Jaroslav Kvapil

Sobotka podá demisi...?

2. 05. 2017 15:29:36
Vláda prý podá demisi. Oznámil to český premiér Sobotka Bohuslav. Sláva Bohu! Jenže to přišlo nějak pozdě. Člověk by si řekl, že už to nestojí ani za to. Parlamentní volby klepou na dveře, k čemu to divadýlko? Řekne si kdekdo.

Sociální demokracie valem ztrácí sílu i na popularitě, jak ukázal nejnovější průzkum volebních preferencí. A s ní ztrácí popularitu i premiér Sobotka (pokud tedy někdy nějakou měl). Naopak pozice hnutí Ano na naší politické scéně se zdá být neotřesitelná. No a jeho šéf Andrej Babiš? To je kapitola sama pro sebe. Je jasné, že za této situace, kdy ČSSD dýchá na krk ODS, dříve již málem politicky mrtvá, se premiér musel o něco pokusit. Jistě by rád spíš přinutil Babiše, aby sám odstoupil. Proč ten by to ale dělal? Odvolat ho – to by byla daleko víc Sobotkova prohra, když hnutí Ano pravděpodobně vyhraje nadcházející parlamentní volby. A po nich reálně „hrozí“, že se Andrej Babiš stane premiérem.

Bohuslav Sobotka si nejspíš uvědomuje, že je Andrej Babiš v mnoha ohledech pro velkou část veřejnosti nepřijatelný. Nechce se tedy ještě víc „umazat“ spojenectvím s ním do poslední chvíle. Sobotkův kalkul s demisí vlády je tedy zřejmý. Distancuje se tím od Babiše v domnění, že tak preference sociální demokracie, a tím i jeho, vystoupají opět vzhůru. Je to naivita, nebo dobrá znalost psychologie českého voliče? Jenže pořád je tady ale fakt, že s Sobotka s Babišem tři a půl roku vládl. Ne vždy ruku v ruce, nicméně vládl. Smaže demise jeho vlády tuhle 42 měsíců trvající kontaminaci? Já myslím, že těžko. Ale to je teď jedno.

Co to celé ukazuje? Hnutí Ano slibovalo před volbami, že bude líp, konečně celý jeho název zní „Ano, bude líp“. Snad i líp je. Evidentně ale nikoli v důsledku skvělé politiky Ano, a tím méně celé vlády. Výsledkem současného vládnutí je i nárůst byrokracie a buzerace občana, restituce socialistických pohledů na řešení problémů, větší míra přerozdělování, vlivem které je občan víc závislý na politické moci. Svoboda a nezávislost člověka jako jednajícího subjektu za posledních tři a půl roku rozhodně utrpěla. Je však ale asi pravdou také to, že to mnohým nevadí. I proto tolik lidí fandí hnutí Ano. Od sociální demokracie nelze očekávat nic jiného, než velkohubé plané sliby a selektivní, beztak nedostatečné rozdávání z cizího, podle toho, jak se jí to zrovna hodí. S hnutím Ano ale řada lidí stále ještě spojuje naděje, že to bude jinak.

Předseda ODS Petr Fiala na programové konferenci před časem „strašil“, že Česku hrozí pád na dno. Snad ne. Doufám. To však asi každý. Bezpochyby je ale něco shnilého ve státě dánské. Tato fráze je ovšem nepřesná, protože toho shnilého je u nás hodně a Dánové si něco takového nezaslouží.

Autor: Jaroslav Kvapil | karma: 33.88 | přečteno: 3024 ×
Poslední články autora