Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je fakt, je potřeba podrobit hlubokému genderovému zkoumání všechny básně, písně, filmy i divadelní hry. Rozhodně ukázat všem co je správné a co není a rozpoutat masovou celosvětovou debatu. Některé písničky o lásce jsou až ohavně nevyvážené a některé rokové a metalové písně je nutné ihned zakázat. A neuvěřitelný přežitek, kdy žena stojí na balkóně a pod ním chlap, to by mělo na prknech vůbec být, aspoň na těch co znamenají svět, genderový svět a žádný jiný, aby bylo jasno.

2 0
možnosti

Takže pokus o ironii. Vy sám jste s tímto svým dílkem spokojen? No, někomu stačí málo.

0 0
možnosti
Foto

To, že někdo nemá rád Žáčka, ještě nemusí znamenat, že píše špatně. Je to věc osobního vkusu, osobní interpretace, osobních zážitků či traumat.

Podle mé ženy, učitelky, jsou Žáčkovy veršíky pro děti považovány naším poněkud přefeminizovaným učitelským sborem považovány za jedny z nejlepších.

Co se týče básničky o klucích, tak na Gutha-Jarkovskáho je ve druhé třídě ještě dost brzo. http://www.chovani.eu/phdrjiri-stanislav-guth-jarkovsky/c964

;-D

2 1
možnosti

Každý má právo živit se jak umí i Žáček. Ale ať s tou svojí pseudopoezií neleze do učebnic.

0 2
možnosti

Jaroslav Seifert se musí obracet v hrobě.

5 0
možnosti
Foto

Primovní, vtipné...

Z genderistických eskapád nejsem vůbec ve vytržení. A z genderového kádrování pohádek mě spíše bere psotník, vždyť je to taková blbost, že to ani nelze nějak rozumně uchopit.

Chce to zdravý rozum a stále o věcech vést rozhovor. Většinou až nenaslouchání druhému, často spojené i s jeho znevažováním a zesměšňováním, vede k tomu, že začne tíhnout k extremizmu.

Moc se mi líbí Váš postřeh na margo Žáčkovy básně o klucích. Že je třeba, kromě hraní si se světem a jeho dobýváním pěstovat odmala v naší chlapské bandě nevycválané taky cit pro zodpovědnost. Na to je asi nejlepší vidět konkrétní příklad. Aby kluci vyrůstali v rodinách, kde to všechno vidí na chování vlastního táty. A kde opakovaně děti zažijí, že táta s mámou jsou v podstatných věcech soudržní a solidární.

1 0
možnosti

Děkuji. Přehodnocování minulosti, tedy i klasických pohádek z genderového hlediska je pochopitelně nesmysl a je to nebezpečné. Pokud jde však o Žáčka, tak ten je současným autorem, tudíž není opravdu v pořádku, aby se snažil prolongovat a petrifikovat genderové stereotypy.

Tu básničku o tom, k čemu jsou holky na světě, mi připomněla Markéta Šichtařová, když psala o tom, že kdesi ve Španělsku v knihovně označili Sněhurku za sexistickou, a aby dokázala, že se něco podobného bezprostředně týká i nás a je tudíž třeba bít na poplach, vytáhla tuhle Žáčkovu básničku, proti které před časem vystoupily feministky, protestovali někteří umělci a potažmo i ministerstvo školství. Jenže nepostřehla (a s ní celá její klaka a velké množství dalších jejích obdivovatelů), že v případě Žáčkovy básně nejde o genderové přehodnocování minulosti. Na druhé straně je potěšitelné, že nemohla najít žádný lepší domácí příklad, takže se k nám genderové blbnutí na druhou ještě asi nedostalo.

S posledním odstavcem stopro souhlasím.

2 0
možnosti

Trochu mi to připomíná, jak jsme ve škole rozebírali, co tou jistou básní chtěl její autor/ka říci. Nevím, jestli je to i nyní součástí osnov výuky, ale vzpomínám si, jak jsem se u toho vždycky dobře pobavila. Básníkovi nikdo a nikdy do hlavy nevleze, dříve, dnes, ani v budoucnosti, ale při troše fantazie se dá rozborem udělat z kterékoliv básně cokoliv si rozebírající usmyslí. Chudák básník nebo básnířka, a jim třeba jenom bylo zrovna smutno, nebo je bolelo břicho.;-);-)

3 0
možnosti

Ale no samozřejmě, že motivem k psaní veršů může být například i zácpa nebo světobol z opilosti. To ale neznamená, že vzniklé verše jsou skutečnou básní, i když mohou být.

To je špatně položená otázka - co tím chtěl básník říci? Učitelé by se žáků měli spíš ptát - co ty v té básni vidíš?

A čím vám můj text připomněl školní rozbory básní?

0 0
možnosti

Čítanku je možné posuzovat jako celek, a ne paušalizovat jednotlivé básničky. To je cesta do politicky korektních pekel.

Z jiného soudku: Kam zmizel mlíkař, totiž Váš poslední článek?

0 0
možnosti

Co myslíte tím "paušalizovat jednotlivé básničky"? Zevšeobecňovat je? Ani jedno jsem nedělal - neposuzoval jsem čítanku a nezevšeobecňoval Žáčkovy básničky, nýbrž jsem se k nim vyjadřoval konkrétně.

Poslední článek jsem vyhodil, protože mi pak přišel blbý, ale o mlíkaři nebyl.

0 0
možnosti

Aby psali blogy či v horším případě - nebo opačně? - je četli..

1 0
možnosti
Foto

Jednak bych nechal Žáčka na pokoji, protože ten strčí do kapsy všechny zde diskutující. Druhak již byla vyzvána Jiřina Žáčková, aby napsala báseň Tatínek, aby se to pěkně genderově vyrovnalo.

Vždyť již Jára Cimrman napsal operu Koupený ženich, neb už tehdy tušil, že se se ženami v uměleckých dílech zachází nehezky. Viz Rusalku. Ženy tam často vystupují jako čarodějnice, zlé macechy či zlé královny. Kdežto hrdinou je vesměs princ (tedy feudál!). Takhle dál už tedy ne, soudruzi. V naší socialistické době je žena údernicí, jeřábnicí, buldozeristkou, rekordní dojičkou a tak.

Vaše starosti bych chtěl mít, vážení. ;-D

4 0
možnosti

Já bych nepředjímal, kdo koho kam strčí. Ono místo určení kolikrát nevypadá tak neutrálně jako kapsa.

Ten druhý odstavec je sice pěkný (už jsem také četl kritiku pohádek, že zhýralý feudální mladík a rozmazlená zámecká slečinka spolu bijí vzácného ještěra a pak že slaví hogo fogo svatbu za peníze vydřené z utýraného nevolného lidu), ale moc to nesouvisí s tématem.

Chtěl byste mít takové starosti? A co vám brání je mít? Nebo tím chcete říct, že na ně nemáte čas, protože se zabýváte důležitějšími věcmi? Vzhledem k tomu, že jste tady reagoval, ani se mi nezdá.

Ale nic ve zlém.

0 0
možnosti
Foto

Svět půjde do kopru, pokud se budeme vážně zabývat podobnými 'problémy'

6 0
možnosti

Vám připadá jako marginální problém, jaká díla a ukázky děl jsou zařazeny do čítanek? Kromě toho, když přijmu váš úhel pohledu, se lidé blbostmi zabývali od nepaměti a zabývat se budou. Avšak s tím, zda jde svět do kopru nebo do vojtěšky to nemá nic společného. To je od vás velmi přepjaté tvrzení.

2 0
možnosti
Foto

J59a10n 27H46i22n14k

31. 8. 2019 9:53

Za půl hodiny vyjde můj článek na blogu, který bude rozsáhlejší reakcí.

https://hink.blog.idnes.cz/

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik