Diskuse

O genderových stereotypech, aneb Jak jsem hleděl svrchu na Barbie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tuhle jsem stala ve fronte na vystavu a za mnou otec se synkem. Kluk se na neco ptal ohledne vstavy a fotrik ho neustale usazoval vetami jako "to vis, zensky". Ucil ho k automatickemu despektu k zenam a povysenosti muzu nad temito zoufalkami.

1 0
možnosti

No jo, takových chlapů je pořád dost.

0 0
možnosti

Souhlasil bych jen s druhou casti myslenky - ze by mely byt nalezite docenovany nikoli jednoduche "zenske" prace. Prvni cast myslenky je vsak pochybna, tedy to, ze by se zeny nemely pokouset stirat pohlavni rozdily a vyrovnat se muzum. Problem neni v tvrzeni, ze by zeny nemely kopirova muzske chovani, problem je v tom, ze uz predem apriori predpokladame objektivni rozdil mezi "muzskymi" a "zenskymi" vlastnostmi. Nejde o to, ze by byly popirany rozdily v pohlavi, jde o to, jestli jsou vubec nejake rozdily v pohlavi korektnim a objektivnim faktem a pokud ano, pak ktere to jsou. Kdyz rikame, ze nekdo se snazi poprit rozdil, tvrdime tim, ze tady nejaky rozdil skutecne je, coz je problematicke. Neni nutne, abychom se vsichni chovali stejne, ale to, abychom meli pokud mozno stejne moznosti chovani. A na to taky narazi citovany uryvek: tvrdi, ze jen muzske postavy chodi do sveta a skladaji zkousky, kdezto zenske postavy sedi ve vezi a cekaji, co se bude dit. Spravne se zde naznacuje, ze chodit do sveta muzeme vsichni, ze neni korektni predpokladat, ze chozeni po svete je jen pro muze. A poto eventualni zena na toulkach svetem by nebyla smesnym vyrazem feministicke touhy prekonat nejaky rozdil ci vyrovnat se muzi, ale normalni postavou plnici si sve ukoly. Protoze jednoduse vandrovani po svete samo o sobe neni nijak pohlavne vyhranene, jak by se nas mohl pokouset leckdo presvedcit.

0 0
možnosti

Teď jsem se nějak ztratil hned na třetím řádku. Že by se ženy neměly pokoušet stírat pohlavní rozdíly? O něčem takovém jsem psal? To snad ani nejde. Rozdíly mezi pohlavími objektivně existují, a to nejen pokud jde o druhotné pohlavní znaky, ale samozřejmě jsou také rozdíly ve způsobech myšlení, v psychickém a citovém prožívání, životních prioritách.

Příklad z oblasti myšlení. Například by podle představ, že neexistují rozdíly v myšlení mužů a žen, měla obě pohlaví hrát stejně dobře šachy. Skutečnost je taková, že mezi velmistry je první žena na 32. místě podle hodnocení Elo body, které je nejobjektivnější. Podobné je to ve všech výkonnostních kategoriích v šachu. Není to žádný momentální stav, ale takhle to je dlouhodobě. Z toho plyne, že druh myšlení, které je potřebné pro šachovou hru, není ženám příliš vlastní.

Příklad z oblasti psychiky. Drtivá většina dívek, když dospěje do věku, kdy by mohla založit rodinu, začnou se chovat jako potenciální matky a jsou ve vztazích v průměru mnohem zodpovědnější než chlapci ve stejném věku.

Další příklad - většinu žen lze mnohem snáze ukecat než muže. Příčinou je, že jsou ženy přístupnější k verbální komunikaci než muži.

Samozřejmě, že to, co jsem teď napsal, neplatí absolutně. Jde ale o to, že jsem psal spíš o něčem jiném. A sice o tom, že důvodem pro snahu žen "vyrovnat" se mužům by neměla být představa, že práce a činnosti, které vykonávají převážně ženy, jsou nějaké podřadnější. Nemám ale nic proti tomu, jestli chtějí ženy jezdit s kamióny, rubat v dolech,létat do kosmu, dělat zednice apod., zkrátka cokoli.

Pokud jde o ty toulky světem, tak v tradičních pohádkách jsou jako dobrodruzi a světoběžníci, jako ti, co jsou do akcí, zobrazováni převážně muži a chlapci, protože to tak odnepaměti bylo.

0 0
možnosti

mno, vono to neni nic noveho, v 50. letech se take snazili delat ze zen traktoristky, atd. Dokonce moje mati, a to jsme v rodine byli zaryti nepratele pracujiciho lidu, a tatka komouse nesnasel, tak mama nekde cetla ze je dobre aby se detem nevsugerovali role muze a zeny.

Tak sestra dostala auticko, a ja panacka na ktery mi mama ustrikovala kate. Segra dala auto do postylky k panenkam nebo do domecku pro panenky, uz si nepamatuji na detaily a ja panaka do auta. Pak jsme si ty hracky vymenili k oboustrane spokojenosti a mama to vzdala:-)

2 0
možnosti

Já přece netvrdím, že snahy o genderovou vyváženost jsou nějakou novinkou. A je pravda, že za komoušů existovala celkem dost masivní snaha setřít rozdíly mezi muži a ženami, aspoň pokud jde o jejich povolání. Ve skutečnosti to byla ale snaha dost formální a uplatňovaná nesystematicky. A hlavně šlo komoušům o to, že získali za jeden plat dvě pracovní síly. Něž se dostali k moci, chlap ze svého platu většinou uživil rodinu. Koumouši přišli s tím, že mají ženy právo realizovat se v zaměstnání stejně jako muži a záhy se stalo, že bez ženina platu se rodina neobešla.

Jak jste popisoval, co dělala vaše ségra, tak to mě pobavilo. To byl samozřejmě naivní pokus, takhle to nefunguje. ;-)

0 0
možnosti
Foto

R^;-D

Gender je IN. A taky kšeft. A taky .... Jen ta matka příroda to porád ne a ne a ne ...;-)

1 0
možnosti

Placate, gender neni prroda. Nebo je zena biologicky urcena k tomu aby nesmela podepsat najemni smlouvu?

0 0
možnosti