Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Není to tak dávno, co klimatologové předpovídali globální ochlazování, bububu přijde doba ledová a věděli to úplně přesně a teď najednou bububu přijde oteplení. Geniální, něco prostě přijde, tak jako to chodilo dosud. Je asi jedno, jestli se globálně oteplí nebo ochladí o pár stupňů, důležitější je, nenechat se vystrašit klimatologickými věrozvěsty, kteří se beztak jen pokoušejí vytáhnout nám peníze z kapes. I když tomu asi těžko zabráníme, protože EU jim jde kdoví proč na ruku. :-(

3 0
možnosti
MB

Jenže ono těch "pár stupňů" může mít dalekosáhlé následky pro celou planetu, i pro nás v kotlině:-). Vystrašení nám nepomůže, ale vzít v potaz různé scénáře bychom přinejmenším měli.

0 0
možnosti
MP

Pro Vaši informaci, plán na vybudování solárního parku na Sahaře podle studie braunschweigské univerzity vznikl v roce 2005 a počítal s tím, že pro celé EU by stačilo 110 km2, pro celý svět 254 km2 a pro samotné Německo 55 km2. V roce 2009 se k plánu připojili Deutsche Bank, E.ON, Siemens, Bosch. Investice byla spočítána na 400 mld. €. Po politickém znestabilnění severoafrického regionu byl v roce 2014 projekt ukončen. Podrobněji zde https://www.elektrina.cz/slunecni-energie-ze-sahary

0 1
možnosti
MP

Tak mi to vrtalo hlavou - v českém zdrojovém článku je chyba, nejedná se o km2, ale o čtverce o hraně 254 km, 110 km, 55 km. Takže je správně výpočet pana Kvapila, že by se jednalo asi o 40 000 km2. Tady to přímo vyplývá z práce Nadine May https://en.wikipedia.org/wiki/Desertec#/media/File:Fullneed.jpg ( fullneed = veškerá spotřeba ) Jinak onen projekt Desertec byl vůbec zajímavý tím, že nešlo o fotovoltaické panely, ale solární zrcadla, která by ohřívala vodní trubky vedoucí k parním turbinám ( to bylo ještě v době, kdy fv panely nebyly tak levné ). Děkuji za zajímavé téma, některé prvky Desertecu již byly vybudovány ( viz. videa na youtube ) a určitě se vyplatí sledovat další vývoj.

0 0
možnosti
Foto

Pořídil bych si holínky. Nostradamus tvrdí, že v roce 2019 přijdou do Česka záplavy

https://www.yearly-horoscope.org/nostradamus-predictions/

Ale vážně: s tou energií souhlasím. Čím více budeme soběstační, tím méně s námi bude moci kdokoliv zametat. R^

2 0
možnosti
JK

Ono to je s těmi Nostradamovými předpověďmi už trochu nepřehledné. Už se pomalu neví, co skutečně předpověděl, co je dílem různých vykladačů jeho vizí a co je "lidová" tvořivost.

Energetická soběstačnost je základem. Mně ale ani tak nevadí zkoumání vlivů na klima, jako spíš to, že prakticky každý klimatolog se stane časem klimatickým aktivistou a alarmistou a prosazuje nejrůznější opatření, která se mají proti oteplování nyní provádět, aniž by měl aspoň minimální povědomost o jejich skutečné účinnosti a hlavně dopadech nejen na klima, ale na život na planetě vůbec. Jestliže je počasí tak složitá záležitost, že jej nelze spolehlivě předpovědět ani na pět dní dopředu, pak klima a jeho změny jsou násobně obtížněji předvídatelné.

1 0
možnosti
Foto

:-)R^ „Jistá teorie tvrdí, že tento vesmír, tento svět a lidská existence na něm jsou zcela nepoznatelné a ono poznání by mělo za následek náhlý konec vesmíru, světa i nás. Vystřídala by ho pak nová, daleko fantastičtější a nepoznatelnější realita.

Jiná teorie říká, že se to již stalo..."

2 0
možnosti
JK

Dobré. To je něco podobného jako s tím, jestli se člověk může po smrti dostat do pekla? Odpověď je, že nemůže, protože v pekle už byl.

0 0
možnosti
JK

Děkuji. Závěr se vám líbil?

0 0
možnosti
JK

Díky. Jsem rád, protože to byl jeden z účelů.

1 0
možnosti
Foto

Hm, tak supersolár na Sahaře... Vida, jak je ta záchrana světa jednoduchá...

2 0
možnosti
JK

Škoda, že už se to tam nestaví. Hned bych se přihlásil na brigádu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik