Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Váš blog i diskuse vedou vždy k zamyšlením, která je radost číst... (co se nám přitom redakce snaží sdělit "TOP"kou, mi občas uniká ;-))

1 0
možnosti
JK

Děkuji. Ty TOPky také moc nechápu, ale je mi to jedno. ;-)

1 0
možnosti
JS

Vaše kritika prezidentova rozhodnutí je nepřiměřeně tvrdá, a to nikoli k prezidentovi, ale k pachateli činu i k jeho rodině. Pokud někdo způsobí smrt své ženy a svého dítěte, tak je to situace, kterou si NIKDO, kdo to nezažil, není schopen představit. Je to asi nejhorší tragédie, kterou člověk může zažít. Ani v užití návykové látky nelze spatřit úmysl někoho zabít – tím méně členy vlastní rodiny.

Trest odnětí svobody pro takového člověka možná naplňuje literu zákona, ale jinak postrádá smysl. Podstatné totiž je, že o jeho propuštění naléhavě žádala jeho rodina, takže evidentně mají dobré vztahy. Důležitou roli hraje také fakt, že pachatel má ještě dalšího syna, který ztratil nejen matku a sourozence, ale uvězněním viníka také otce.

V odůvodnění milosti pro onoho pachatele se píše, že "úmrtím je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý nezletilý syn". Podle Vás jsou to "prázdné řeči". To je cynismus. Co je "prázdného" na faktu, že smrtí matky a sourozence a uvězněním otce trpí především pozůstalý syn? Má nevinné dítě trpět steskem po otci jen proto, že Vy chcete, aby byl pachatel potrestán podle zákona? A navíc jde o pachatele, jehož trest se evidentně neodehrává ve vězení, ale do konce života bude probíhat v jeho hlavě.

Já osobně mám velký problém s omilostněním Kajínka. Ale milost pro onoho pachatele nehody na mne skutečně působí jako akt milosrdenství a nikoli jako zvůle panovníka.

4 0
možnosti
JK

Pro omilostnění Kajínka nemám ani to nejmenší pochopení. Pro případ tohoto muže mám pochopení pro prezidentovo rozhodnutí (sám jsem měl nejdřív tendenci se na věc dívat jako prezident a jako vy), ale přemýšlel jsem o tom a usoudil, že je to špatné rozhodnutí. Je to můj názor a o věci se dá jistě diskutovat.

Já jsem třeba přišel o dceru, navíc to nezavinil nikdo, zemřela na nemoc, takže se částečně dokážu vžít do té situace. Nicméně se nechci vžívat do problémů a pocitů člověka, který zcela nezodpovědně sedne za volant buď opilý nebo zfetovaný, naloží své nejbližší, fatálním způsobem ohrožuje sebe, svou rodinu a další nevinné lidi na silnici, způsobí havárii a smrt dvou lidí, vystaví své druhé dítě situaci, kdy přišlo o celý zbytek rodiny a pak se dovolává on a jeho další příbuzní milosrdenství, pochopení a soucitu. Jaký soucit měl on se svou rodinou a s ostatními lidmi na silnici, když ve stavu ovlivnění návykovými látkami vyjel na silnici?

Já takové lidi na silnici nechci a nechci ani, aby jim to prošlo. Cynismus je na vaší straně, když s lehkým srdcem obhajujete zločinné jednání člověka. KAŽDÝ ví, že nesmí řídit opilý ani zfetovaný KAŽDÝ je povinen to vědět a když to nerespektuje, počíná si zločinně.

Nehledě k tomu, že soudy jistě vzaly v potaz všechny okolnosti případu a vynesly odpovídající rozsudek s odpovídajícím trestem. Nepochybuji o tom, že byla stanovena lhůta, po které může být před koncem trestu na podmínku propuštěn. Takže ano, je to podle mého názoru akt zvůle, i když, opakuji, v tomto případě chápu, proč prezident uvažovat tak, jak uvažoval. Myslím ale, že je to nedomyšlené.

1 1
možnosti
Foto

Marně jsem hledal informaci, k jak vysokému trestu byl dotyčný odsouzen a kolik z toho má již za sebou. Že bych něco přehlédl ?

2 0
možnosti
JF

Přesně to jsem kritizoval již včera. Tato zásadní informace v článku, řekl bych úmyslně, chyběla. Ale to by pak to rozhodnutí nebylo takovým terčem.

2 0
možnosti
MB

Prezidentské milosti jsou sice středověké, ale svúj význam stále mají. Jde o akt lidského milosrdentsví. Jistěže, jak s touto nakládat ? Chápu akt V.Havla - byť snílkovský počin po r. 1989. Nechápu V.Klause - omilostnění rozkrádaček. Chápu M.Zemana - Kájínka, každé % obliby je dobré + další příspěvek hradu k rozložení společenské morálky v ČR. Pak kupodivu i oceňuji jeho poslední milost , řidiči - otci a manžela . Zde význam trestu - jeho výchovný účel v base, asi těžko očekávat. Je v trestu svědomí až do konce života. Takže s milostí souhlas ... :-)

3 0
možnosti
JK

Milosti se vám mohou jevit významné, pokud nevěříte justici, že dokáže případ správně posoudit. V textu jsem napsal, že Miloše Zemana chápu, ale nesouhlasím s jeho krokem a vysvětlil jsem proč.

0 1
možnosti
JB

J67a96n 58B52u66r60d36a

2. 3. 2018 0:21

Z tohoto je ten případ docela dobře pochopitelný: https://www.usoud.cz/fileadmin/user_upload/Tiskova_mluvci/Publikovane_nalezy/2017/II._US_2027_17_an.pdf Také tam vysvětlují retributivní a konsekvencionalistický aspekt trestání; připadá mi, že se až moc přikláníte k tomu prvnímu.

Jak Zemana nemám rád, tuto milost mám za správné rozhodnutí.

4 0
možnosti
JK

Ano, přikláním se k tomu prvnímu, jestli je to až moc, je otázkou do diskuze. Já zkrátka nemám pochopení pro lidi, kteří chlastají jak zjednaní a druhý den ráno si myslí, že jsou v pořádku a vyvezou rodinu do loutkového divadla.

Jestli mám či nemám Zemana rád, jsem vůbec nebral v úvahu. Svým způsobem ho chápu, ale nesouhlasím s ním.

1 0
možnosti
Foto

Doporučuji ,,nevyzobávat" a podávat info o zdůvodnění celou, viz. : Omilostnění si podle hradu přáli také ostatní pozůstalí, kteří o chlapce po dobu otcova uvěznění pečují.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/prezident-milos-zeman-milost-dopravni-nehoda-usmrceni-rodiny-p6s-/domaci.aspx?c=A180301_155218_domaci_dtt

P.S.. navíc dosti z Vašeho článku vyčnívá, ,,že holt zas ten Zeman":-/ Jinak i viz, diskuze.

6 0
možnosti
JK

Vyčnívá? To spekulujete. Já Zemana v tomto případě chápu, ale nesouhlasím s tím krokem.

O tom, že si to přáli pozůstalí, se v textu zmiňuji. Doporučuji nepřehlížet.

1 0
možnosti
Foto

Vycházíte z nesprávného pojetí. Prezidentská milost není kvůli změně (opravě) rozhodnutí justice. Soud nějak rozhodl podle zákona a podle toho je trest zřejmě přiměřený, ale zákon nepokryje všechny složitosti života. A soud nemůže (v tomto případě je to kvůli dítěti, nikoli pachateli) překvalifikovat čin, aby mohl snížit trest pod zákonnou hranici.

5 0
možnosti
JK

Jak víte, že je milost skutečně v zájmu dítěte? Usoudil tak prezident, ale to neznamená, že je to pravda. Řekl bych, že soud tohle všechno v úvahu vzal. Kromě toho se lze proti každému rozsudku odvolat, a to několikrát, a pak ještě existují opravné prostředky. Píšete, že justice nepokryje všechny složitosti života. S tím souhlasím. Myslíte si však, že prezident je postihne?

3 4
možnosti
LJ

Zrušení práva prezidenta udělovat milosti by asi znamenalo změnu ústavy, k tomu by se sotva našla dostatečná podpora.

3 0
možnosti
JK

Milost se v Ústavě nevyskytuje.

0 0
možnosti
MK

Pár poznámek:

1. O tom, jestli a jaké má nebo nemá místo prezidentská milost v moderním právním státě, by dle mého názoru měli rozhodnout občané - týká se to předevšich jich samotných! (co třeba v referendu?). Mimochodem, v referendu NEJDE o to, co je a co není "správné" (ostatně, jak vlastně definovat nějakou "globální správnost"?), ale projevení vůle většiny. Spousta lidí (mnozí z nich se často považují za intelektuály) tohle nechápe.

2. Nevím, jestli bych v tomto konkrétním případě já osobně milost udělil nebo ne, ale udělení milosti (v tomto případě) naprosto chápu. Neznám člověka, který by někdy za život neudělal jedinou botu. Vy ano?

3. S argumentem, že je nebezpečné, když si vysoce postavení hrajou takříkajíc na boha v souvilosti s prezidentskou milostí PLNĚ souhlasím. Stačí si přečíst některé zdejší "skvosty" vyznavačů té jediné pravdy - upřímně se děsím dne, kdy tací lidé dostanou do rukou nějakou reálnou moc.

4 0
možnosti
JK

Ad 1. Myslím, že rozhodování o tom, zda milosti ano nebo ne, není otázkou pro referendum. Týká se to totiž trestního práva i jiných druhů práv, jakož i celého právního systému a právního státu, a to jsou vysoce odborné otázky, a k tomu se těžko může někdo z laiků kvalifikovaně a odpovědně vyjádřit. Mé negativní stanovisko k milostem je pouze můj osobní názor a kdokoli může mít jiný názor, který je stejně relevantní.

Ad 2. V tomto případě prezidenta také chápu. Neznám člověka, který neudělal chybu, sám jsem se jich nadělal dost. Chyby však mají různě silnou závažnost a různě velké důsledky, a pokud jde o trestné činy, jsou tu soudy, aby posoudily vinu a trest.

Ad 3. Souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Když mají ten institut mají zachován v USA a jinde, tak proč my bychom ho měli rušit jako první? Stačí, když budeme poslední.

4 0
možnosti
JK

Proč máme být poslední? Kromě toho v USA je prezidentský systém, takže je situace malinko jiná, ale jen malinko.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik