Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J60i30ř92í 28T90u16r34n11e98r

30. 10. 2017 23:53

Řekl bych, že je to takový paradox ve smyslu "Hlavy XXII". Obecná nedůvěra panuje, protože chybí morální autority a vzory, ty však se těžko mohou profilovat, protože panuje všeobecná nedůvěra ke komukoli, kdo by tak mohl vypadat. Běžně se jako morální autorita relativizuje i TGM. Tím nemyslím, že je nutné kohokoli zbožšťovat, prostě jenom si ujasnit, jaké činy a názory jsou principiálně dobré, a jaké špatné.

1 0
možnosti

Děkuji vám, konečně zase diskutuje někdo normální. Už mi ti zdejší tradiční prudiči lezli na nervy (o to jim asi také jde). Připadají mi jako zoufalci, kteří se zuřivě brání akceptovat můj text a přitom s ním nedokáží nijak efektivně polemizovat, tak se ho aspoň snaží všemožnými způsoby dezinterpretovat. Konečně to znáte sám ze svých diskuzí.

Dobře jste vystihl ten paradox. Pokud jde o TGM, tak jeho relativizace coby morální autority probíhala už za jeho života - na jednu stranu byl bezmezně uctíván (třeba pro legionáře byl téměř svatý), někteří členové různých elit ho ale bytostně nesnášeli. Nicméně národ TGM miloval, tak jeho oponenti neměli tehdy moc šancí. Adorace kohokoli jistě není nutná, ale jak píšete, je třeba si ujasnit, co je principiálně správné a co ne. V současnosti vnímám ale masivní útok na demokratické a humanitní hodnoty ve snaze setřít rozdíl mezi dobrem a zlem.

0 0
možnosti

Nedůvěra - a zcela oprávněná - pochopitelně existuje.

Voliči se po více než čtvrtstoletí měli možnost přesvědčit komu konkrétně nevěřit.

A tak to nenaházeli těm obhájcům starých pořádků, kdy malí zloději přijdou do vězení, zatímco velcí zloději přijdou pouze do novin.

Voliči cítí, že byli okradeni a že tyhle zločiny jsou podstatně větší než libovolné imaginární Babišovy.

Kdyby měl Bibiš sedět a ty obrovské zlodějiny zůstaly nepotrestané navždy, vidí v tom voliči zcela správně selhání systému a jeho institucí.

A pak vidí ještě nějakého Kalouska, který bojuje za to, aby to tak zůstalo.

A ještě tomu říká boj za demokracii...

0 2
možnosti

A vy jako čekáte, že Babiš pošle ty velké zloděje do vězení. Už nějakého poslal? Zatím to vypadá, že paušálně apriori kriminalizuje malé podnikatele.

3 1
možnosti

Rozhodně nesouhlasím s tím, že "marné spekulování o zbytečnostech je další specifický rys českých lidí".

Marné spekulování o zbytečnostech je pouze specifický rys Vašeho článku (kromě toho citátu od Masaryka), nikoli specifický rys českých lidí.

1 2
možnosti

Pane Svobodo, vy jste se v mých očích nadobro zdiskreditoval, tak se nesnažte něco podotýkat.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas, bez výhrad.

Jen mne při čtení napadlo, že by stálo za to, zabývat se faktickými projevy zmíněné nedůvěry a co si pod ní představovat.

Příklad?

Co z tohoto pohledu představuje tak masivní podpora Babiše?

Je to projev nedůvěry tzv. tradičním stranám? Je to naopak projev důvěry v Babiše? Je to důsledek absence a tedy hledání "Velkého vůdce"? Nebo je to opravu PR produkt, který ovládl myšlení velké části voličů?

Myslím, že jako národ jsme velmi nedůvěřiví, na druhé straně však dost pošetilí, když (zejména starší) skočí na špek kdejakému "šmejdovi" (to opravdu nemá vazbu na volby). Pak máme další velký problém a tím je krátká historická paměť, resp. problém s aplikací negativních zkušeností ze společenského života pro další období.

Nedůvěra mezi lidmi nepochybně je a dost značná. Je však, podle mne, kombinována určitými projevy naivity. Je to zajímavé téma, ale velmi hluboké a členité.

1 0
možnosti

Máte pravdu, téma nedůvěry kombinované s naivitou (dobrý postřeh) je hluboké a členité a možná by si zasloužilo důkladnější zpracování. Na to ale já nemám. Avšak vzpomněl jsem si v této souvislosti (nevím proč) na jeden kreslený vtip od Vladimíra Renčína, kde dva panáci přehlížejí zástupy lidi jdoucí po ulici, a jeden říká: Takový je náš lid, pod drsnou slupkou skrývá zlaté, ziskuchtivé srdce. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Mě levicově smýšlející filozofové nevadí, pokud neblábolí jako Slavoj Zizek. Mimochdem, například levice se v USA posunula, jak sdělil N. Chosi sama hodně doprava, a trak jako levicový filozof vyznívá např. i Lacan. K labouritům inklinuje v UK hodně vzdělaných elit, a to šli více do leva, u nás má slovo levocový, i když se jedná o levé střed, jako ČSSD, stále divný nádech. Diskusi jsem sledovala jen zběžně, protože mě mamka vyhnala od telky. Bělohradský spíš myslel, že Babiš je proevropský. Kaczynský a jeho strany se snaží protlačit některé zákony omezující nezávislou jurisdikci, Orbán v Maďarsku se například snaží omezit vliv škol Sorose atp. a tak je zván čáas od času na kobereček. Nevím, jestli se v tom pořadu už diskutovaly Babišovy snahy o zrušení senátu, omezení počtu poslanců. Ale ani zrušení senátu by ještě nemuselo být v konfliktu s evropským právem.

3 0
možnosti

Také se tam ty snahy o zrušení senátu atd. diskutovaly. Babiš proevropský. Nedávno jsem slyšel jednoho německého europoslance, který říkal, že Babiš je velmi proevropský pokud jde o možnost čerpání dotací, ale Evropu odmítá, pokud se má prověřit, jestli dotace z peněz evropských daňových poplatníků nezneužil (Čapí hnízdo) a považuje to za komplot vůči němu.

Levice - pravice. Levice je jistě autentický směr, ale vždy sklouzává k socialismu a ke komunismu. Zjednodušeně: pravicový přístup znamená, že se člověk snaží postarat sám o sebe a v té souvislosti může vytvářet i příležitosti k obživě pro ostatní, kdežto levicový přístup znamená, že člověk čeká, že se o něj někdo postará a za to je ochoten (možná) pro něj odvádět práci a státu daně.

Bělohradský podle mého už pomalu míří k tomu blábolení, neboť se přesouvá do oblasti od života odtržených konstrukcí, které považuje za realitu.

0 0
možnosti

V podstatě souhlas a karma.

Píšete: Jestliže někdo nezneužije svou moc, nedělá to z něj ještě morálně nezpochybnitelnou autoritu.

S tím souhlasím. Např. tehdy, když dotyčný (záměrně) nevyužije svou moc k zabránění neštěstí, škod, ztrátím na životech apod.

1 0
možnosti

Za karmu vám děkuji. Avšak ten váš příklad je právě ukázkou spekulace.

0 0
možnosti

V.Bělohradský, je jeden z mála lidí, který to napsané mne donutil přečíst 2x, abych to vůbec pochopil ! Bystrá hlava, která se ovšem historicky taky posunula. Pro mne do neuchopitelného a levo podezřelého prostředí. Změnu míry nedůvěry mezi lidmi - žádnou nevidím ! Připadá mi konstatní - tj. jsou zde stále ochotní čekatelé na Godota - Mesiáše + samostatně myslící a konající. Ti, pak pozorují a smějí se ose nabídek - Sládek - ODA - VV - Hnutí ... Potom ano - Hnutí je vším - myšlenka ničím !

1 0
možnosti
Foto

Jen tak na okraj. Co když se pan Bělohradský nikam neposunul, ale posunula se celá společnost doprava tak, že se dotyčný ocitl nalevo?

1 0
možnosti
Foto

Pokud Česko čeká na silnou osobnost, tak se dočká toliko v nejlepším případě českého Stalina. Když si to přeložím do ekonomického jazyka, tak by znamenalo, t, že čeká na monopolistu, svého otrokáře. Neříká se přece, že šťastný je národ, který nemá hrdinů?

Pozn. Po smrti Lenina se také začalo volat po Napoleonovi ruské revoluce.

0 0
možnosti

Napsal jsem sice silnou osobnost, ale další atribut byl morálně nezpochybnitelná autorita, čili nikoli Stalina. Zatím to ale vypadá spíš na toho Stalina. A hrdina není totéž jako osobnost.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS