Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Na DVTV je rozhovor s prorektorkou pro koncepci a kvalitu vzdělávání Univerzity Karlovy Radkou WIldovou, bývalou děkankou Pedagogické fakulty, která se dlouhodobě podílí na recenzích pro schvalování učebnic. Říká, že u každé učebnice se kontroluje celkový kontext, zda neobsahuje intoleranci, xenofobii atd., a jedním kritériem je, zda učebnice nepřisuzuje jednoznačnou roli jedné části populace. Učebnice se sleduje komplexně jako celek z mnoha hledisek. Nelze z jedné věty básně posuzovat celou učebnici; je to poezie, ne manipulace. Současnou diskuzi považuje za zcela neadekvátní.

https://video.aktualne.cz/dvtv/zackuv-slabikar-je-to-poezie-ne-manipulace-reakce-me-prekvap/r~ac43643ce17811e6b7e40025900fea04/

2 0
možnosti
JK

To je skvěle vyjádřeno a mělo by to stačit. Jenže některým ťulpasům by nestačilo, ani kdyby jim tato slova někdo vypálil na kůži. Děkuji za odkaz.

0 0
možnosti
Foto

pane Kvapile, obdivuji Vaši bezmeznou trpělivostR^

2 0
možnosti
JK

Děkuji. Skoro mám tendenci se za trpělivost obdivovat sám. ;-);-D

0 0
možnosti
Foto

Ja by som zameral pozornosť aj iným smerom. Bolo by dobré ustrážiť detské hračky. Všetko, čo nie je unisex demonštratívne spáliť na námestí. Veď predsa nie je možné, aby sa dievčatká hrali s kočíkmi a bábikami. Mohli by nadobudnúť dojem, že by sa mali stať mamičkami a pritom chlapcov ani nenapadne hrať sa na oteckov. Presne tak ako v tých dvoch básničkách, ktoré zjavne neboli určené feministkám, genderistom, profesorom literatúry atď., ale na prekvapenie len skopírovali záujmy detí v tomto veku.:-)

1 0
možnosti
JK

No, pane Grešlíku, třeba i na to dojde. ;-)

0 0
možnosti
Foto

rozebírat osm hodin jednu básničku pro děti, to je teda výkon.

1 0
možnosti
JK

Je to fakt už na hlavu. Aspoň si cvičím argumentaci. ;-)

0 0
možnosti
Foto

P88e46t19r 70K58o52u85c96k21ý

25. 1. 2017 15:41

Neustálé ustupování sociálním inženýrům a frustrovaným socioložkám, jejichž "vědecké" práce mají hlavní těžiště v gender studies a politické korektnosti, vedou přesně k těmto absurditám. Zachytil jsem jednu "nekorektní" parodii, které ovšem mnohé popisuje:

K čemujsou muslimky na světě?

Aby vagínou Evropu dobyly,

aby pokorně hidžáb nosily

a co nejvíce džihádistů rodily.

Aby nás měl kdo vyhladit

a povědět nám o náboženství míru pohádku.

Proto jsou tady muslimky,

ale náš svět už jaksi není v pořádku.

2 0
možnosti
JK

Je to poněkud drsné, ale jako parodii to beru a upozorňuje to na jeden důležitý aspekt.

1 0
možnosti
MT

Básnička-nebásnička, on je dneska problém trochu jinde. Společnost chce po ženských, aby se rozmnožovaly (celkem logicky, jinej to za ně neudělá), ovšem na ty rozmnožené kouká skrz prsty a jejich práce mateřské se nijak zvlášť neváží (nedej bože, má-li 4 a více dětí - to jsou zaručeně cikáni nebo katolíci, jedno podezřelejší než druhé). Skrz prsty ovšem kouká i na ty, co děti nemají (to je určitě nějaká kariéristka, co si honí ego na chlapech místo aby stála u sporáku a utírala dětem zadky...). Skrz prsty pak kouká i na ty, co se opravdu rozhodnou se věnovat pouze dětem a domácnosti (mlíko jí leze na mozek a neumí o ničem jiném mluvit, kdo je na ty kecy o dětech furt zvědavej...)

Ideálem dneška je žena se třemi dětmi, se kterými je 24 hodin doma, pečuje o ně, má doma dokonale uklizeno (samozřejmě osobně, uklízečku si najme jenom líná mrcha), navařeno výhradně z biopotravin, k tomu je ovšem taky 10 hodin denně v práci, kde tvoří hodnoty a nosí dost peněz (přece jí nebude chlap i s harantama celej život živit!) ve společnosti je intelektuálním obohacením a okrasou.

A tak se holky snažej, aby zjistily, že to jaksi moc nejde, a některý se smíří s tím, že holt na ně společnost kouká skrz prsty, a v některých bouchnou saze a vylejou si to na nevinné básničce...

Kdyby se každej staral sám o sebe, bylo by na světě o každýho postaráno... jenom ty děti holt potřebujou na starání maminky, a ty to všechno odskáčou...:-) A od toho jsou na světě tatínkové, aby se starali o maminky a aspoň trochu jim to kompenzovali (a ne jim nadávat do feminacistek, jak je dneska taky moderní...).

7 0
možnosti
JK

Napsala jste to zábavně a je to tak, pokud popřejete sluchu všem těm hloupým soudům, co jste vyjmenovala. Někdy je těžké si jich ale nevšímat, pokud s nimi lidé útočí přímo na vás a nejsou to jen pomluvy za zády. Už kdysi to vyjádřil stručně Vladimír Páral, který kdesi vložil do úst nějakého svého hrdiny, že žena má mít 3D - Dříč doma, Dáma ve společnosti a Děvka v posteli, jen mu z toho vypadlo to vydělávání peněz a plození dětí, ale myslím si, že je to v tom implicitně obsaženo.

Děkuji vám za to, že jste obrátila pozornost k zásadnějším věcem, než jsou genderové tanečky kolem básničky v čítance.

0 0
možnosti
JZ

Pane Kvapile, ještě něco pro Vás. Až teď jsem si totiž na konci druhé stánky všimnul, že svůj článke považujete za argumentačně zcela jasný a pregenantní a že jsem Vám vlastně nic nevyvrátil. No, dal jsem si tu rpcái, pročetl článek znova a narazal na přinejmenším jeden zásadní rozpor, kterému opravdu nerozumím: píšete, že "Chápu, že škola a čítanky by neměly podobné stereotypy podporovat a dětem vnucovat." (necituji přesně) Pak ale píšete, že na tom, že ženy mají děti není nic strašného a že v tom není žádný problém, když se to říká dětem. Pak ale moc nechápu proč souhlasíte s tím, že školy by tyto vize či stereotypy neměly dětem předkládat? V takovém případě je předkládání stereotypů normální ne?

1 0
možnosti
JK

Mateřská role ženy totiž není žádným přežitým stereotypem. Zatímco například názor, že žena patří k plotně takovým stereotypem je. O těchto stereotypech jsem psal, že nepatří do čítanek a slabikářů. Této souvislosti mých vyjádření jste si ale nevšiml, proto říkám, že mé argumenty neberete v potaz, jelikož zkrátka špatně čtete a nepřemýšlíte o tom, co jste vlastně četl. Reagoval jste jen na svůj první ad hoc vzniklý dojem, což mě nepřekvapuje, neboť je to pro mnohé lidi typické, a tady na blogu se to projevu víc.

3 0
možnosti
JH

Pěkné čtení.

Jenom místo "nesraly" by bylo lepší "nepletly".

1 0
možnosti
JK

Souhlasím. Byl jsem ale při psaní jednak v ráži a jednak jsem chtěl být expresivnější. Asi to bylo ale zbytečné. A děkuji.

0 0
možnosti
JN

Ach jo. Celou tuhle kauzu nechápu a je mi trošku smutno z toho, jakými nesmysly si lidi otravují duši.

Jo, jsem "ne-maminka", neboli úplně obyčejná ženská. A jako taková zastávám názor, že člověk si svou životní cestu má šlapat sám podle sebe... a že je jen na něm, jestli ty žvásty ostatních chce poslouchat. Protože při vší úctě, nikdy se člověk s tím, jak žije, nezavděčí ostatním...

Jo, urputně razím právo žen nemít děti, protože sama vím, kolik nejrůznějších a naprosto racionálních (a taky naprosto soukromých!!!!) důvodů k tomu může být. Ale zabte mě, taky mě naprosto nepohoršují básničky o maminkách - protože vím, že milující mámy JSOU na světě hrozně moc důležité. Myslela jsem, že tahle doba je o možnosti volby, možnosti být sám sebou... Tak proč se propána všichni cítí buď "uražení druhou stranou", a nebo naopak oprávnění do toho druhé straně kecat... ?

Kéž bychom všichni žili svoje vlastní životy. A pro samonasí*ače kvůli každé hlouposti a genderové aktivisty to platí dvojnásob.

5 0
možnosti
JK

Souhlasím. Jen s tou připomínkou, že pokud budou ženy ve větší míře volit variantu bez potomstva, na což mají samozřejmě právo, tato civilizace postupně vymře a nahradí ji jiná. To se ostatně už děje. ;-)

0 0
možnosti
JO

Naprostý souhlas, a úplně nejhorší je, že se tím někdo živí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik