Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R57a40d18i42m 87K21a50l52a10s

13. 1. 2017 12:53

Jestliže se někdo ohradí za označení rasista, pak to nelze ještě dávat do spojitosti s přesvědčením o vlastním (a možná i jediném možném) správném názoru. Každý je svým způsobem přesvědčený, že jeho názor je ten správný, ale proto ještě nemusí být rasistou, a hlavně jde o takřka přirozenou lidskou vlastnost.

...

Jinak je samozřejmě reakcí lidí na černocha v letáku směšná a nepochopitelná. A stojí za tím dle mého především skutečnost, že jim mnohdy nedochází, že reklamní kampaň vzniká v jiné zemi a je určena pro vícero regionů, než jen pro ten český... Ale Lídlu se, myslím, podařilo se s českou kotlinou velice dobře identifikovat, a tak je svým způsobem překvapení nad černošským modelem pochopitelné. V kontextu této skutečnosti se pak lidé zkrátka podivují, proč jim "prádélko" předvádí zrovna černoch.

...

Nicméně je zapotřebí tyto lidi i tak trochu obhájit a to proto, že pro imigrantské nadšení bylo v první fázi až nepochopitelné. Informace celé řady médií a politiků nebyly pravdivé (jsou dokonce dodnes cenzurovány - zejména v Německu) a to samozřejmě vyvolalo vlnu nevole a pocit nespravedlnosti. Nemyslím si v této souvislosti, že jde jednoznačně o chybu pouze na straně těchto lidí...

...

Pak je také zapotřebí říci, že v minulosti k migraci sice docházelo, ale k masové především na minimálně osídlená území. Tam, kde tomu bylo jinak, běží dnes pozitivní diskriminace a renty pro původní obyvatelstvo. Stejně tak je nutné dodat, že minulost byla spojena i s válkami a jiným státním uspořádáním. Čili z tohoto pohledu srovnáváme jablka a hrušky. Časy se změnily. Každý věk měl své klady, zápory, pravidla a možnosti. Těžko si dnes třeba můžete někde "urvat" kus země a začít na ní hospodařit...

...

I otázka rasizmu je komplikovaná. Za rasistu bych označoval pouze člověka, který hodnotí jinou rasu jako méněcennou... Lze najít jiné nálepky, např. xenofobii, ale asi bych se nepozastavoval nad tím, že někdo nemá rád černochy. Třeba mu jejich mentalita nevyhovuje.

2 1
možnosti
JK

Vysvětlil jsem, proč si myslím, že pan Popovský považuje svůj názor za jediný správný a proč si myslím, že je rasista. Vyjádřil jsem i to, že jakékoli přemítání, proč předvádí nějaké oblečení určitý model a ne jiný, považuji za nesmyslné. Totiž ten, kdo má potřebu mudrovat o tom, proč byl zvolen jako model černoch a ne běloch, uvažuje jednoznačně rasisticky.

To, co píšete ve třetím odstavci, tady už bylo probráno ze všech možných úhlů pohledu. Pokud jde o migraci, napsal jsem, že existovala vždy a bude existovat i nadále. Můžeme se vůči příchodu lidí z jiných zemí bránit, můžeme se proti nim bránit absolutně nebo selektivně, můžeme na imigranty a azylanty klást různé požadavky, to je legitimní, ale migraci jako takové nezabráníme. A když někdo řekne, že nemá nic proti žádné rase, ale jen za podmínek, že ti lidé zůstanou, kde jsou dosud, vyjadřuje jen jiným způsobem, že nemá apriori rád například černochy jako takové.

Rasismus má mnoho podob. Když někdo řekne, že nemá rád černochy, ještě se nejedná o rasismus. Ten spočívá většinou až v tom zdůvodnění proč. A někdy skutečně může jít jen o obecný odpor či strach k cizím a neznámým lidem. Jak ale někdo začne "vědecky" vysvětlovat svůj apriorní strach či odpor, je to rasismus.

0 1
možnosti
TK

1. "ale migraci jako takové nezabráníme" proč myslíte? Lidé migrují za lepším životem a perspektivou, což v případě Evropy nejsou ani tak zelené pláně, jako vybudovaný systém zdravotnictví, školství, sociální péče, infrastruktura, atd. Pokud ji práva na naše výdobytku přeme a ani je nebudou moci získat a trvale zde zůstat, nebudou mít důvod do Evropy migrovat.

2. Chápu dobře vás pohled na věc, že člověk, který se bojí, že jeho území zabere jiná rasa a tvrdí proto že příslušníky této rasy nesnáší, není rasistou, ale v okamžiku kdy k tomu začne ještě mluvit o tom, že příchozí rasa je primitivní, nebo měřit její průměrné IQ už se odsouzeníhodným rasistou stává?

3 0
možnosti
JK

Už jsem vás žádal, abyste sem nepsal. Tak to respektujte. O tomto vašem příspěvku bych se s vámi rád pobavil, ale cestu ke mně jste si uzavřel svou drzostí. Dokud se za ni neomluvíte, tak nemáme o čem diskutovat.

1 3
možnosti
TK

Přečetl jem si váš blog ještě jednou a pomaleji ;-) a i některé další a za tu ovci se vám omlouvám. Ne, že bych s vašimi a názory, postoji a aktivitami souhlasil, ale přiznávám, že jsem vás při prvním rychlém přečtení chybně zařadil. Na předchozí otázky mi odpovídat nemusíte, vaše postoje jsou mi po přečtení starších blogů jasné a přesvědčivat se navzájem o "svých pravdách" daných částečně rozdílnými úhly pohledu a životní cesty by asi nemělo smysl. :-)

3 0
možnosti
JK

Za to, co jsem vám napsal, se omlouvám také. Bylo mi hned jasné, že jste to četl jen narychlo nebo ne celé. Vzhledem k tomu, jak jste se vyjadřoval do předposledního odstavce, mi ten povrchní rychlý soud v posledním odstavci neseděl. Ten mi ostatně vadil víc než pomatená ovce. Asi máte pravdu, že nemá cenu se přesvědčovat o svých pravdách. To není nikdy mým cílem. Jde mi o to, aby se ten, kdo to čte, nad mými texty zamyslel a třeba mu to něco dá, nebo ne. :-)

1 0
možnosti
JK

Ad 1. Dá se říct, že migrují za lepším. A když si mohou vybrat třeba mezi Německem a Českem, jistě zvolí Německo. Kdyby si ale měli vybrat mezi svými zeměmi a námi, vycházíme v jejich očích pořád nesrovnatelně lépe. Tím chci říct, že do Evropy budou mít důvod migrovat vždycky. Nevím ale, jestli je dost dobře možné žít u nás tím způsobem, jakým žijeme a přistěhovalce nutit žít středověkým způsobem života. A nevím ani to, jestli je možné se zcela uzavřít před velkou částí světa. Spíš si myslím, že není možné jedno ani druhé. Je však možné nutit přistěhovalce respektovat naše zákony a zvyklosti, a ty, kteří je respektovat nebudou chtít, vyhostit, případně je sem nepustit, pokud je to dopředu zřejmé. Co jsem právě napsal, je jenom princip, žádná promyšlená koncepce.

Ad 2. Spousta lidí vám řekne, že nemají rádi Němce, Rusy, cikány, černochy, Araby, ale v drtivé většině jsou to bezobsažná vyjádření, která v zásadě nic neznamenají. Vychází buď z nějaké zpaušalizované zkušenosti s jedním či několika lidmi té národnosti či rasy, nebo z nějaké přejaté tradované představy, případně z neznalosti. Pokud ale někdo začne na základě příslušnosti k nějaké rase vytvářet konstrukty o "kvalitě lidství" té či oné rasy, je to špatné. Je to úplně stejné jako hodnocení na základě třídního původu a podobně. S tím měřením průměrného IQ je to velmi ošidné. Poslechl jsem si na videu dvě přednášky jistého Američana, který se tím podrobně zabýval. Tvrdil, že různá měření IQ v Africe, a to i na tamních vysokých školách, ukázala průměrné IQ kolem 70. To je podle našich měřítek někde na rozhraní slabomyslnosti a debility. Jenže dotyčný lektor se nedokázal vyrovnat s faktem, že na bělochovi s IQ 70 je to první pohled či poslech patrné, zatímco na Afričanech to patrné není a docela dobře se ve svých životech uplatňují. Z toho víceméně plyne, že problém je v kritériích měření. Kromě toho je řada druhů inteligence. Nic z toho však nikoho neopravňuje hodnotit kvalitu lidství kteréhokoli člověka.

0 0
možnosti
ZH

IQ je konstrukt napasovaný na bílou rasu. V podstatě říká, jak dobrý může být běloch zejména v exaktních oborech, tedy jak je na tom s logickým uvažováním. Bílá rasa žila dlouhé generace v podmínkách, ve kterých je nutné přemýšlet do budoucna a shromažďovat zásoby na zimu. Černá rasa se v prostředí velmi odlišných klimatických podmínek vyvíjela jinak, řešila jiné problémy. Proto testy IQ u ní nedávají valný smysl.

Pokud bychom se teď čistě hypoteticky kompletně prohodili, po nějaké řadě generací by se u obou skupin změnily (avšak nikoliv prohodily) i tyto vlastnosti, protože každá skupina by najednou řešila jiné problémy. Ovšem musely by být splněny podmínky, že ani jedna skupina by žádným byť trochu významnějším způsobem nepomáhala té druhé.

0 0
možnosti
JK

Zcela s vámi souhlasím, nicméně rasisté právě nižším IQ Afričanů argumentují a dokazují tím, že je to podřadná rasa.

0 0
možnosti
ZH

Problémem těch nejhorších rasistů (tedy rasistů naruby) je, že když zmíníte, že černoši mají v průměru nižší IQ, začnou vám vkládat do úst, že tím říkáte, že jsou podřadní. Skutečnost je přitom taková, že v oblasti, na kterou se zaměřují IQ testy, jsou statisticky horší. V jiných oblastech jsou zas naopak statisticky lepší (například výše zmíněný fotbal, atletika atp.). Jinými slovy, jedná se o důkazy, že se rasy od sebe statisticky liší ve svých schopnostech, že nejsou všichni stejní, jak se nám snaží namluvit ti rasisti naruby.

Proto nemám rád tupé primitivy, kteří okamžitě nálepkují (do rasistů, neonácků, xenofobů atd.), aniž by se pořádně zamysleli nad tím, co a hlavně v jakém kontextu ten druhý říká.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik