Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Kritici básně nerozlišují použitý žánr a mají potíže s elementární logikou. Báseň v podstatě říká, k čemu mívají ženy v kontrastu k mužům vlohy, a netvrdí, že nesmí dělat nic jiného a že by to bylo špatně. Není to vědecké pojednání o všech možných variatnách uplatnění. Pokud by to vše chtěl někdo dostat do krátké básničky pro malé školáky, vznikl by paskvil - minule jste to vystihl hezky.

Na kritiky myslím sedne výrok W. Allena: To,že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou!

3 0
možnosti
JZ

No Vy na tom s logikou taky nejste nic moc - o mužích nejsou v citovaném úryvku zmínky, proto báseň ani nic neříká o tom, že jsou ženy k mužům v kontrastu. Báseň netvrdí, že ženy nesmí dělat nic jiného, pravda, ale tvrdí, že se nesmí vyhnou právě tomuto - mateřství. Jinak i básně, jako jakákoli literatura a jakékoli významové poselství v jakékoli formě může být kriticky hodnoceno. To, že někdo píše básně ještě neznamná, že může psát úplně o čemkoli. Nebo myslíte že ano, že v poezii či umění je doovoleno naprosto vše?

2 1
možnosti
PK

Přestaňme těmhle "zbytečným" institucím dávat peníze a věnujme je na něco daleko užitečnějšího, třeba na platy učitelů. Vsadím boty, že do půl roku tyhle blbiny obecně zmizí, protože jako koníčka to tihle hlasatelé "genderové vyváženosti" dělat nebudou a soukromý sektor takové nesmysly financovat nebude. Kdybych já mohl rozhodovat, zda dám peníze ze svých daní na tyhle "věrozvěsty" a "pavědce" nebo na výzkum rakoviny či církevní charitu, tak je skutečně radši dám na ten výzkum či charitu, protože to plní ve společnosti kladnou a žádoucí funkci. Tihle genderoví, multi-kulti a nevím jací chytrolíni působí spíš destruktivně a to ještě za naše prachy!

3 0
možnosti
JK

Přesně tak. Přiškrtit kohoutek finančních toků by byl účinnější než tisíc argumentů.

0 0
možnosti
MP

Pane Kvapile, ono je to ještě horší, než myslíte:

„Zkuste si představit, jak tenhle text vnímá žena, která se z jakéhokoliv důvodu maminkou nestala. Pokud takhle budeme mluvit k holčičkám od začátku, budou se cítit nepotřebné, pokud se nestanou v životě matkami.“

Četl jsem diskusi pod příspěvkem pana Klusáka, který tuto hysterii vyvolal, a mohu Vás ubezpečit, že tímto zdaleka nejsou míněny jen ženy, které děti mít nemohou, ale trauma má být způsobeno i ženám, které se z jakéhokoliv důvodu matkami stát nechtějí !

2 1
možnosti
JK

Tu citaci v textu mám. A jsou to takové kraviny, jejichž obludnost je poměrně těžké i pochopit. Mám dvě dcery. Jedna má dítě, rozvedla se, je zaujata i svou velmi tvůrčí prací, ale od mateřské role by ji nikdo neodtáhl ani párem volů. Druhá má všechny podmínky mít rodinu, ale děti ve svých dvaatřiceti letech nemá a nepozoruji na ni, že by z toho měla trauma, nebo se cítila nedostatečná. No a dcera manželčiny sestřenice má podmínky pro fungování rodiny mizerné, má jedno dítě a teď je znova těhotná a to první dítě prý měla, neboť jí začaly tikat biologické hodiny. Těch variant je totiž bezpočet, takže vybuřování genderových fanatiků kolem básničky v čítance je debilní, až to bolí.

2 0
možnosti
PD

Autore, přečtěte si i druhou část té básně - tu, kterou do učebnice nedali. Tu, která chlapcům říká, že si mají v životě hlavně užívat.

To je ten hlavní kámen úrazu: Že společnost strašně ráda ženám říká, co mají dělat, jak mají vypadat a jak se mají chovat, ale jen velmi málo kdy upozorňuje "samečky", že nesou zodpovědnost. Muž nebude nosit 9 měsíců v břichu zplozeného potomka, ale to jaksi neznamená, že je v pořádku na ženu kašlat.

Důsledkem pak je například to, co předvádí naši vrcholní politici. Klaus - záletník. Topolánek - rozvedený s malým dítětem. Paroubek - rozvedený. Nečas - po uši zamilovaný do své sadomaso dominy, rozvedený (otec 4 dětí).

Kdyby VÁM někdo předložil báseň, která by říkala, že kluci jsou tu od toho, aby umírali ve válkách, aby dřeli od úsvitu do soumraku v továrně... tak byste sprostě nadával, co si to autor dovoluje tohle cpát dětem.

A to přitom by byla naprostá výjimka. Lze se potom divit ženám, že už mají po krk toho, jak jim každý vnucuje jakousi "roli"?

3 2
možnosti
LC

Já vám tedy nevím, ale já vyrostl taky na "máma mele maso" a přesto jsem dospěl k názoru, že žena nemusí být matkou, pokud sama nechce nebo někde "neuklouzne", stejně jako nemusí být raketovou inženýrkou nebo plukovnicí v armádě. Na to přijde i člověk s průměrnou inteligencí a nemusí mít vysokou filozoficko-sociální školu nebo být feminista/ka či jinosexuál. Prostě to tak je, společnost se posunula, ženy mohou dělat cokoli, na co stačí. Žena, která se za každou cenu snaží dělat práci, na kterou nestačí, je prostě méně inteligenčně obdařená, než si myslí (platí i u chlapů - je to normální lidská blbost). Dnešní výkřiky, že ženy stále nemají rovnoprávnost a nemohou dělat, co chtějí, jsou jen výmluvy. Odhodlaná a uvědomělá žena dokáže cokoliv bude chtít. Když ji někde nebudou chtít zaměstnat, vytvoří vlastní firmu, nebo dokáže dané společnosti, že je víc než dobrá investice. Nikdo netvrdí, že to je snadné. Ale ani muži to nemají tak lehké, nikdo nechce zaměstnávat blbce...

A ta báseň? Je tématická, možná. To se jako dětem nesmí přednášet tématické básně a příběhy, témata? Diskutovat s nimi o nich? Je snad taková každá báseň/text v oné čítance?

Snažíme se dětem ukazovat, že svět je hezké místo pro život. A pár básniček, které oslavují mateřství a něhu ženy vůči dětem, které vše tohle potřebují a od mámy chtějí, to jen podpoří. Samy děti procházejí dospívajícím procesem a podle dění okolo sebe, podle médií a přístupu na sociální sítě, si vytvoří vlastní názor a budou se ztotožňovat s tím, co je správné podle nich. Ale než k tomu dojde, potřebují mámy i táty přesně tak, jak to funguje od věky věků. Ve třinácti se vám nad takovou básničkou dítě jen ušklíbne... Ve třiceti pak docení její poselství a bude za svou mámu rádo stejně, jako tomu bylo ve druhé třídě.

Navíc je snad na rodičích, aby dětem vysvětlovali, jak to v daný čas v dané společnosti chodí.

12 1
možnosti
JK

Smekám, napsal jste to naprosto skvěle a v podle mého v souladu s míněním většiny lidí, tedy kromě několika exaltovaných jedinců, kteří ale rádi dělají humbuk kolem nesmyslů. R^R^R^

0 0
možnosti
Foto

pokud mohou dospělí lidé tak dlouho rozebírat jednu básničku pro děti, tak asi nemají moc jiných, důležitějších starostí.

A na tohle naše současná společnost brzy dojede.

10 0
možnosti
JZ

no Vy taky asi nebudete zavalen hromadou důležitějších věcí, když tady můžete v diskuzích reagovat na podle Vás nesmysly:-)

1 0
možnosti
JS

Zhodnotil jste to naprosto bravurním způsobem R^

3 0
možnosti
JK

M26i38r85e48k 37Ř89í30h73a

25. 1. 2017 10:28

No je škoda, že se matky těcho antižáčkovských hnidopichů, nezachovaly dle světonázoru jejich potomků (ale to bylo vůči nim kruté, protože věřím, že většina těchto aktivistů byla chtěná)

1 0
možnosti
JK

Nebylo by to kruté, kdyby se nenarodili, bylo by jim to fuk, respektive by nebyli vůbec.

0 0
možnosti

Já zase četl ve včerejších Lidových novinách Poslední slovo pana profesora Putny, který vyjmenoval řadu skvělých bezdětných žen minulosti a obvinil Jiřího Žáčka z jejich urážky. V závěru dodal, že to možná Jiří Žáček tak nemyslel, ale to že ho neomlouvá, protože básník myslet musí, jinak se stává nemyslícím nájemným veršotepcem!!! A to napíše literární historik! Ani ho nenapadne, že by ho někdo mohl obvinit z urážky dadaistů, surrealistů, beatniků a vůbec většiny skutečných básníků... A ještě něco. Nechci pana Putnu obviňovat ze střetu zájmů, ale když ono se to při jeho homosexuální orientaci, samo nabízí. Možná že je to z jeho strany jen podvědomá - a tudíž pochopitelná -obrana proti možné "urážce" nějakou básničkou o tom, že kluci jsou tu proto, aby z nich byli tatínkové. Jak říká klasik: "Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde!" :-) Jinak samozřejmě pro vás palec nhoru! R^

7 0
možnosti
JK

Tak on ten Zeman měl nakonec pravdu, když Putnu nechtěl jmenovat profesorem. (A to mám Zemana rád jako osinu ve vyměšovacím otvoru a jako prezident je pro mě nepřijatelný.) Ono je na pováženou, že Putna vůbec přednáší, jestli na to hledí takto. Když si představím, jaké kraviny asi vypráví studentům... Doufám jen, že to, co napsal v Lidovkách, je pouze výrazem jeho potřeby exhibovat.;-)

Vám děkuji. R^

0 1
možnosti
JT

R^ a to stačí, díky za článek

3 0
možnosti
JK

Jo, už se dál na toto téma rozepisovat nebudu. ;-) Děkuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik