Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co když jde o nástup nové normalizace?

Spor o sochu maršála Koněva v Praze Bubenči dosáhl už neúnosných rozměrů poté, co se k problému skandálně vyjádřil ruský ministr kultury. Z české strany by měl nyní přijít vůči Rusku ostrý protest a důrazný požadavek omluvy.

Z Ruska se však omluvy zato, že jejich ministr kultury Vladimir Medinský označil starostu Prahy 6 za nacistu, nejspíš nedočkáme. Navíc si kvůli současné politické konstelaci u nás zřejmě takovou zhůvěřilost necháme líbit. Co se týká sochy Ivana Koněva, ve skutečnosti je věc jasná. Dohoda o vzájemném udržování válečných hrobů se na ni nevztahuje, je v majetku Prahy 6 a Rusku není nic po tom, jaké sochy budou na našem území stát a co se sochami už stojícími uděláme. 

Ivan Stěpanovič Koněv je nepochybně postavou přinejmenším velmi problematickou a podle mého názoru jeho socha na bubenečském náměstí Interbrigády už dávno neměla stát. Náměstíčko se bez ní obešlo pětatřicet poválečných let a obešlo by se bez ní zase. Mohl tam dnes být třeba pomník všem osvoboditelům Prahy, když existuje již sokl a když je jasné, že tento sovětský maršál bude vždy vyvolávat kontroverze. On sám se postaral totiž o to, že se v desetiletích po roce 1945 proměnil z osvoboditele Československa od zrůdného německého nacismu na symbol sovětského bolševického útlaku nejen naší země.

O co jde odpůrcům sochy Koněva, je celkem jasné. Nechtějí oslavovat a připomínat si muže, který se velmi aktivně podílel na upevňování totalitních režimů a na potlačování odporu vůči nim. Svůj postoj vyjádřili jasně nápisem na podstavci jeho pomníku – ne krvavému maršálovi, nezapomeneme. O co však běží všem těm, kteří si přejí zachování sochy na místě a pokud možno bez dodatkových tabulek o maršálově další poválečné činnosti? To už není tak jednoznačné. Tak o tom zapřemýšlím.

Putinovu Rusku se jedná nejspíš o vlastní imperiální zájmy, které chtějí realizovat pomocí stále výraznějšího ovlivňování dění u nás, s cílem vytvořit z Česka svou pátou kolonu v Evropské unii. Co ale sledují naši komunisté? Zachovat Ivanu Koněvovi naši úctu coby osvoboditeli? Kdyby jim šlo jen o to, nemávali by při nepovolené demonstraci u Koněvovy sochy rudou vlajkou se srpem a kladivem a jinými komunistickými symboly. Z toho je patrné, že by se rádi opět veřejně a bez skrupulí hlásili ke své zhoubné ideologii v původní podobě, než upravili zkratku názvu své strany z KSČ na KSČM, aby tak mohli opět velebit Gottwalda a jiné bolševické vrahy, obhajovat justiční vraždy z 50. let 20. století a podobně.

Komunisté také mluví o tom, že odmítají přepisování dějin. Věřím, že je štve jiný výklad historie než ten jejich už zfalšovaný, když v překrucování minulosti chtějí stále pokračovat. Nejtvrdším stalinistům typu Marty Semelové v tom přizvukují různí extrémisté, a dokonce i neonacisté, kteří se s nimi sešli u Koněvovy sochy a spolu tím potvrdili jednak, že národně socialistická a komunistická ideologie jsou dvěma stranami téže mince, a jednak, že o úctu k osvoboditelům a o správný výklad minulosti se vůbec nejedná. 

Jakou roli v tom hraje však prezident Miloš Zeman, jenž se ve sporu o Koněvovu sochu postavil neomylně na ruskou stranu a na demonstraci komunistů a extrémistů vyslal svého „dvorního“ Ovčáčka? Chce snad dokázat, že on si může v současnosti dovolit jakoukoli nehoráznost a ovčí lid to vždy skousne? Vypadá to, že prezident stojí v čele snah o návrat normalizace, že dělá všech proto, aby česká veřejnost hleděla na neblahou dobu etického marasmu po sovětské okupaci v srpnu 1968, kdy většina lidí až na výjimky rezignovala na morálku a nahradila ji pragmatickým kalkulem, tak, že to bylo normální.

Odtud totiž vede přímá cesta k přesvědčení, že vývoj po listopadu 1989 nebyl zásadní změnou od totality k demokracii, ale jen něco jako přeskupení majetkových poměrů a přepólování hodnot – co bylo za totality dobré, je nyní špatné, a co bylo tehdy špatné, je nyní dobré. Tento názor nejlépe vystihuje výrok, že diktát Moskvy byl pouze nahrazen diktátem Bruselu. 

Zapojí-li člověk kritické myšlení, dojde mu, že je zmíněný výrok falešný. Jenže prezidentu Zemanovi a jeho stoupencům jde právě po potlačení kritického myšlení a jeho nahrazení stádními dogmatickými ideologickými náhledy na realitu. Neřekl bych, že se prezident či někdo jiný pokouší reinkarnovat minulý režim v té podobě, jakou pamětníci (tedy i já) znají. Dokonce ani současným komunistům o to podle mého nejde. 

To hlavní, o co běží, je, aby nikdo nemusel přehodnocovat svůj minulý život, aby se nikdo nemusel stydět za to, co dělal za normalizace, aby každý mohl bez obav veřejně hlásat třeba, že Milada Horáková nebyla zavražděna, ale po právu popravena, že pohraničníci tehdy nestříleli po běžných lidech, kteří jen nechtěli žít v bolševickém teroru, nýbrž po zločincích... Pak už nikomu nebude vadit, že komunisté, ač jim věří stále méně lidí, spoluvládnou a stále významněji ovlivňují dění v zemi. Naopak to každému bude připadat normální.

V atmosféře zcela relativizovaných hodnot totiž lidé nebudou už pohlížet například na Andreje Babiše jako na bývalého konfidenta StB, co z premiérského postu řídí stát stylem mafie a kumuluje ve svých rukou obrovskou ekonomickou a politickou moc. Lidé si řeknou: No a co, že byl agentem StB, vždyť je to dávno. A že na sebe strhává stále větší moc, že už za chvíli bude vládnout autokraticky? No a co, řeknou si lidé, je to šikovný chlapík. Jasně, že Babiš se svým ANO jednou prohraje volby, jasně, že Zeman v prezidentské funkci jednou skončí, ale to už bude připravena půda pro nástup jiných takových. Země už totiž bude normalizována. Fakt to tak chceme? 

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 9.9.2019 11:07 | karma článku: 43,01 | přečteno: 8872x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik