Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)R^

Myslím si, že se jedná o velmi obecný problém vypořádání se s minulostí, osobní i kolektivní: Jak se postavit k nějaké době a nemuset se vypořádat sám se sebou, se svou rodinou se svými blízkými, přáteli a podobně?

Proto jsou také dnes zesměšňováni a dehonestováni ti, kteří si nezadali. Ti to totiž mají lehké. a ty ostatní to štve, protože vedle nich vypadají jako zbabělci. Mnoho lidí je nějak zatíženo svou minulostí, chápou, co bylo špatné, ale omlouvají sebe sama a tím potažmo i skutečné lumpy, že to tak prostě bylo, byla taková doba...

To je krutá daň každé revoluce, a to ta sametová ani revolucí v pravém smyslu slova nebyla. Ze skutečných revolucí se, jak je patrné, vzpamatovávají celé generace, protože ty byly provázeny všemožnými hrůzami.

1 0
možnosti

"Mnoho lidí je nějak zatíženo svou minulostí, chápou, co bylo špatné, ale omlouvají sebe sama a tím potažmo i skutečné lumpy, že to tak prostě bylo, byla taková doba..." Tohle, co jste napsal, je hodně důležité. Zatímco před sametovou každý "tak nějak" věděl, co je dobré a co špatné, ihned po ní to mnozí lidé z rozličných důvodů začali relativizovat.

Někdy v roce 1991 jsem v redakci mluvil s jedním bývalým okresním tajemníkem KSČ, který mi přinesl nějaký svůj příspěvek do rubriky "dopisy čtenářů". V té době už byl podnikatelem (velmi tvrdým) a při řeči se dostal k odpůrci režimu VH. Vykládal, že to byla tehdy vlastně sranda a že matka VH vstoupila kvůli synovi do KSČ a chodila za ním a prosila ho, aby syna v kriminále neumlátili. V té chvíli jsem se vztekl a řekl mu, aby vypadl, že se nebudu bavit s člověkem, který obhajuje režim, který věznil lidi za odlišné smýšlení a možnost umlácení člověka ve vězení byla brána jako houska na krámě.

Dlouho jsem pak o všem přemýšlel a jaksi pocitově mi došlo, že je zásadní malér, že sametová nevymezila prostor vítězů a poražených, jak se praví v titulku mého článku. Samozřejmě jsem si to neformuloval těmito slovy, ale přesně v nich vězí zásadní problém. Ano, nebyla to revoluce v pravém smyslu. Z komunisticky myslících lidí se v důsledku té revoluce-nerevoluce přes noc stali ve verbální rovině antikomunisté, kteří s deklarovaným antikomunismem akceptovali přetrvávající existenci komunistické strany.

Ono je to samozřejmě daleko složitější a mnohovrstevné, ale to se nedá v diskuzi ani ve článku postihnout.

0 0
možnosti

Morální devastace způsobila snad ještě větší škody, než ta hospodářská.R^

Výsledky sklízíme dodnes.

8 0
možnosti

To je pravda zcela určitě.

1 0
možnosti
Foto

Otázku je možné obrátit: Vy jste s komunistickou minulostí republiky vyrovnat? Že o tom stále píšete.Je otázka, zda je nejlepší řezat nožem do živé rány. Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

1 3
možnosti
Foto

Ale my Vám to nezapomeneme a vyšetřovat se bude, až se budou hory zelenat!

;-D

4 1
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik