Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Čím více sobody, tím více se po ní křičí (B.Dylan):-)

0 0
možnosti
JK

A proč to sem píšete? Chcete se pochlubit, že ten citát znáte?

0 1
možnosti
Foto

Tak já bych jen tak nějak dodal, že Romy si nikdo nevymyslel v roce 1971 :). My se jako Romové označujeme odjakživa. Vychází to z našeho jazyka. Tam "cikána" nemáme. Ale Roma ano :)

1 0
možnosti
JK

O tom se s vámi nemohu přít, jelikož nejsem Rom, ač si to tehdy ten číšník myslel. V minulosti jsem ale řadu let psal o tzv. "romské problematice" (jakkoli toto sousloví nesnáším, zatím se mi nepodařilo nalézt jiné stručné vyjádření), takže jsem se setkával se spoustou lidí z vašeho etnika v různých pozicích a v různém postavení. A téměř všichni tito lidé o sobě mluvili jako o cikánech, občas se nazvali Romáky, ale Romové zcela výjimečně.

1 0
možnosti
JK

Osobní svoboda začíná a končí tam, kde začíná a končí svoboda druhého. Proč se teda svobody nesrovnají vedle sebe tak, aby nebyl člověk člověku vlkem? Každý máme totiž jinou představu o tom co je správné, co je morální a tak hranice svobody neustále překračujeme, to může být chápáno jako útisk, nebo zotročení. Aby bylo tedy jasno, kde ty hranice jsou, tak civilizace vymyslela, že ty představy o tom co je správné sepíše a řekne, že co je psáno to je dáno. Zákony nám tedy dávají hranice naší svobody, což lze chápat z osobního pohledu jako zotročení. V neglobálním separovaném světě se vyvinulo několik různých druhů morálky a mnohé z nich jsou skutečně neslučitelné což vyvolává dosti dramatické tření, které se zvyšuje úměrně s postupem globalizace. Je praxí prokázáno, že kultury dokáží splynout a navzájem se obohatit i když není o dramatické scény nouze. Skutečný problém nastane, jakmile se objeví egoistický asociál toužící po moci a najde, případně naočkuje dostatek těch, co si myslí, že jejich svobodu někdo zotročuje, vůdce pak jen ukáže, kdo konkrétně za to může. No a válka je na spadnutí, to narušenou osobnost vůdce přivádí do extáze.

Takže lpěme na vlastní morálce, snažme se pochopit tu odlišnou, ale nikdy neustupujme samozvaným vůdcům. Tak si zachováme svobody i když ne bezbřehé z čehož máme občas pocit zotročení. ;-)

1 0
možnosti
JK

Já tomu samozřejmě rozumím, protože jsem civilizovaný, jak jsem zmínil v blogu. To, co jste popsal, jsou ovšem představy o svobodě v rámci společnosti, kdy jsou lidé namačkáni jeden na druhého, a jejich zájmy a spády jsou stlačeny ještě víc, až se kříží a ruší, takže nakonec všichni uznáváme, že vlastně chceme to samé - totiž blahobyt, řád a společnost řízenou moudrými starci.

V textu jsem se však pokusil dotknout té skutečně svobodné svobody, která se nedá spoutat předpisy a zákony, o svobodě větru, o svobodě plavby na moři, o svobodě pádícího koně prérií, o svobodě duše. Takové svoboda se dá zastavit jen za cenu života.

Každopádně vám děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

R^ Když rozběsněná již ta furie je tak, že součástí a nástrojem je mašinérie, jež operuje v jednom kuse předstíraným blbstvím k vymýtání rozumu, pak mohlo by se zdát, že článek jak ten Váš je křížkem po funuse. Však i kdyby tomu bylo tak a naděje by jevily se víc jak setmělé, pak alespoň mně potěší, když zase spatřím někoho, kdo v tom pohřebním průvodu si podrží ten luxus - důstojnost.

3 0
možnosti
JK

To jste napsal velice hezky a já vám za to děkuji.

0 0
možnosti
JL

K těm Cikánům/cikánům a indiánům//původním obyvatelům Ameriky...Jak známo, cikáni alias Romové jsou Indoevropani - dokočovali z Indie až do Evropy relativně historicky nedávno snad ve 14.století. Evropani si původně mysleli, že jsou to Egypťani. A indiáni- čili původní američtí obyvatelé byli potlačeni ve své svobodě samozřejmě proto, že napadali Evropany, kteří považovali za svoje právo osídlit necivilizovanou zemi. Indiáni byli naopak přesvědčeni, že oni mají právo se bránit a bránit své území. Ta území byla velice rozsáhlá - například Komančů moc nebylo, ale pohybovali se po území tří amerických států. Je doloženo, že byli k bílým, když došlo ke střetům, nesmírně krutí - opravdu se s nikým nepárali, poražené zabíjeli nebo umučili a když někdo přežil, měl velké štěstí. Občas přežil i zajatý muž, většinou, protože si indiáni mysleli, že je nadán nějakým kouzlem, ženy brali jako otrokyně i manželky a občas osvojili dítě. Protože jak známo napadali klidně i ženy a děti a zabíjeli je, Američané postavili profesionální armádu a začali s nimi válčit...Romantické představy o indiánech pocházejí od Karla Máje, ve skutečnosti bylo lepší se s indiány v prérii nepotkat.

0 0
možnosti
JK

Jisté je, že Amerika patřila indiánům, Evropani tam přišli jako dobyvatelé a vetřelci.

0 0
možnosti
MK

....."mnohým našim lidem je to proti srsti, protože by museli slevit ze svého blahobytu a pohodlí."

Jenže, kolik drahých aut z UK jsem napočítal v Praze a jistě 5.000 Kč nevynechali, mám známé ve zdravotnictví, přijdou s papírkem v ruce a vědí o co mají ZADARMO žádat (a Češi za to platí - zubní. onkologie a pod.), a m.j. kolik je v těch frontách mladých mužů? Neměli by být jinde? Z jiného soudku : Babiš byl silně kritizován, že rozhazuje (m.j. důchodcům) a dnes ....jen tak z voleje 40 miliard pomoc UK + zbraně.

Nejsou takoví všichni, řada žen už je zaměstnaná, ale je-li otázka, kde se bere česká nevole, je to mnohdy z popsaného.

Bylo by to na dlouhý článek, jako např. "paní Černochová, volal mně Putin, proč dáváte zprávy o zbraních do médií - kdy, co, kolik - proč to mají agenti lovit z novin, hoďte to do mejla na Kreml rovnou."

0 0
možnosti
Foto

Oni k nám jezdí z United Kingdom? A myslíte si, že na Ukrajině žijí jen chuďasové na pokraji bídy?

A co naše jistá etnická skupina? Dokázal byste spočítat, kolik všelijakých příspěvků už vyžebrala?

A mohl byste sem hodit fotku těch mladých mužů ve frontách?Rv

1 0
možnosti
Foto

Tak tak. Nevím, jestli je někdo schopen porovnat stav některých afrických zemí před a posléze po národním osvobození (většinou v režii Kremlu).

Moje prateta působila za první republiky na našem konzulátu v Libanonu. V té době se mu říkalo Švýcarsko Blízkého východu. Byl tam klid, vše fungovalo. Z vyprávění si už nic nepamatuji, jen celkový dojem - místo pro život. Dnes už asi ne. Jsou tam lidé dnes svobodnější, než před válkou?

Svoboda je pro velké množství lidí strašák. Protože musejí sami přemýšlet a nést následky svých rozhodnutí. Není větší pohodlí nechat tohle na nějakém panstvu? A čím je přísnější, tím lépe - vytváří to lepší dojem bezpečnosti.

R^

3 1
možnosti
JK

To je samozřejmě těžké srovnávat. Ke kolonizaci afrických zemí došlo už velmi dávno. O Libanonu je známé, že byl výspou, což víceméně skončilo, když se tam přestěhovala Organizace pro osvobození Palestiny.

Ohledně té svobody. Viděl jsem vtip od Pavla Kantorka, na kterém je bílá vyfintěná kočička s mašlí u popelnic a s ní dva otrlí, vypelichaní kocouři z ulice a jeden říká: Tahle kočička utekla z bytu a ptá se, kdy bude papáníčko.

0 0
možnosti
JN

J70o11s78e93f 26N38i45k49l

16. 6. 2022 17:14

karmaR^R^R^...jako kdybych četl Coehla, ale vy nejste alchymista, popisujete současný reálný svět...díky, pobavil jste mě...

1 0
možnosti
JK

Nemyslel jste spisovatele, který se jmenuje Paulo Coelho a jeho knihu Alchymysta? Pokud ano, pak je mi ctí být s ním srovnávám. Toho mám rád. A děkuji.

1 0
možnosti
JK

Skvělý blog, karma.

4 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik