Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

VB

Tragédie vztahů česky a německy mluvících Čechů začala v roce 1918 a ne před Mnichovem. Potom je zde vina TGM, který se dokázal postavit davu u rukopisů i hilsneriády. Po roce 1918 šel s davem a dovolil, aby německy mluvící Češi byli pouze jeden a půltými občany a ČSR nebyla vícejazyčným státem.

Edvard Miloševič Beneš je jedna z nejtragičtějších postav naší historie. Akorát si nedokáži vzpomenou na někoho tragičtějšího.

2 1
možnosti
JK

No jistě, ale neříkáte nic nového, i když s konkrétní dikcí vašeho příspěvku by se dalo polemizovat. O tom však můj blog není.

Zajímalo by mě ale, kolik ještě diskutérů přijde se svými amatérskými hodnoceními Beneše, TGM, česko-německých vztahů za první republiky a podobně.

1 0
možnosti
Foto

První, kdo přišel na myšlenku odstoupit naše území Německu byl Beneš. Ten dokument poslal přes velvyslance Masného do Francie. Ten dokument je uložen v Paříži a před třemi roky jej ukazovaly na ČT,

1 0
možnosti
JP

Zapřaháte vůz před koně.

0 0
možnosti
Foto

Když Beneš opouštěl Londýn byl dotázán, proč v nové vládě nebude Agrární strana, nejstarší strana u nás. Beneš odpověděl, že vládu s komunisty si umí představit, ale s Agrární stranou ne. Stejně tak přes odpor všech jel ke konci války do Moskvy a odtud do Čech. Zahraniční pozorovatelé a diplomaté nedostali povolení do SSSR Beneše doprovázet. Přesto Beneš neprotestoval a s cestou souhlasil. Jak vstoupil na loď byla kolem něj vytvořena bublina a Beneš byl odtržen od okolního světa. Beneš byl posedlý myšlenkou, že lze spojit demokracii a totalitu, a že se mohou od sebe vzájemně učit. Totalitní režim pak postupně přivezme demokracii a demokracie to, co je dobré v totalitní zemi, to je plánované hospodářství, znárodnění bank a velkých podniků. Pak po demisi lítal v Sezimově Ústí a křičel, že to jsou všechno lumpové, že jej podvedli, zradili a Filingera by nejraději oběsil.

2 0
možnosti
JK

Ale jo, pane Kindle, vždyť jsem psal o tom, že Beneš je vhodný otloukánek a třeba si to zaslouží. Vy v jeho otloukání vydatně pokračujete a interpretujete tehdejší události současným slovníkem. O to ale v mém blogu opravdu nešlo. Jste přece dost inteligentní a sečtělý, abyste to pochopil.

1 0
možnosti
OU
JK

To je právě to, co se stane, když se sáhne k pragmatickým řešením a morální se odsunou na vedlejší kolej.

2 0
možnosti
Foto

Za první republiky se u nás vlády měnily, ale ministr zahraničí byl stále jeden a to Beneš. Vláda do jeho zahraniční politiky nemohla mluvit, mohl do jeho politik mluvit pouze Masaryk. Význačný politik té doby Švehla, předseda Agrárná strany a jinak velký přítel Masaryka řekl " Beneš tuhle republiku zahubí " Přišlo Locarno v Locarnu Německo neuznalo naše spojené hranice. Přesto Beneš loboval za to, aby Německo bylo přijato do Společností národů a sám uvolnil své místo pro Německo. Pouze dojednal, že případné hraniční spory bude řešit arbitráž za účasti Francie, V. Británie a Itálie. Doma byl z toho poprask a politici požadovali jeho odvolání. Masaryk jej podržel. Masaryk byl nemocen a bylo jasné, že už dál nemůže svůj úřad vykonávat. Jako jeho nástupce, podle přání Masaryka měl být Beneš. Agrární strana zvolila svého kandidáta a řekla, že Beneše nepodpoří. Důvod byl ten, že Beneš byl silně levicově zamřený a v té době byla u moci levicová vláda. Podle Agrární strany to by nebylo dobré spojení. Beneš, aby byl zvolen začal jednat s komunisty o podpoře. Ti mu slíbili, že vymůže amnestii pro vězněné komunisty a po svém zvolení uzná SSSR a navštíví. Beneš souhlasil. Zařídil jako první amnestii pro komunisty. Pak začal jednat s Hlinkou a byl ochoten mu slíbit vše o co si řekl, toho se zalekla Agrární strana a slíbila mu svůj hlas a svého kandidáta odvolala. Po svém zvolení Beneš uznal SSSR a navštívil jej a od té doby jej Stalin vodil na vařené nudli. Beneš nepoznal, že jej oblbují a vrátil se celý natěšený z SSSR a prohlásil, že od SSSR se máme hodně učit, třeba plánované hospodářství. Zločiny Stalina začal omlouvat. Proč se nemluví o tom, že před podpisem Mnichovské smlouvy dala naše vláda v čele s Benešem předběžný souhlas k odstoupení našeho území. Bylo to po dvou dnech a po naléhání V. Británie. V Praze se to provalilo, vypukly demonstrace. Beneš nařídil gen. Syrovému, ať dav uklidní. Ten popřel, že by byl dán nějaký souhlas a prohlásil, že naše území neodstoupíme.

1 0
možnosti
JK

Dtto, co jsem odpověděl na váš pozdější příspěvek.

0 0
možnosti
JK

Beneš byl dobrý prezident, ale zradil! Což se negativně projevilo na desítky let. Ale určitě nebyl sám, kdo takto zradil.

0 0
možnosti
PS

Ano, byli to i naši tzv. "spojenci", kteří nás v min. století několikrát hodili přes palubu. Jak Východ tak i Západ. Roky 1938, 1968 a 1990 jsou toho důkazem, skutky přesvědčují, že? Takže proč jim, zvláštně nyní, věřit?

0 0
možnosti
Foto

S autorem souhlasím a dal jsem karmu.

V únoru 1948 zklamali především tehdejší demokratičtí politici, kteří v tom nechali Beneše v podstatě samotného. Z největšího selhání viním tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka, který nepodal demisi s ostatními ministy a zůstal ve vládě Klementa Gottwalda i po jejím doplnění komunisty.

1 0
možnosti
JK

To je samozřejmě pravda.

0 0
možnosti
Foto

I kdybych uznala všechny "polehčující" okolností toho, že utekl před Hitlerem a zemi vydal komunistům, tak to, jak hanebně se zachoval k Háchovi, mu nikdy neprominu. A to, že jeho velkým obdivovatelem je Václav Klaus, pro něho také moc nesvědčí.

3 3
možnosti
JK

My tady ale Beneše nesoudíme. V blogu jde o něco jiného.

3 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik