Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nevím, jestli nastanou někdy časy, kdy budou ženy vnímány především jako subjekty, podobně jako muži. Aby k tomu však došlo, nezávisí na dekoltech, sukních ani pupících, nebo naopak na tom, že budou ženy chodit zahalené od hlavy po paty, nýbrž hlavně na tom, jak budou ženy vnímat samy sebe, a jak se budou prezentovat – zda coby subjekty, nebo objekty.

Zdroj: http://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=610205

omlouvám se že jsem to zvojtila nebo spíš asi pochopila špatně

0 0
možnosti
JK

No já jsem to myslel tak, že pokud si je žena vědomá svých hodnot a kvalit jako člověk, a nebude se považovat za přívažek muže, nebo se realizovat jen skrze muže nebo v souvislosti s ním, pak bude subjektem svého života. To samozřejmě nevylučuje, že některé ženy budou nadále chtít být modelkami apod., ale bude to kvůli tomu, že je to baví víc než něco jiného, a ne jako jediný prostředek, jak se dostat k zajištěnému životu. Možná to píšu blbě, ale doufám, že mi rozumíte, co chci sdělit.

0 0
možnosti
Foto

R^jediné s čím nesouhlasím je tvrzení, že to jak budou muži ženy vnímat záleží na ženách-vždy je to o mužských názorech postojích a hodntách -jsou muži pro které platí archetypy jako hezká ale blbá, chytrá tak ti bude ošklivá, asertivní a vzdělaná-tak to bude zapšklá feministka- a podle tohoto zjednodušenému schématu k ženám přistupují-naštěstí ne všichni:-)

1 0
možnosti
JK

Nejsem si vědom, že bych v textu formuloval právě takto to, s čím nesouhlasíte, ale jinak s vaším názorem souhlasím.

0 0
možnosti
MB

Jen malá poznámka. Myslím, že v šoubyznysu onen úspěch, který je postaven spíš na vzhledu, se dnes vyrovnává. Už třeba v 80. letech existoval tzv. hair rock (upnuté džíny, pečlivě načesané vlasy), posléze boy bandy (které přišly dřív než ženské obdoby typu Spice Girls); naopak nastoupila vlna autorek, kde šlo primárně o umělecké vyjádření. Ve sportu tzv. šampóni (hlavně mezi fotbalisty) snad ani mezi sportovkyněmi tak masovou obdobu nemají:-)

A zda někdy nastanou časy, kdy ženy budou vnímány aspoň trochu podobně jako muži - no, když si člověk připomene postavení žen dejme tomu od 19. století, tak k velkým změnám určitě došlo...

1 0
možnosti
JK

Ano, to s vámi souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Jsou muzi, kteri se umi chovat slusne k zenam at uz vyzyvave nebo decente oblecenym. Ale taky existuji chlapi, co berou zenskou jako objekt, nemaji zabrany se vulgarne vyjadrovat o jejim tele, "ne" si vysvetluji jako "ano", znasilneni a biti pro ne neni problem ... a obleceni zeny s tim nema vetsinou co delat.

2 0
možnosti
JK

Odpovím příkladem. Kdysi jsem mluvil s jedním policejním ředitelem o několika případech přepadení v cikánské čtvrti jednoho města. A on mi řekl mimo jiné: "Když se dobře oblečný podnapilý muž pohybuje v cikánské čtvrti a zajímá se o mladé cikánky, koleduje si o přepadení, okradení a zmlácení." V zásadě jde o popis principu riskantního chování, s kterým oblečení souvisí nepřímo.

A k těm chlapům, co berou ženu jako objekt a nemají zábrany, mohu říct jen - ano, jsou takoví. Nevím, jakým procentem jsou zastoupeni v celkové mužské populaci. Je také fakt, že získávají určitou podporu i u některých dalších mužů, kteří do jejich chování projektují své vlastní skrývané spády a třeba i sexuální frustrace.

1 0
možnosti
ND

Jsem ráda, že jsem dala takový impuls k zamyšlení nad tak ožehavým problémem. Ono vlastně nejde až tak úplně o to, jak se ženy oblékají, asi jen málokterá se obléká tak, že by se líbit nechtěla, jako spíše o alibismus můžů, tedy držení basu s násilníkem, který není schopen ovládnout svůj pud a důvod ke znásilnění přičítají ženě. To mě děsně štve. Také to, kam ženy mají nebo nemají chodit, nakonec, jak se v Německu ukázalo nebude moct žena ani na hlavní ulici, kde je plno lidi, kteří slaví příchod Nového roku. Děkuji, pane autore za vaši polemiku, jsem na cestách, až přijedu domů, znovu si to přečtu.:-)

0 0
možnosti
JK

Kromě toho, že vás to štve, s tím asi nemůžete nic moc dělat.

K tomu dalšímu. V okamžiku, kdy napíšete - žena se chce líbit, hovoříte o ní jako o objektu, v kterém muži buď nacházejí, či nenacházejí zalíbení. To ovšem evokuje dojem, že ženy chtějí v mužích vyvolávat jakýsi aktivní vztah k jejich vzhledu. Jinými slovy se před okolím (muži) předvádí. Pokud napíšete, že se žena obléká tak, aby vypadala dobře, jde o něco jiného. Vypadat dobře, působit na okolí esteticky, příjemně, chce až na výjimky každý. Jistě chápete ten rozdíl mezi těmi dvěma vyjádřeními.

Asi nemá cenu hovořit v obecnosti o tom, že muži drží basu s násilníkem a že přičítají že nám, že ke znásilnění zavdaly příčinu. Je třeba posuzovat každý případ individuálně.

0 0
možnosti
LJ

Již před léty za minulého režimu, kdy se objevila řada případů znásilnění stopařek, bylo doporučeno dívkám a ženám aby si v případě že stopují, vzaly na sebe kalhoty a halenku ke krku. Při vyšetřování se totiž ukázalo, že většina řidičů, kteří se dopustili znásilnění, stopařce zastavila jenom proto aby ji svezli. Teprve během jízdy dostali choutky i na něco jiného. I někteří naši muži se neumějí ovládat. U imigrantů je nebezpečí, že se neovládnou, zřejmě větší.

2 0
možnosti
JK

Stopování je obecně riskantní činnost, vlastně i braní stopařek (stopařů). Jisté je, že choutky se mohou dostavit až posléze a jejich vznik nezáleží vždy jen na oblečení, ale také na vyzývavosti chování.

0 0
možnosti
Foto

A nemůže mít to či ono oblečení žen či jejich chování být vedeno pohnutkou, či mít za následek erotické vzrušení u opačného pohlaví? Viz Slávka Budinová ve Slastech Otce vlasti, kde zcela jistě podobné nebezpečí nehrozí.

0 0
možnosti
Foto

Mě příjde docela psycho rozhodovat se jestli:

a) žena je objekt, který můžu znásilnit

b) žena je subjekt, který mě fyzicky nezajímá

Jsem jediný koho napadlo vyzývavě oblečenou ženu třeba oslovit a zkusit se seznámit? Příjde mi to takové asociální rozhodovat se mezi znásilněním anebo ignorací. Snad jsme schopni komunikovat nebo ne?

1 0
možnosti
Foto

Ono to jinak, za určitou hranicí je muž už téměř k nezastavení.

0 0
možnosti
JL

Inu, napekla nám ta Dubenka pěkné kološvárské zelí. Hnedle jsem si vzpomněl na

jeden starý vtip, kdy se jeptišky ukrývají v kryptě před nájezdem kozáků. Když tu se

přihrne babulenka a chce také dovnitř ''A vy, kam paní? ''No co, nejsou snad staří kozáci? Trochu cynické, já vím. (nemohl jsem si odpustit)

Zda-li pak víte, že v Rakousku zakázali chodit stavebním dělníkům, silničářům atd.

jak se říká do půl těla? Důvod je naprosto stejný. ''Sexuální objekty!'';-D

1 0
možnosti
JK

Vždyť to říkám, že problém je v těch objektech a subjektech. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Nereagoval jsem na zmíněný článek, abych se nedopustil nějaké netaktnosti. Tady snad mohu. Vnímat jako nějaký společenský problém vyzývavé oblékání žen a s tím spojenou sexuální agresi mi přijde jako blbost.

2 0
možnosti
JK

Samozřejmě to blbost je. Nicméně jsem ji chtěl rozebrat. ;-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS