Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Považuji za chybné hodnotit Žáčkovo dílo podle dvou básniček; je to neoprávněná generalizace. Našel jsem jeho příběh z čítanky, kde je role kluka a otce v jiném světle:

http://rysava.websnadno.cz/cteni_1.roc/hokejista2.htm

Kluk rozbil okno, otec ho přiměl k přiznání se a spolu okno zasklili.

.

Role mužů a žen nemůže být statisticky totožná díky biologickým danostem. Vytýkat spisovateli, že kombinace jeho dvou básniček nesplňuje požadavky na vyváženost zpravodajství, je poněkud mimo. Sám autor se ke kauze vyjádřil: "Nikde nežádám, aby se matky vzdaly profesních kariér ani osobního života, jak mi podsouvají genderové bojovnice. Žasnu, jak je možné číst jednoduchou básničku s takovou ideologickou předpojatostí". ... Před několika lety úvod básně na žádost nakladatelky upravil: K čemu jsou ve světě dospělí. Aby z nich byli tátové, aby z nich byli maminky... Podle jeho slov editor dětské čítanky básničku převzal v původním znění pravděpodobně ze sbírky Vrabčí hnízdo. „Tam ji však už upravovat nebudu, měl bych trapný pocit, že jsem podlehl autocenzuře,“ napsal nám v emailu.

https://www.krajskelisty.cz/praha/16896-stavnaty-pribeh-je-v-nem-poezie-sranda-politika-zurive-hadky-i-drsna-osoceni-co-nam-napsal-otraveny-basnik-a-proc-story-nema-konec.htm

0 0
možnosti

To by chybné bylo, ale já jsem Žáčkovo dílo nehodnotil, pouze a snad ty dvě básničky. O statisticky totožných rolích mužů a žen se debata přece nevede. Jde o to, že drtivá většina rolí mužů a žen, kromě těch nejzákladnějších, nevyplývá z přirozenosti, nýbrž je společensky podmíněná.

Je jasné, že se Žáček obhajuje, ale o ideologickou předpojatost odpůrců básničky Maminka skutečně nejde. Na té básničce je špatné především to, že se autor snaží odpovídat na otázku - k čemu jsou (holky, kluci, kdokoli...) na světě. Jednak to neví a jednak básník nemá odpovídat na otázky, ale klást je.

2 0
možnosti
Foto

A pohádku o Červené karkulce také berete vážně?

Copak Vám Žáček udělal? ;-D

0 0
možnosti

Proč by mi měl Žáček něco dělat? Zrovna u vás bych však předpokládal, že jste schopen nahlédnout věci šířeji a hlouběji. Vaše reakce je pro mě zklamáním.

0 0
možnosti

Vyšel jsem z rodiny - "Posledního mohykána" ,(J. Marvan). Klasika mého otce - "Všichni všeho nechte - budu přibíjet hřebík" ! Ta úpornost byla neuvěřitelná, byl jsem sužován i vykořisťován ! Musel jsem i sbírat rybíz ! Levná dětská síla ! Známé kecy o vitaminech - pak víno ! Aniž bych si to uvědomil, kus ve mne zůstalo a žiji s tím. S odstupem času pravím - Chvála Mohykánům ... !

Skutečně si nedovedu představit, kdybych - Otci přednášel o významu 52 pohlaví, ráno se dle pocitů vyhlásil děvčetem, či někam vyrazil v ženské sukni. Ptal by se mne, ze které krčmy se právě navracím a co jsem tam omamného požíval ? Kdybych mu porecitoval - "Máma má Danu - Ó táta se má" ! Souhlasně by pokýval hlavou řka - Dobré verše, zde je svět ještě v pořádku ! ... :-)

0 0
možnosti

Film znám a mám ho celkem rád. Nechápu ale, co sem pletete 52 pohlaví, co by váš otec řekl tomu, kdybyste někam vyrazil v sukni atd. Zkuste ale jasně bez zbytečných obezliček a odvádění pozornosti odpovědět na otázku, zda podle vás jsou holky na světě, aby byly především maminkami a kluci jsou na světě proto, aby se především bavili? O tom jsem psal, milý pane Mohykáne.

2 0
možnosti

Žáček je jednička naše ženy stálice;-DR^

0 0
možnosti

JeŽáček nebyl jednička nikdy.

1 0
možnosti

No, zasa tie ženy ......!

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik