Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Osobně se na to dívám takto: Kryl viděl co se u nás děje a k tomu dění se postavil. Z jeho původní nadšenosti toho moc nezůstalo. Nicméně nezůstal lhostejný a na koncertech a besedách se k tomu vyjadřoval. Osobně si kladu otázku, co by tomu řekl dnes, kterou pokládám o reálný základ. Poučení. Tedy co se změnilo na tom, co kritizoval. Tedy náš posun. Nás, jako lidi i jako národ. A dle mého názoru zůstává otázka : posunuli jsme se někam třeba v politické kultuře? Ale na to si musí odpovědět každý sám.

1 0
možnosti

Vaše otázka je zajímavá, ale také ošidná. Pokud by na ni měl někdo sám za sebe odpovědět, musel by si napřed položit jinou otázku - vůči jakému stavu jsme se mohli v politické kultuře posunout? Před listopadem 1989 tady žádná politická kultura být nemohla, protože tady byla totalita a normalizace, neexistovaly suverénní politické subjekty, pouze hegemon KSČ, v jehož područí žila celá společnost. Takže to byl výchozí stav. Vůči tomu jsme se jistě posunuli. Jenže...

0 0
možnosti
Foto

Před řádkou let vyslovil Karel Kryl moudrou větičku: „Kdo se narodil ve vězení, své vězení miluje.“

1 0
možnosti

Měl pravdu. Například vy jste toho důkazem, protože jste vězněm svých anarchokapitalstických představ. ;-)

3 0
možnosti

Rekl bych ze uplne normalni clovek. Obcas jsem ho zahledl v Biergarten na Wiener Platz. Ne, nikdy jsem si k nemu neprisedl, protoze nepatrim k tem kteri jak uvidi Cecha v cizine si k nemu musi prisednout. A pak on tam byl se svou spolecnosti a ja take.

Ale protoze ho jsou ted plne noviny, rikala mi manzelka ze jeji sestra cetla knihu kterou o nem napsala jeho manzelka. Ktera? Pry tam o nem pise ze to byl vztekly a zapskly prcek.

Vi nekdo neco o te knize? Opravdu mi tam tak nepripadal.

2 0
možnosti

Jo jo, vím o té knize, ale nečetl jsem ji. On také vzteklý a zapšklý prcek nejspíš byl a kdo jiný by ho tak měl vidět, když ne jeho manželka, která s ním žila všední dny. Ono to je tak, že i geniální básníci a také ti, kteří vidí daleko, jsou normálními lidmi se svými slabostmi a nectnostmi. On třeba takový Paul Verlaine byl například sexuální monstrum, nebo Jen Arthur Rimbaud byl pořádný zmetek. Oba ale byli úžasní básníci. A z našich luhů a hájů - Vítězslav nezval byl snad nejlepší básník, kterého tato země nosila, ale jako člověk patrně nestál za nic. A když už jsem u něj, tu básnickou genialitu neměl na celý život. To, co psal Nezval, autor úžasné básně Edison nebo přebásněného díla Manon Lescaut, které daleko předčilo originál, v závěru života, byly už dementní bláboly.

2 0
možnosti

Včera jsem sledovala koncert KK na Artu. A zase jsem si uvědomila, jak složitá, citlivá povaha to byla.

Odešel v mladém věku, ale asi to tak mělo být. Pro něj svým způsobem vysvobození.

2 0
možnosti

Asi to vážně tak mělo být, Majko. Mám pocit, že právě tím, že umřel brzy, se jeho dílo stalo nesmrtelný. Pokud by se dožil stáří, nejspíš by se dojem z jeho díla i z jeho osobnosti v očích lidí rozmělnil.

1 0
možnosti
Foto

R^ Tak. A o tom to bylo, ale i je, a ne o tom, co by byl/bylo, kdyby ...;-)

2 0
možnosti

Jistě. Nehledě k tomu, že on nejspíš neměl šanci dožít se vyššího věku, což tak nějak tušil, si myslím.

1 0
možnosti

Vrtalo mně hlavou, že většina lidí oslavuje Karla Kryla a já nemám dost nadšení. Vlastenec by se, podle mě, nevrátil do Německa. Teď tomu víc rozumím a Vám děkuji, pane Kvapile.

0 0
možnosti

Pokud vám text něco objasnil, jsem rád. Otázka je, co přesně znamená být vlastencem?

1 0
možnosti
Foto

Jaký by dnes byl – Karel Kryl?

Soudím, že asi dost zklamaný.

2 0
možnosti

Zklamaný? To si spíš nemyslím. On si nedělal iluze o naší zemi ani o Západu už v tehdejší době. Zklamaný může být ten, kdo si iluze dělá a má očekávání. V mém textu je ale jeho výrok, že je zdravý skeptik, který vždycky počítá s nulou, a co je nad ní, považuje za dobré.

2 0
možnosti

Ten rozhovor je svědectvím o tom, že KK nebyl žádným zápecníkem, ani hurá vlastencem.R^

2 0
možnosti

Právě proto si myslím, že by těžko hrál současné hry.

2 0
možnosti

Umělce chápu, jako bytosti citlivé. Reagují na podněty, pak vznik jejich produkce - Od veršů, přes obrazy po protestsongy. Vrtá mi v hlavě i moment - Jak se vyrovnají s rolí divadelní - filmovou? Aby pak šli prostě domů , vynesli odpadkový koš a běžně, civilně žili.Zda si "Stačí odpíchnout konec směny" ?

Pokládám pak i za přirozené, že se s nimi člověk ztotožní. Oni pak kultivovaně - úderně vyjadří to, co člověk pociťuje samotný. To je přesně role K. Kryla, v bývalém černobílém uspořádání totality. Není co řešit, tne do toho dobře. Tam jsou Oni - Zde jsme My. Vše je jasné a zřejmé ...

To ovšem přestane fungovat. Povstanou, zcela nové poměry! Jak se do nich má Rebel zařadit? Ty tužby asi začít naplňovat všedností = Mravenčí prací poslance, sedícího v komisích + tuny papírů všude kolem! Umělec je pořád běžný člověk - Má právo se vyjadřovat, volit - být volen. Pochopitelně je nosičem nějakých názorů, které znějí "Jaksi halasněji". No dobře, nicméně jsou správné, pravdivé, účelné? Z tohoto pohledu se např. vždy Uculuji, kdy bývá navozován dojem Hlasu národa - svědomí a morálky. Ten patos bývalosti prostě padá! Svým způsobem se domnívám, že tu Uměleckost se skutečným a potřebným Životem sloučit - Ani nelze ! Vznikne disharmonie :-)

4 0
možnosti

Pokud jde o herce, tak jsem od nich kolikrát četl nebo slyšel, že se nemohou dlouho z role dostat zpátky do civilní podoby. Kryla bych do toho však netahal, tvorba písničkáře se odehrává převážně mimo jeviště, tam už jen zpívá a hraje.

Aby se čtenář zamyslel nad rolí rebela či enfant terrible ve všední době, která není černobílá, k tomu jsem chtěl přimět tímto článkem. (Všimněte si ale, k čemu ten článek využil ale takový Jiří Řezník - k debilnímu vtípku.)

Jiná věc je, že se dnes mnozí mocí silou snaží udělat současnost opět černobílou - rozdělit svět na dva nepřátelské tábory. V zájmu čeho?

4 0
možnosti
Foto

Je to jasné, kdyby žil, měli bychom Československo.

0 0
možnosti

Byl jste při sobě, když jste psal tento svůj trapný pokus o vtip? S Krylem jsem se bavil, když už Československo neexistovalo.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS