Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedůvěra mezi lidmi…?

Chvíli jsem dnes sledoval polední debatu na ČT a zaslechl v ní filozofa Václava Bělohradského, jak říká, že v Česku je opravdu jakási nedůvěra mezi lidmi. Tato myšlenka je jistě velmi zajímavá a poměrně nová.

Můžeme se ptát – proč mezi lidmi panuje taková nedůvěra a jak ji odstranit? To je ale podle mého názoru špatná otázka. Nedá se totiž exaktně posoudit, zda panuje obecně mezi jednotlivými lidmi nedůvěra, a pak ta nedůvěra se týká spíš veřejného prostoru. Je to nedůvěra především v politická vedení státu, jak postupně defilovala před zraky lidí, v instituce státu, v elity a autority, v právní systém, v zákony, v ekonomické prostředí (kde se nelze obrazně spolehnout, jestli to, co platí dnes, bude platit ještě zítra)… Správné by bylo ptát se spíš – proč by lidé měli mít důvěru v ty, kteří řídí a zásadním způsobem ovlivňují společnost?

Když se zastavím jen u těch elit a autorit, pak tady máme právě Václava Bělohradského, který se v Československu objevil na začátku 90. let jako nesporná autorita. Filozof a sociolog, který působil v Itálii, autentický žák Jana Patočky, postmoderní myslitel, který nám, za železnou oponou donedávna uvězněným zabedněncům, sděloval svěží myšlenky. Tehdy vystupoval jako razantní obhájce progresivního, ekologicky zaměřeného liberalismu. Jeho články, uveřejňované zejména v Mf Dnes, jsem doslova hltal. Pak ale své pojetí revidoval z levicových pozic. To jsem si přečetl a je to kulantní vyjádření. Spíš bych řekl, že se změnil z liberálního filozofa v jakéhosi socialistického idealistu.

Jenže Bělohradský dnes už stojí mimo hlavní proud zájmu veřejnosti. Na jeho příkladu jsem chtěl jen uvést, že podobné přemety učinily mnohé autority a osobnosti a občan se už zdráhá dát komukoli svou důvěru. Když k tomu připočteme, že u nás každý, kdo se v divoké fázi kapitalismu po roce 1989 napakoval, přišel ke svým majetkům aspoň zčásti nepoctivě, že zde působily a působí komunisticko-vekslácko-lobbistické mafie, že se tunelovalo, kradlo a podvádělo ve velkém, že se různé figury věnovaly zákulisním manipulacím, že se nepodařilo postavit komunistickou stranu mimo zákon, a tedy rázně odmítnout předcházející bolševickou etapu, je namístě se zeptat – proč by měli lidé někomu a něčemu ve veřejném prostoru věřit?

A nejde jen o Česko. Jsme součástí Evropské unie, a když jsme do ní hlásili, měli jsme dojem, že vstupujeme do demokratické, kulturní, ekonomicky vyspělé Evropy. Její přední země nás ale napřed „poctily“ nedůvěrou tím, že nám jen neochotně zpřístupňovaly volný pohyb osob, zboží a pracovních sil, a ta Evropa nyní pod názvy multikulturalismus a politická korektnost spěje k socialistickým reformám, usiluje o centrální řízení. Kromě toho dopustila a povzbudila masivní imigraci z problémových oblastí, díky které máme zaděláno na fatální malér. A zase je tu otázka – čemu se na tom dá věřit?

Věci se mají tak, že Česko čeká na silnou osobnost, morálně nezpochybnitelnou autoritu, která se postaví do čela uskupení (hnutí, strany), které nabídne reálná řešení podstatných problémů a východiska z nich. Toto místo bylo u nás dlouho uprázdněno, a nyní se objevil Andrej Babiš se svým hnutím ANO, který na takovou pozici aspiruje. Je však on tou osobností a jeho hnutí tou reálnou silou? Třicet procent voličů si myslí, že ano. A co o tom soudí Václav Bělohradský? Řekl, že nemá žádný důvod, aby podezíral Andreje Babiše ze zneužití politického monopolu, jako to udělal Jarosław Kaczyński v Polsku a Viktor Orbán v Maďarsku. Avšak i kdyby měl Bělohradský pravdu, že není třeba Babiše podezřívat, že svého postavení zneužije, pak se ptám – tohle má být všechno? Jestliže někdo nezneužije svou moc, nedělá to z něj ještě morálně nezpochybnitelnou autoritu.

Můj minulý zdejší článek ke 28. říjnu se na pozadí jakéhosi sporu o tom, jestli jsou inteligentnější dělníci či vysokoškoláci a jestli mají vysokoškoláci právo pohrdat formálně méně vzdělanými lidmi, zabýval tím, že je zcela lhostejné, jakou práci kdo vykonává, pokud ji koná s fortelem a chutí. Z množství diskutujících se jen dva vyjádřili ke zmíněné podstatě textu, ostatní spekulovali o tom, jestli náhodou nejsou dělníci skutečně chytřejší než vysokoškoláci, jestli mám strach z toho, že senátní volby vyhrál Babiš, jestli takzvaná pražská kavárna dělala loni 28. října na Staroměstském náměstí kravál a o jiných margináliích. Ach jo. Marné spekulování o zbytečnostech je podle mého názoru další specifický rys českých lidí. Nejde ani tak o to, kdo je jak inteligentní, jako spíš o to, že je kdekdo vychytralý a přemýšlí ze všeho nejdřív o tom, jak se co dá obejít a jak získat pro sebe s co nejmenší námahou komparativní výhody.

Jádrem toho mého minulého článku byla citace z proslovu TGM k 10. výročí vzniku ČSR v roce 1928 ke školní mládeži. Tak ji zopakuji: „Přemýšlejte, když dorůstáte, o tom, co chcete býti. Ať budete dělníkem, ať rolníkem, ať řemeslníkem, ať učitelem, ať technikem, ať umělcem nebo spisovatelem, zkrátka — ať budete čímkoliv, vždycky buďte pilnými a poctivými pracovníky. Všichni jsme povoláni k práci, každý na svém místě a podle svých vloh. Společnost musí mít pracovníky rozmanité, práce musí býti účelně rozdělená a uspořádaná, ale všichni, kdo poctivě pracujeme, jsme si v práci rovni — dobrý dělník není méně hodný než dobrý president.“

Takhle podle mého mluví velký státník, velká osobnost a morální autorita, které se dá věřit. Od doby T. G. Masaryka jsme u nás ale takovou neměli, a i když bych se rád mýlil, stále se žádná nerýsuje.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 29.10.2017 23:45 | karma článku: 16,77 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik