Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Zlo, ať už v jakékoli formě, vzniká odstraněním jistých omezení, která jinak člověku brání zlo páchat. Takže zlo je vlastně výsledkem absence omezení a úplná absence omezení je nekonečno. Obávám se, že nekonečno je definicí zla."

Ze zkušenosti víme, že bořit, ničit je mnohem jednodušší než tutéž věc vybudovat. Je potřebné vidět obě stránky věci a jejich poměr. Jestli nevládne totální rozvrat a zlo, je to tím, že budování a dobra je mnohem víc. Vy se díváte do hlubin zla, to je ale vyvažováno ještě rozsáhlejšími hlubinami dobra.

Omezení, která člověku brání zlo páchat, lze formulovat jako respekt k mechanizmům, jak věci fungují. Teoreticky máte svobodu nalít do nádrže auta vodu místo benzinu či nerespektovat dopravní předpisy, ale dříve nebo později ztratíte možnost auto používat. Takový druh svobody je destruktivní. Poznejte pravdu a pravda vás osvobodí.

0 0
možnosti

Vy jste takový misionář, že ano? Nechápu, proč mi vykládáte něco takového, jako že bořit, ničit je mnohem jednodušší než tutéž věc vybudovat. To byste mě mohl poučovat o tom, že led je zmrzlá voda. Nemusíte mi ani vysvětlovat, že je potřebné vidět obě stránky věci a jejich poměr. Problém je v tom, že vy si myslíte, že tohle vidíte správně a já ne. Já si ale myslím pravý opak. Pokud se ale domníváte, že jsem se článkem díval do hlubin zla, pak nechápete vůbec nic. Obávám se ale, že je to ještě horší - že totiž nechcete vidět, o čem článek vlastně je, protože kdybyste se nad článkem opravdu zamyslel, potom byste nemohl vykládat tyto své sentence, ale ještě spíše banality.

0 0
možnosti

Autor pouziva diogenovu scholastiku. Diogenuv priklad s oskubanou slepici by zapadl do kontextu tohoto blogu.

0 0
možnosti

Když to říkáte vy. Nepřestanou mě udivovat lidi, kteří přesně vědí, co používám, ale k tomu, co jsem vlastně napsal, se nevyjádříte. Kromě toho to máte hodně pomotané, když spojujete Díogéna a scholastiku. Scholastika patří až do středověku, kdežto Díogénes byl starořecký filozof, radikální cynik (nebo kynik, chcete-li).

0 0
možnosti

Pane Kvapile - velmi bloudíte. Snažíte se dokázat neexistenci Boha Stvořitele? Bůh je světlo, je dobro a není v Něm žádné tmy. Vždy byl, je a vždy bude.

Zlo nepochází od Boha, ale Bůh dal lidem svobodnou vůli, aby se mohli rozhodnout ve své dobrovolné vůli, jestli Ho bude následovat a žít s Ním, anebo bez Něho.

I vaše bytí na této Zemi má ohraničený čas a prostor. A byl Vám dán k tomu, abyste hledal Původce všeho stvoření. On o Sobě řekl, že je Alfa i Omega. Je to inteligentní bytost, která miluje, rozumí a člověk je Jeho obraz. Tím, že se lidé rozhodli, že si budou žít jen podle sebe, to přineslo na svět veškeré zlo. Protože, kdo vidí, jaký dopad bude mít Vaše konání či lidské konání než Ten, který člověka stvořil na počátku? Vy tam neuvidíte, ale On ano, protože je i budoucnost.

Bůh, který stvořil svět i všechno v něm, je Pánem nebe i země. Nebydlí v chrámech udělaných rukama ani si nedává lidskýma rukama sloužit, jako by něco potřeboval, protože sám všem dává život i dech a všechno. Z jednoho člověka učinil celé lidstvo, aby žilo na celém zemském povrchu. Vyměřil jim určená období a hranice jejich života, aby hledali Boha, zda by se ho snad mohli dotknout a nalézt ho - ačkoli není daleko od žádného z nás. `Vždyť jím žijeme, hýbeme se a trváme. ́ Jak řekli někteří z vašich básníků: `Jsme přece jeho rodina. ́ Když tedy jsme Boží rodina, nemůžeme si myslet, že by se božská bytost mohla podobat zlatu, stříbru nebo kameni, výtvoru lidské zručnosti a důvtipu. Bůh ale přehlédl časy této nevědomosti a nyní ukládá všem lidem všude, aby činili pokání. Určil totiž den, v němž bude spravedlivě soudit svět skrze muže, kterého k tomu ustanovil, o čemž podal každému důkaz, když ho vzkřísil z mrtvých."

2 2
možnosti

bůh nikdy nebyl a nikdy nebude...dobro je v člověku a nebo tam není....

1 0
možnosti

J44a32n 25P79a80v94e43l

13. 4. 2017 19:14

Jak víte, že vesmír je nekonečný? Co se týče směrem dolů, atom jsme sice už rozbili, ale je dost možné, že kvark je dále nedělitelný.

1 0
možnosti

Co jsou to za otázky: Jak víte, že vesmír je nekonečný? Jak vy víte, že není? Ostatně jsem v textu napsal v souvislosti s představou, že je vesmír nekonečný, slůvko "prý". Je dost možné, že kvark je nedělitelný? Je ale také dost dobře možné, že dělitelný je. Já vím, že podle standardního modelu částicové fyziky nemají kvarky vnitřní strukturu a jsou spolu s leptony a kalibračními bosony nejmenší známé částice, ze kterých se skládá hmota. Na tomto výroku je podstatné, že "podle modelu" a "nejmenší známé". Víte, co tím chci říct? Když Démokritos z Abdér jako jeden z prvních vyjádřil názor, že se hmota skládá z maličkých částic, nazval ty částice atomy, a atom znamená ve starořečtině nedělitelný, což samozřejmě dávno už není pravda.

0 0
možnosti

Raději nebudu tento panteistický ( tedy nebiblický ) pohled komentovat a popřeji Vám pěkné velikonoční svátky R^.

1 0
možnosti

To děláte dobře, že to nekomentujete, Co to znamená nebiblický? I vám hezké svátky,

0 0
možnosti

Zlo je podstatou evoluce...protože jde o přežití,,,jeden druh musí zabíjet, aby přežil a ten zabitý poslouží jako potrava..tedy podstatou zla je potravinový řetězec...a to nejen u živočichů ale i u rostlin....i rostliny jsou součástí potravinového řetězce...

Zlo v lidech je možné snížit socializací, tedy, jak správně píšete, vyslovením zákazů a příkazů a vynucováním dodržení těchto zákazů a příkazů.....časem se někteří lidé naučí tyto zákazy a příkazy dodržovat automaticky..a tomu se pak říká morálka a věda o morálce je etika..

Některým se ovšem jak morálka tak i etika nějak vyhýbá na každém kroku...Opakem zla je dobro a to vzniká jen těžkou prací...socializací...a respektováním , tolerancí a věděním....

Morálka, dobro a zlo, je téma na nekonečné debaty v dlouhých večerech

2 1
možnosti

V podstatě ano, máte pravdu, ale psal jsem tentokrát v širších souvislostech, než jaké nabízí život na zemi a také jsem nemířil přímo k morálce. Rovněž si nejsem jist, jestli lze chápat potravinový řetězec beze zbytku jako zlo? zlem spíš je, když klesne počet predátorů a jejich potrava se přemnoží.

0 0
možnosti

"Obávám se, že nekonečno je definicí zla", jsem včera zaslechl před půlnocí v televizi v jednom seriálu a též mne to inspirovalo k roztočení mozkových závitů. Pak jsem si pro sebe zadefinoval lásku jako absenci rozumu, naději jako nekonečný optimismus a moudrost jako nekonečně možných kombinací slov, které bych mohl přečíst a pochopit. A pak jsem mohl jít klidně spát. Děkuji za blog.

2 0
možnosti

Ano, ano, já to také slyšel, líbilo se mi to, ztotožnil se s tím a nyní jsem se to pokusil rozvést do různých souvislostí, respektive vysvětlit, proč je nekonečno definicí zla.

0 0
možnosti
Foto

Jaroslave, ráda Vás vidím a využívám toho a přeju Vám krásné svátky. Svátky tolik významné, kdy se po velkém tichu a smutku rozhoří jistá naděje. Rozdíráte tak to, v co vlastně všichni doufáme vždycky, a proto máme nekonečno rádi... a je to svým způsobem v pořádku. Ale že je to i prvek notně manipulativní v mnoha směrech, jak naznačujete. v tom domýšlení...máte s těmi odstraněnými bariérami zkrátka pravdu...dobře mi z toho uplně není. Nicméně - hezký čas přeju:-)

3 0
možnosti

Já vám přeji hezké svátky. Je otázka, kdo v co věří? Určitě však lidé věří, že budou markety narvané zbožím. Jak tu psal pan Stárek, zaslechl jsem tu stěžejní větu včera v televizi a zrovna ve chvíli, kdy jsem psal pojednání o propagandistických manipulativních metodách a mechanismech. Takže jste to pochopila přesně. Ještě jednou krásné prožití Velikonoc.

0 0
možnosti

Jaroslave, díky R^:-)

...limitem Boha je jednotka jeden Bůh a jestliže je nekonečný... je to tak, jak jste popsal :-)

2 0
možnosti

Jednotka Boha je jeden Bůh. Pěkné! A děkuji. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik