Zemanovy výroky a politicky korektní Evropa

Za Antihavla označil evropský server Politico prezidenta Miloše Zemana. Podle serveru je Zeman „neomalený, provokuje a je bezostyšně politicky nekorektní“. Pro nás to není nic nového, zajímavější je ale, proč si to Politico myslí.

Jako důkaz Zemanovy politické nekorektnosti a neomalenosti server uvedl například jeho výroky, že »devadesát procent Romů v ČR jsou „nepřizpůsobiví“ flákači«, nebo starší tvrzení, že »Muslimské bratrstvo organizuje uprchlíky s cílem zaplavit jimi Evropu«. Věc se má ovšem tak, že Miloš Zeman právě takovými hláškami u mnohých lidí u nás boduje. Z pozice hlavy státu totiž vyjadřuje nahlas jakoby mínění běžných lidí. Například s tím jeho názorem na Romy by v Česku souhlasila nejspíš většina obyčejných i neobyčejných lidí. A o organizovaném importu „uprchlíků“ je přesvědčena také významná část naší populace. No a politická nekorektnost – toť rajská hudba v uších těch, jimž politicky korektní Evropa leze už dávno krkem.

K tomu se přidává jakýsi prvek vzdoru. Čím agresivněji a hlasitěji bude EU prosazovat politickou korektnost, čím víc budou Miloši Zemanovi jeho odpůrci spílat, tím víc ho budou jeho stoupenci a obdivovatelé adorovat coby nějakého bojovníka proti domácímu i evropskému establishmentu a za práva „nás neprivilegovaných lidí“, které ovládají, okrádají a podvádějí prospěchářští političtí dinosauři a zneužívá skupina intelektuálských samozvanců. Pro ty druhé používá Zeman označení „pražská kavárna“. Je to absurdní, protože Miloš Zeman sám je intelektuál, nepřehlédnutelná součást establishmentu a také politický dinosaurus. To ovšem nebrání jeho obdivovatelům v tom, aby se s ním identifikovali, jako by současný prezident byl něco jiného.

Miloš Zeman samozřejmě proti ničemu a za nikoho (s výjimkou sebe sama) nebojuje a v podstatě ani nemůže. Nicméně dobře ví, co dělá. Dokázal úspěšně zneužít nízké pudy veřejnosti pro svůj prospěch a do značné míry rozdělit lidi na své stoupence a odpůrce. A čím budou tyto dvě skupiny semknutější do smeček, které po sobě nenávistně štěkají, tím víc se Miloši Zemanovi bude „jeho dílo“ dařit. Tedy jestli bude smečka jeho stoupenců silnější a dokud on sám bude schopen vůbec něco dělat. Problém však tvoří ti, jež se neřadí ani do jedné smečky, kteří nepřistoupili na Zemanovu hru, neboť ani on ani nikdo jiný netuší, co si tito lidé doopravdy myslí a jak se (třeba při volbě prezidenta) rozhodnou.

A teď si bez ohledu na Miloše Zemana dovolím pár otázek. Co je pro ČR výhodnější? Přiklonit se na stranu, kterou reprezentuje náš současný prezident a zatvrdit či zasukovat se proti politicky korektní Evropské unii? Nebo se stát součástí multikulturního proudu, podřídit se a těžit z pozice ve středu velkého celku, podobně jako malá rybka uprostřed velkého hejna? 

Zdálo by se, že pro stanovení správné odpovědi bude záležet na tom, zda se vyplní vize, že muslimští uprchlíci zaplaví Evropu. Jenže, pokud se tak stane, bude už úplně jedno, jestli se Česko bránilo „vítací“ politice EU nebo ne. Představa, že zůstaneme svobodnou enklávou uprostřed jakéhosi „evropského chalífátu“, je absurdní. Vím, lze namítnout, že je třeba bojovat proti tomu, aby k něčemu takovému došlo. A kdo proti tomu vlastně bojuje? Miloš Zeman? A jak? Tím, že říká, že Muslimské bratrstvo organizuje uprchlíky? Nebo je snad bojem, když třeba zde na blogu idnes.cz nebo i jinde různí panikáři líčí apokalyptické vize budoucnosti?

Mám rád otevřené konce, tak nechť si každý odpoví sám.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 14.11.2017 11:27 | karma článku: 25,06 | přečteno: 2260x
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik