Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Četl jsem teď dobrý článek související s tématem, mj. z hlediska potřeb a práv dětí hodnotí výchovu homosexuálními páry

https://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=42911

.

Nedávno jsme se v diskuzi k blogu Bude prezidentem zase bolševik? shodli, že hodnotit motivaci vstupu do KSČ je velmi složité, a tak jste k této problematice v textu přistoupil - jak se vyrovnat s rozchodem s komunismem. Psychologové říkají, že můžeme hodnotit jednání druhého, ale ne jeho motivaci - často se v ní mýlíme. Půvabně je to zobrazeno ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, kde se pí Rosůlková a Bohdalová hádají na policii: "Udělal to, protože mne miluje!" - "Ne, udělal to proto, aby mne zničil!". Vedle byly obě.

Je zajímavé, že v tomto blogu a diskuzi motivaci druhých hodnotíte a složité Vám to nepřipadá.

0 0
možnosti

Souhlasím. Vysvětluju si to především jako dědictví minulého režmu, který ze společnosti jakékoliv "výjimky" a "odchylky" navenek vyloučil. Nejednalo se jen o sexuální menšiny, ale i lidi tělesně, duševně nebo jinak postižené či hendikepované. Co nepatřilo do průměru, nebylo vidět. V roce 1989 tady prakticky neexistoval "bezbariérový přístup". Že by někdo v devadesátých letech vykřikoval, že na něj neexistuje žádné právo si nepamatuji. Tak hrdě hlásíme k ateismu a přitom takový až "náboženský" přístup k manželství. Karma.

5 0
možnosti

Řekl bych, že se komunisti jen přimkli k starořeckému principu kalokaghatia, který vyjadřuje antické řecké přesvědčení, že krásné a dobré, krása a ctnost patří k sobě a mají mnoho společného. Co není zároveň dobré, nemůže být krásné a naopak. Já v tom docela souvislost vidím.

Neřekl bych, že je to přístup náboženský, ale bobožnůstkářský a předsudečný.

1 0
možnosti

Podle mě se o žádný strach nejedná. Lidi mají akorát na věc svůj názor a rádi ho prezentují.

2 0
možnosti

Samozřejmě, že se jedná o strach. Zkuste se zamyslet nad tím, na základě čeho si odpůrci stejnopohlavních manželství ten názor utvářejí? Myslím tím skutečně zamyslet. Dojdete k závěru, že na základě iracionálních předsudků pramenících ze strachu z neznámého.

2 1
možnosti

Nepřestane mě fascinovat ta vlastnost některých lidí z čehokoliv udělat špatnou věc. Buď je to podle nich špatně samo o sobě, nebo je špatně, že potom bude něco jiného špatně. Je to takovéto "nejsem expert, ale mám větší pravdu".

A to jsou právě spekulace a domněnky, kterých se fanatičtí odpůrci rozšíření institutu manželství dopouští. Záměrně jsem napsal spekulace a domněnky, protože nic z toho, čím vyhrožovali při schvalování registrovaného partnerství, se nepotvrdilo.

Pak by se někteří měli uklidnit a nepředstírat, že mají nějakou rozhodovací pozici.

A ještě jeden postřeh:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-valka-invaze-agrese-moskva-rodina-neduvera-statni-media.A220314_152748_zahranicni_dtt

V tomto článku je uvedeno, že děti přesvědčují rodiče o tom, že válka je špatná, že Putin je ten agresor a že by se měli pídit po informacích. Stejně tak je tomu u homosexuality. Dost lidí věří, že je naučitelná, že se dá vyléčit, že je to rozmar nebo móda. Zastánci omezených práv pro LGBT jsou prostě stejní jako ti ruští starci.

0 3
možnosti

Pletete si pojmy s dojmy. Redefinice pojmu manželství není právo.

1 1
možnosti

Nevidím důvod měnit význam slov stálý tisíce let, a negativa považuji za větší než pozitiva. Pro registrované partnerství by šlo najít přijatelnější slovo, jak píše pan Kindl. Není vhodné měnit význam starších textů, rubriky "matka" a "otec" ve formulářích atd. Pokud je legalizován vztah dříve zapovězený, neznamená to, že se má nazývat stejně jako manželství.

K citacím o strachu přidám jeden biblický: V lásce není strach, ale dokonalá láska strach zahání; vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce.

6 1
možnosti

Pokud byste se snažil najít "přijatelnější" slovo, jak píšete, nenajdete ho, a když vymyslíte nějaký umělý výraz, nedočká se rozšíření. A to i vzhledem k tomu, že už si homosexuální páry říkají manželé. Jinak jste se pěkně vyhnul hlavnímu tématu mého textu a tím jsou předsudky plynoucí ze strachu z neznámého a z narušení vžitých zvyklostí.

2 1
možnosti

J21o30s30e40f 63V20o81g82l

24. 6. 2022 14:28

Pan autor se jen tak zlehka opět otřel o manželství stejnopohlavních párů.

Včerejší pořad ČT Máte slovo s paní Jílkovou odhalil úplně jinou stránku aktivistů typu pana Stupky, kterému sekundoval zdatně pan poslanec Josef Bernard. Ještě jeden takový pořad, kde se tři mušketýři (senátor, kat. kněz a právník) urputně bránili přesile přívrženců manželství pro všechny, téměř až do krajnosti (rozum), a pak se v parlamentu již žádný poslanec neodváží zvednout ruku proti předloženému zákonu, jinak mu hrozí ukamenování.

3 1
možnosti

Stejnopohlavní manželství nebyla podstatou mého článku, nýbrž předsudky plynoucí ze strachu z neznámého a z narušení vžitých zvyklostí, jak jste si jistě ráčil všimnout.

To, o čem se hádali v show paní Jílkové, je v rozhodování o uznání stejnopohlavních manželství, irelevantní.

0 2
možnosti
Foto

Člověka má právo žít, s kým bude chtít. Ochranou manželství se pouze brání relativizaci institutu manželství. Pokud registrované partnerství nemá v některých oblastech plná práva, nechť je má. . Stačila by relativně jednoduchá úprava občanského zákoníku Ale pokud někdo tvrdí, že je registrované partnerství nedůstojné, ať ten svazek se pojmenuje jinak, ale ne manželství.

6 1
možnosti

To, co navrhujete, je neprůchodná cesta, navíc by měl tentýž svazek dva názvy. Četl jste vůbec můj článek, nebo jste sem okopíroval to, co jste napsal už jinam?

0 4
možnosti
Foto

Karmuji a k Vaší úvaze dodávám... Vždy když zaslechnu, že na manželství mají nárok jen muž a žena kvůli možnosti reprodukce... podmínil bych vstup do něj testy plodnosti. Některým lidem pak snad ta absurdnost situace dojde....

6 2
možnosti

To je také pravda. Jestliže však testy plodnosti podmínkou manželství nejsou, je to důkazem, že manželství plní i jiné funkce.

3 0
možnosti
Foto

Na Angst essen Seele auf často myslím od té doby, co jsem ho viděl poprvé někdy ve druhé polovině sedmdesátých let.

2 0
možnosti

Na ja, byl to velmi zajímavý film. Škoda, že Fassbinder zemřel tak mladý.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS