K nezávislosti médií, úskokům a cti

6. 05. 2017 16:47:41
Přečetl jsem si zde článek »Hra na „svobodná“ média« Mariána Javorského a skoro až do závěru jsem s ním souhlasil v hodnocení, jak v praxi funguje nezávislost a svoboda médií. V jednom místě jsem ale pochopil, že jde o demagogii.

Nezávislost, kterou prakticky všechna česká média deklarovala po listopadu 1989, nikdy nemůže být absolutní. Jakákoli vydavatelská činnost je totiž podnikáním, jehož cílem vždy bylo, je a bude dosahování zisku, a ten dokáže médium generovat jen tehdy, jestli je bude veřejnost sledovat, což vyvolá zájem zadavatelů reklamy, kteří si v něm zaplatí místo nebo čas pro svou anonci. V tom smyslu jistě musí redaktoři, zaměstnaní v tom kterém médiu, psát v souladu s tím, jak a na koho je orientováno. S Mariánem Javorským souhlasím i v tom, že vlastníci médií, politici a byznysmeni vždy měli a stále mají snahu využít mediální prostor k prosazování vlastních politických, ekonomických a dalších zájmů.

O tom si můžete přečíst v článku Mariána Javorského sami, vylíčil to dobře. Ostatně to každý ví, nebo aspoň tuší. Potíž v Javorského článku nastane ve chvíli, kdy přejde plynule od popisu závislosti novinářů na majitelích médií k apologetice Andreje Babiše. Ten je nyní kritizován za to, že se domlouval s novinářem Markem Přibilem na postupu a načasování kompromitace jeho různých politických protivníků. Pan Javorský se pokouší naznačovat, že něco takového, jako nyní Andrej Babiš, dělají vlastně všichni mediální oligarchové. Rozdíl je údajně jen v tom, že „porušil pravidla hry“ a vešel sám do kontaktu přímo s redaktorem. Jako příklad uvedl mediálního magnáta Ruperta Murdocha, co ovlivňuje výsledky britských voleb prostřednictvím svých bulvárních deníků. Marián Javorský doslova napsal: „Vědomí, že volby v Británii vyhraje nejspíš ta politická strana, kterou předem favorizuje Murdochův deník The Sun, patří již k tradici moderní britské politiky.“

Možná, ale tento příklad je na hony vzdálen tomu, co nyní vyšlo najevo o Andreji Babišovi a čemu čelí. Pokud třeba redaktoři The Sun dostanou od šéfredaktora v předvolebním období pokyn, aby prezentovali některou stranu v pozitivním světle a u jiných akcentovali naopak negativa, bývá ponecháno na redaktorech samotných, jak to budou realizovat. A jestliže zveřejní například rozhovor s uznávaným politologem, který vyjádří názor, že volby vyhraje ta či oba strana, a tím ji představí jako favorita, není to už vůbec nic proti ničemu.

Nejsem tak naivní, abych se domníval, že v Murdochových médiích, když už jsme u něho, nemůže dojít k něčemu podobnému, jako v případě zveřejněných nahrávek telefonických debat mezi Andrejem Babišem a Markem Přibilem. Pokud by ale záznamy takových telefonátů unikly na veřejnost, nějak si nedovedu představit, že by nejen onen redaktor, ale také dotyčný šéfredaktor nadále obstál na svém postu. No a když se instruktáže v našem případě ujal sám Andrej Babiš...

Andrej Babiš se ani zdaleka neprovinil jenom tím, že se „prostě neřídí pravidly“, a že „rád ovlivňuje věci sám, bez prostředníků“, jak soudí Marián Javorský. A „pohoršení novinářské obce, s kterou pokrytecky souzní i političtí konkurenti hnutí Ano“, jak dále Marián Javorský píše, nepramení z toho, že se Andrej Babiš neřídí nějakými pravidly hry, nýbrž z toho, že toto jeho počínání zkrátka pohoršující je. Takové věci se prostě nedělají. A když se dělají, musí je jejich aktéři utajovat (právě z toho důvodu je utajují, protože vědí, že se dopustili nepravosti). Když se ale něco takového už dostane na světlo boží, měli by mít dotyční lidé aspoň tolik cti v těle, aby to uznali a vyvodili z toho pro sebe důsledky.

Asi takhle. I ten nejčestnější člověk se někdy dopustí něčeho nečestného. Když se o tom ovšem nikdo nedoví, má dotyčný problém jen se svým svědomím. Jestli se ale jeho nečestný čin vyjeví, měl by mít aspoň takovou úroveň a morálku, aby se k tomu postavil čelem a jako chlap, jak se říká. Mám však obavu, že něco takového se už dávno, a nejen u nás, nenosí.

Odkaz na článek Mariána Javorského: http://marianjavorsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602748

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 6.5.2017 16:47 | karma článku: 16.85 | přečteno: 549x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 88 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 279 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...