovnávací studii lidských a bonovích společností.

0 0
možnosti
MP

Peter Singer by chtěl na jedné straně přiznat více práv zvířatům, na druhé obhajuje eutanazii ( včetně těžce postižených dětí ) a potraty. Bonobové nejsou jen promiskuitní neviňátka ale i predátoři, kteří své oběti ( většinou menší opice ) požírají i za živa, bez usmrcení. Agrese mezi tlupami jako u šimpanzů učenlivých nebyla pozorována, ale to je možná dáno jen současným malým počtem tlup. A na závěr k 1% mýtu http://kreacionismus.cz/novy-vyzkum-chromozomu-zpochybnuje-tvrzeni-o-podobnosti-cloveka-a-simpanze/.

Člověk z opice nepochází, spíše může v opici zdegenerovat.

1 1
možnosti
JK

Jo jo, pane Pinkasi. S neomylnou jistotou jste si z mého textu vybral, co je tam nejméně podstatné, a sice, jak smýšlí Peter Singer. Bonobové jsou promiskuitní? To je lidské hodnotící kritérium, které pro bonoby neznamenán vůbec nic. Vina a nevina jsou rovněž výrazy z lidské slovní zásoby, konkrétně zdůrazněná křesťanskou/katolickou morálkou. A když jsme u toho pojídání někoho (něčeho) zaživa, to dělají i lidé. Někteří například pojídají zaživa mozky jistých opic. Kromě toho, kam se hrabou bonobové na lidskou krutost a vynalézavost v tom směru.

2 0
možnosti
VF

Umíte si představit válečný konflikt USA - Rusko podle šimpanzů bonobo?

1 0
možnosti
JK

Otázka, kterou jste mi položila, je výrazem myšlenkového stereotypu. Bonobové by nejspíš nikdy nevytvořili něco, co by se podobalo našim státům.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik