Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To je fakt strašně vtipný, že autor napíše spustu řádků k tomu, aby se usvědčil, že nerozeznává mezi povinnou školní docházkou a povinným vzděláváním. Pokud zde existuje nějaká relevantní diskuse o rušení povinné školní docházky, pak je to diskuse o možnosti nahradit tento pojem i v legislativě povinným vzděláváním (že nějaká ženská něco píše v internetové diskusi snad opravdu není relevantní, v internetových diskusích se najdou nepoměrně větší pitomosti, kdyby člověk měl o každé psát blog, musel by jich spáchat deset za den). Jenom bych autora textu upozornil, že reálně již máme povinnou školní docházku až od druhého stupně základní školy, protože jak předškolní povinný rok, tak i první stupeň základní školy je možné absolvovat tak zvanou individuální výukou, kde ve školním zařízení pouze dochází k ověření výsledků vzdělávacího procesu bez průběžného navštěvování tohoto školního zařízení. Takže se tam žák vypraví tuším jednou za čtvrtletí. Zákon to staví tak, že jde o jednu z forem uskutečnění povinné školní docházky, ale reálně je to uskutečnění povinného vzdělávání.

0 0
možnosti

Vám jednak není vůbec nic po tom, o čem napíšu blog, jednak neurčujete, co je relevantní diskuze a jednak v tom máte guláš. Povinnou školní docházku plní dítě od školního roku, který začíná po datu, kdy dosáhne šesti let. Může mu být povolen odklad nebo povoleno na prvním stupni individuální vzdělávání, ale o jeho povolení rozhoduje ředitel školy, kde dítě plní povinnou školní docházku. Ten může také povolení individuálního vzdělávání zrušit. Proto je nesmyslné vaše tvrzení, že povinná školní docházka začíná reálně až na druhém stupni, neboť se rodiče nemohou jen tak rozhodnout, že budou dítě vzdělávat doma. Musí prokázat například, že k tomu mají podmínky.

Individuální vzdělávání, které je stále plněním povinné školní docházky, se navíc týká naprosté menšiny dětí a nikoli podstaty problému, o kterém píši. V blogu polemizuji s těmi, kteří by chtěli zrušit povinnost vzdělávání a jak je patrné z diskuze, nejedná se jen o názor a výrok jedné ženy. Takže jsem toho názoru, že irelevantní jsou především vaše řeči.

0 0
možnosti
Foto

Mě také nepřestane udivovat jaké nesmysly jste schopen vypouštět, přesto že se vám vzdělání dostalo. Velké procento dětí umí číst a počítat ještě předtím, než se jich povinné vzdělávání začne týkat. Děti se totiž přirozeně vzdělávají v tom, co zrovna potřebují, co je zajímá a co je baví. Představa, že by nějaké větší procento lidí zůstalo negramotné je nesmysl ve společnosti, ve které se bez gramotnosti neobejdete. Zkuste si o vzdělávání něco nastudovat než se k němu odhodláte vyjadřovat. Nebudete potom za blbce.

1 2
možnosti

Moje známá, která pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi tvrdí, že některé klientky jsou negramotné a neznají ani hodiny.

2 0
možnosti

Z vašeho článku mám dojem, že vám splývá povinnost zajistit potomkům vzdělání a docházka do školy. Já osobně jsem proti povinné školní docházce, ale jsem pro povinnost zajištění vzdělání pro děti ze strany rodičů.

1 0
možnosti

Nic mi nesplývá. Povinnost rodičů zajistit vzdělání svým dětem je v zásadě ta samá, jen o poznání složitější cesta k dosažení téhož, čeho se dosahuje povinnou školní docházkou. Mám pocit, že i dnes je možné vzdělávat děti doma, pokud ovšem prokážete, že jste schopen zajistit vzdělaní v určitých standardech. To se pak posuzuje pomocí nějakých zkoušek. Můžete namítnout, že kdyby byla ustanovena jen povinnost zajistit potomkům vzdělání, bylo by vzdělání pestřejší, alternativní. Jenže svět se unifikuje, což je proces, který nelze zastavit ani zvrátit. Kromě toho - co by rodičům hrozilo, kdyby vzdělání nezajistili? Kriminál?

0 0
možnosti

Do popředí stále více vystupují - dva podstatné statky. Zdraví a vzdělání. Zajímavé pozorovat reakce, kdy zaměstnavatel zrušil - "Ozdravně - Rehabilitační pobyty". Teprve s odstupem, času se započali objevovat lidé, kteří ochotně, "Do sebe", investovali prostředky. Podobně je to se vzděláním - Sloučení obého, je vlastně základ startovní čáry - "Malého, lidového investora" . (Poznámka) - Je úžasné, že máme jasno v odsouzení "Al Kajdy", táhnou vize do středověku. Přitom doma, je máme početně zastoupené. Tudy vede cesta řešení, ořes vzdělanou, cikánskou omladinu ... :-)

0 0
možnosti

Nemám absolutně nic proti tomu, aby lidé byli vedeni k tomu, že investice do sebe v podobě vzdělávání a posilování zdraví a fyzické kondice, jsou důležité hodnoty.

0 0
možnosti

Neumím si představit, že bychom se vrátili o několik století zpět a že by tu byli negramotní lidé.

1 0
možnosti

Já také na, ale jak je patrné, někteří lidé si to dovedou představit klidně.

1 0
možnosti

Ne, všechno povinné, je špatné.R^

3 0
možnosti
Foto

Vzdělání a učení se je tak důležité, že by nemělo zůstat v rukách státu. Kdo chce tomuto komplexnímu problému trochu porozumět, musí si před tím něco nastudovat. Většinou takové informace a znalosti, které se na státních školách nevyučují. Hodně se dá nastudovat na webu Svoboda učení.

1 0
možnosti

Porozumět? Skutečně? Napsal jsem knihu o historii školství.

0 0
možnosti

Ono těch lidí zas tak moc není, ale dělají to pilně od rána do večera.

1 0
možnosti

Co je na tom špatného, chtít, aby stát z našich daní platil vzdělání jen těm, kteří se vzdělávat chtějí? Ostatně povinná školní docházka není jen problém Romů, ale i lidí, kteří jsou přesvědčeni, že sami si svoje děti dokážou lépe vzdělat než státní instituce.

2 2
možnosti

Nepsal jsem přece, že povinná školní docházka je problémem Romů, toho Roma jsem uváděl jen jako příklad, že i on se ostýchal tvrdit, že je vzdělání k ničemu. Myslíte tedy, že by stát platil základní vzdělávání jen tomu, kdo by chtěl? Jste si vědomá, co vlastně píšete? Tak to bylo právě v té Brazílii a dospělo to až asi k 18procentní negramotnosti. Vy si totiž nejspíš nedovedete představit, jakou hrůzu by taková masová negramotnost způsobila. A že by i u nás při dobrovolném chození do školy vystoupila tak na 10 procent, na to můžete vzít jed.

2 0
možnosti

Jakékoli povinnosti diktované státem jsou špatné.

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS