Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)R^ S tím, co jste uvedl, jednoznačně souhlasím a doplnil bych jen, že připomínání si TGM nám mimo jiné ukazuje, jak může působit osobnost v dějinách a také poskytovat vzor, se kterým můžeme v některých ohledech srovnávat jeho " nástupce", kteří si tak rádi berou Masaryka do úst.

1 0
možnosti

S tím vzorem a možností srovnávat máte pravdu. Také mě na vernisáži napadlo, že každý z prezidentů od roku 1990 by byl rád srovnáván s Masarykem (oni možná ve skrytu i komunističtí prezidenti), a na současného prezidenta jsem tam pomyslel, když byla na výstavě připomenuta skutečnost, že TGM od jisté doby vůbec nepil alkohol. ;-)

0 0
možnosti

Referendum v Sudetech - no když už, tak v případě, že ano pro Německo, či Rakousko, tak postupný odsun Němců do těchto zemí. Historicky to bylo a je naše území, Němci zde byli jen jako "hosté českých králů", ať už si skopci či různí rádoby-historikové kvákají co chtějí. Jinak ale - takto bychom mohli ve 20. letech uspořádat referendum např. v Kladsku, Lužici, Lucembursku, Rakousku, Korutanech atd., koneckonců Habsburkové ukradli Přemyslu Otakarovi II Rakousy a Štýrsko neprávem, získal je na základě ( účelového ) sňatku a se souhlasem šlechty. Vzestupu Německa bychom ale v žádném případě ušetřeni nebyli, bylo otázkou času, kdy se Německo z prohrané války vzpamatuje a bude toužit po pomstě. Řešením by snad už tehdy byla větší role USA v Evropě, k tomu ale ještě nedošlo především pro odpor Francie a Británie, kterým nedošlo, že už jsou stejně jako světové mocnosti na odpis.

2 0
možnosti
Foto

Vždy ale musíte akceptovat politickohistorickou a mezinárodně právní situaci k nějakému datu, tedy zde uzavření a podepsání mezinárodně platných smluv po WWI, které nám nařizovaly chovat se k sudetským Němcům více než v bavlnce, jinak bude zle.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby byl Masaryk opravdu státníkem, nechal by tak kolem roku 1925 uskutečnit referendum v Sudetech, zda jeho obyvatelé chtějí zůstat dále součástí ČSR. Možná bychom zůstali ušetřeni vzestupu německého revanšismu a nacismu.

A dokonce bych si dovolil odhadnout, že ano.

0 2
možnosti

Fakt jste uhodil hlavičkou o hřebíček. To je naprostá kravina, co jste napsal.

3 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik