S kým, že to má vláda mluvit?

6. 09. 2022 13:07:17
Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

Prohlédl jsem si řadu fotek a videí z tohoto protivládního protestu a demonstranti mi nijak zvlášť vystrašení nepřipadali. Rovněž heslo „první den našeho vítězství“, jímž organizátoři srocení charakterizovali, nepůsobí příliš vyděšeně. Spíš naznačuje, že se organizátoři snaží využít vážných problémů, s nimiž se nejen naše společnost právě potýká, k vyvolání jakéhosi puče a k tomuto cíli zmanipulovat co největší dav. O nic jiného než o vytvoření davu totiž organizátorům tohoto a zřejmě dalších protivládních protestů nejedná.

O dav, v němž ustupuje vědomá osobnost a původně různorodé myšlenky jednotlivých členů se sjednotí a nadále míří už jedním směrem. Kam chtějí organizátoři dav směřovat, názorně ukazují požadavky, které na demonstraci zazněly: vystoupit z EU, NATO, WHO (asi ve vazbě na covidové časy), změnit západní politickou a ekonomickou orientaci České republiky v orientaci především na Rusko... Když si k tomu představíme sestavu řečníků na demonstraci, není těžké si domyslet, že organizátorům jde o puč, který by dal vzniknout jakési „rudohnědé“ diktatuře.

A kdo vlastně hlásá, že je naše vláda neschopná a chtěl by radit, jak řešit vysokou inflaci a drahé energie? Nechám stranou, že jeden z organizátorů demonstrace Ladislav Vrábel z hnutí Chcípl pes už dlouho kolaboruje s Ruskem. Stačí snad, že tento člověk dluží tři miliony korun, do nedávna po něm exekutoři peníze vymáhali ve 27 řízeních, a část peněz dluží déle než dvacet let, bydliště si nahlásil na úřadu, aby nemusel své oficiální příjmy posílat na splátky dluhů. Peníze chodící jeho manželce jeho příjmem podle zákona nejsou.

Kdo dále byl mezi řečníky na demonstraci? Například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová Zahradníková, bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok), místopředseda Svobodných a zakladatel Paralelní lékařské komory Miroslav Havrda, zdravotnice Petra Rédová Fajmonová, která kandiduje do Senátu za uskupení Právo Respekt Odbornost a jako „zlatý hřeb“ programu prezidentský kandidát KSČM Josef Skála, který v srpnu 1968 vítal sovětské okupanty.

Naproti tomu například filmový režisér Jan Hřebejk napsal na Facebook: „Já mám také strach ze zvyšujících se (cen) energií, obavy o práci, když jsem na volné noze, o mnoho věcí, opravdu. Ale nikdy nepůjdu tleskat komunistům, fašistům, kolaborantům s Ruskem, rasistům a věřit, že mi tito „obvyklí podezřelí“ mohou nějak pomoci. Jedině do pekel, kde už jsme byli.“ To je i moje stanovisko a myslím, že zdaleka ne jenom moje.

Jeden z účastníků demonstrace na ni však napsal sem na blog nadšený ohlas a těm, jež jeho text v diskusi kritizovali, odpověděl: „Jste hlupáci a sloužíte podivným ideologům. Používáte bolševické praktiky a píšete úplné nesmysly.“ Z tohoto výroku přímo čiší, jak je jeho autor pouze vystrašený z budoucnosti. Je dost síla obvinit své kritiky z bolševických praktik a sám tleskat řečem stalinisty Josefa Skály. S kterými vyděšenými demonstranty by tedy vláda měla mluvit a vysvětlovat jim jednoduše z podstaty složitá řešení současných vážných problémů?

Celkem často se nyní objevuje názor, že příčinou současného špatného stavu není Putin a jeho agrese proti Ukrajině, ale naivní „zelená“ politika EU a celého Západu. Putin prý jen využil, že se Západ stal závislým na jeho levném plynu, takže ho má v hrsti. Jenže naivní „zelená“ politika Západu nemůže za to, že je Putin agresor a vrah s touhou ovládnout nejlépe celý svět. Ta byla jen jednou z podmínek, aby se mohla projevit agresivní politika Ruska a Putinova nezřízená mocichtivost a rozpínavost, které ale zůstávají příčinou současného stavu. Tak jako podmínky, co se vytvořily za výmarské republiky v Německu a potažmo v celé Evropě, nebyly příčinou hrůz druhé světové války, nýbrž pouze usnadnily nástup zejména Hitlerovi. A nevím, jestli dnes někdo pochybuje o tom, že Hitler a německý nacismus (jím a dalšími nacistickými ideology vytvořený nemyslící dav) byli příčinou hrůz druhé světové války.

Nakonec se pokusím ještě vysvětlit rozdíl mezi příčinou a podmínkou. Jestliže si někdo nechá třeba v plné tramvaji otevřenou tašku a v ní peněženku, vytvořil tím podmínku, aby mu ji někdo ukradl, respektive krádež usnadnil. Příčinou krádeže je však, že tu „volně přístupnou“ peněženku uviděl zloděj. Slušný člověk by totiž upozornil dotyčného či dotyčnou, aby si tašku zavřel. V podstatě jde o obdobu polarity odpovědí na otázku z pohádky O chytré horákyni, co se lidem nejvíc vyplatí? Mít všechno pěkně pod zámkem kontra vzájemně si pomáhat.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 6.9.2022 13:07 | karma článku: 43.64 | přečteno: 8321x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 270 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 499 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...