Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Obecně vzato, zákon, který lze obejít, není již zákone, tedy ten přírodní, ty ostatní se obchází jedna radost, včetně toho "zákona zdravého rozumu", což dokazují vámi citovaní.:-)

1 0
možnosti

Přesně tak. Líp bych to neřekl. ;-)

0 0
možnosti
Foto

"Základní fyzikální zákony jsou tři – o zachování energie, o zachování pohybu a o zachování momentu pohybu."

Pokud autor napíše tenhle nesmysl, tak pak nemůže čekat nějakou seriózní odezvu.

0 0
možnosti

To říkal světoznámý slovenský fyzik Július Krempaský na jedné přednášce a nikdo to tam nezpochybnil. No a když si mám vybrat, jestli ve fyzice dát na Júlia Krempaského nebo Františka Petríka, vždy si vyberu Krempaského. Vám se nezdají zákony o zachování energie (nebo hmoty a energie, ale hmota je jen jiná forma energie), zákon setrvačnosti (neboli o zachování pohybu) a zákon o zachování momentu hybnosti jako základní?

0 0
možnosti

Mluvíte mi přímo z duše, bohužel ne úcta k přírodním zákonům je dnes všeobecná, jak ve tzv.vědě viz http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/?us=91834 tak i v politice http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/?us=94717

0 0
možnosti

"Já bych všechny ty přírodní zákony a biologické danosti zakázala." - Tak to asi ta paní nemyslela, ale paralela tu je.

Při práci s pokročilými a potenciálně nebezpečnými technologiemi jako letectví, jaderná energetika jsou naopak uvědomění si vlastních limitů a pokora před silami přírody vyžadovány. Bez toho se směřuje k událostem typu Titanic. Na rozvoj vědy a techniky se hodí 2000 let stará věta "Poznejte pravdu a pravda vás osvobodí", i když byla řečena v jiném kontextu.

1 0
možnosti

To je jasné, že si člověk musí být vědom toho, na co má a na co ne. Mě na tom jejím vyjádření docela šokovalo, že si někdo může myslet, že lze přírodní zákony obejít nebo nerespektovat. To je zhruba tak stejné, jako si myslet, že když spadnu ze skály, tak lze nějak zařídit, abych neletěl k zemi. Tedy ono to jde zmírnit, když má člověk padák, nebo eliminovat, když je vybaven nějakými tryskami, ale to si člověk musí být vědom existence příslušného přírodního zákona, který funguje vždycky. Jinak ta stará věta je moudrá a hodí se na tento případ.

0 0
možnosti

Nevydal jste se zde šťastným směrem. Na jednu stranu Vás ctí, že zbytečně nemácháte jména oponentů po internetu, na druhou stranu uveřejnit citát vytržený z diskuse ( aspoň na tu jste mohl dát odkaz ) a označit ho silnými slovy mi přijde problematické. Co když dotyčná mínila např. že dokážeme překonat zákony gravitace a létat do Vesmíru?. Co když obejitím biologické podstaty myslela např. schopnost člověka provádět protetiku a transplantace?. Nevím a z Vašeho článku se to nedozvím :-(.

0 1
možnosti

Citoval jsem celý diskuzní příspěvek. Ale vy si trochu pletete pojmy s dojmy. Když člověk dokáže létat do vesmíru, neznamená to, že překonal zákony gravitace, ale sílu gravitace, a to je velký rozdíl. A právě proto, že lide pochopili gravitační zákon, mohli vyrobit stroje, které dokážou překonat gravitační sílu. Žádný zákon však nepřekonali ani nepopřeli. Protetikou a transplantacemi opět nijak neobcházíme biologickou podstatu člověka, ale zase je to výsledek toho, že lidé stále více chápou, jak funguje lidské tělo, jehož podstata je biologická.

0 1
možnosti

Souhlas (i když jsem to nečetl celé). To jste mi připomněl diskusi co jsem měl s jedním, kdo tvrdil, že Hitler jednal v souladu s Darwinovou teorií a že prý když jsme lidi tak bychom neměli jednat podle Darwina... atp. Podobné nepochopení káže i mediálně známý kněz přírodovědec Marek Vácha

1 0
možnosti

Logika některých lidí je neuvěřitelná. To člověk neví, co má říct.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS