Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V podstatě s Vámi souhlasím. Jen bych trochu přitvrdil v tlaku na populofobní a islamofilní politiky u nás, v Berlíně i Bruselu. Třeba formou demonstrací či bojkotu jejich výrobků - tedy proimigračních výmyslů včetně přerozdělovacích kvót. ;-) R^

1 0
možnosti

Díky. Myslím si, že k tomu přitvrzení dřív nebo později dojde, pokud budou pokračovat v nastoupeném kurzu. Zatím si nedovedu představit, že by ten kurz dokázali změnit. Ale třeba nás překvapí a za chvíli budou tvrdit, že to vždycky říkali, že je špatné chovat se tak vstřícně k imigrantům. Jde ale o to, zda jim to někdo uvěří? ;-)

0 0
možnosti

Nečtu, nestíhám, ale ze srdce přeji

Krásné Vánoce!:-)

1 0
možnosti

Vám také krásné Vánoce! :-)

0 0
možnosti
Foto

J56i13ř80í 82T31u76r12n38e51r

22. 12. 2016 12:32

Nemyslím si, že tento typ teroristických činů by byl nějakým přímým důsledkem migrační politiky, a pokud ano, tak spíše jejím postupným zpřísňováním, než laxností.

Zní to poněkud krutě, ale kdyby jeden z desetitisíců "nových" nebo" starých" islámských migrantů byl terorista, žili bychom v pekle, což přes hrůzu ojedinělých útoků odporuje pozorování. Situace v islámském světě podněcuje organizované a neorganizované fanatiky. Z tohoto pohledu mi přijdou nebezpečnější radikalizující se muslimští "Evropané", jejichž radikalizace není, myslím, způsobena současnou "benevolencí", ale chybnou "benevolencí" dřívější a současným tlakem státních orgánů a negativními náladami veřejnosti.

Proti organizovanému terorismu se dá bojovat represemi. To je možné a zcela správné. Proti jednotlivým šílencům (ať už jakkoli motivovaným) se nedá bojovat (pokud se nějak sami neprozradí) prakticky vůbec. Za zamyšlení však jistě stojí, jak budoucí teroristy "nevyrábět". Nenapadá mě nic jiného, než rychlé ukončení války a zásadové, ale obecně vstřícné kroky. Humanitární a materiální pomoc v postižených oblastech a zastavení neřízeného exodu tamtéž. V Evropě pak jasně daná pravidla, jejich účinné vymáhání, ale na druhou stranu respekt, A to může být velký problém, pokud se dostanou k vládě populistické protiislámské spolky a strany. Evropa nemá na to, bojovat s miliony svých občanů jiného náboženství a jiné kultury. Takovou válku nelze vyhrát a její vypuknutí by nám ukázalo, jak vypadá skutečný terorismus blízkovýchodního typu.

0 0
možnosti

Neřekl bych, že migrační politika nějak zpřísňuje, když čtu, že hlavní podezřelý z berlínského útoku Anis Amri "...se před časem nabízel, že spáchá sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé to (...) zjistili při analýze odposlechů, které pořídili při bezpečnostní akci. Ani v jednom případu se ale nepodařilo dotáhnout jeho zadržení pro nedostatek důkazů do konce. Kvůli jeho možným islamistickým vazbám se ho německé úřady dokonce pokoušely vyhostit, neúspěšně. Jedinou prokázanou informací, tak policii zůstalo, že Amri byl dealerem drog v berlínském parku Görlitzer Park. Opakuje se tak situace podobná teroristickému útoku v Paříži, kdy jeden ze strůjců útoku Salah Abdeslam, belgickými úřady vedený na seznamu osob podezřelých z terorismu, skončil ve vězení až po tragédii, při které zemřelo na několika místech hlavního města Francie 130 lidí."

Rychlé ukončení války v Sýrii a Iráku a likvidace Islámského státu je jistě na místě a měl by to být prvořadý úkol. Otázka je, proč se to nedaří? Napadá mě jediné. Zdaleka ne všichni evropští i světoví politici a další velcí hráči si to skutečně přejí. Proč ne? Odpověď je jednoduchá - profit vlivem různých skrytých vazeb.

Píšete - "v Evropě pak jasně daná pravidla, jejich účinné vymáhání, ale na druhou stranu respekt." S tím se dá souhlasit. Pravidla jasná víceméně jsou, ale jejich vymáhání je podle mého žalostné, co hůř, často není ani zájem důsledné dodržování pravidel (zákonů) vymáhat, a to jednak ze stejných důvodů, jako v případě ukončení války v Sýrii, Iráku a likvidace ISIS a jednak jsou tady ideologické důvody. Multikulturalismus bohužel není jen politika, ale už přímo ideologie a lidé, kteří ji vyznávají, se jí tak lehce nevzdají. Vzdali se snad komunisté své ideologie?

Také si nepřeji populistické spolky a strany u moci, ale mám obavu, že to k tomu spěje. Pokud tedy současní vládci nezaujmou jasný postoj. Třeba v té podobě, že by uznali, že se ve své politice zásadně mýlili a že to nezvládají. To ale nelze očekávat.

0 0
možnosti

Musím uznat, že tohle je velmi realistické zhodnocení celé situace. Kéž by se podobnou optikou dokázali na celý problém dívat lidé, kteří mají v Evropě rozhodovací pravomoci. Bohužel, poraženecký postoj už je v Evropě hluboce zakořeněn. Jako příklad mohu uvést problematiku takzvané ženské obřízky v Británii. Denně je tam tímto děsivým způsobem zmrzačeno asi pět dívek, což jsou tisíce dívek za rok (pozná se to až ze zápisu ve zdravotní kartě po první prohlídce zevního pohlavního ústrojí). Ačkoli je tato praktika v Británii pořád ještě trestná, není znám jediný případ, že by byl kvůli tomu někdo stíhán nebo dokonce souzen. Prostě se to nechává být a zavírají se nad tím oči. Musíme si uvědomit, že nejde jen o nějakou extrémní náboženskou praktiku, hlavním problémem je neschopnost Evropy trvat a uplatňovat moderní pojetí lidských práv (minimálně právo na ochranu zdraví a ochranu před násilím) - a naopak ochota z těchto lidských práv slevovat a povolovat různé výjimky. S odůvodněním, abychom třeba někoho nenaštvali. Můžeme se jen děsit narůstajícího počtu takových výjimek. To je právě ten poraženecký postoj.

5 0
možnosti

Děkuji. Realistické, ale do značné míry smutné. Vaše připomínka ženské obřízky v Británii je bohužel názornou ukázkou zásadního "problému" multukulturalismu. Ten staví na tolerantním přístupu k jiným kulturám, což je sice demokratické hledisko, ale ta tolerance nemůže být bezbřehá. Prostě bychom měli mít hranice, za které už v toleranci ke kulturně odlišným "tradicím" nejsme ochotní jít a ženská obřízka je daleko za tou hranicí. Jde prostě o to nedovolit provozovat praktiky, které jsou z hlediska evropského práva nezákonné a trestné. Říct těm lidem jasně - tohle je u nás trestné a když tu chcete žít, musíte to respektovat a pokud ne, bude to mít důsledky v podobě trestního postihu. Jenže my (píšu teď jako Evropan) tohle zkrátka říct nedokážeme, anebo se tím nechceme zabývat. A tak mlčky tolerujeme takové porušování zákona, takové zrůdnosti. Důvodů, proč se k tomu tak stavíme, může být víc a jedním z nich je určitě poraženecký postoj. Další může být, že se to děje mezi "nimi", takže je nám to fuk. Jiný třeba, že když budeme všechny lidi, kteří něco takového páchají, zavírat, budou přeplněné věznice, nebo že to vyvolá nenávist a další násilnosti..., a tak se nad tou zrůdností zavírají oči.

2 0
možnosti

Libi se mi vase postrehy i styl, jakym jste clanek napsal. Ani ja (ac sam patrim mezi ty, kdo biji na poplach) si nemyslim, ze by se Evropa stala muslimskou v nejblizsich desetiletich. Nicmene situace se zhorsuje a posledni roky prudce. Nesdilim ale vas relativni optimismus, ono totiz jako Cesi toho prilis nezmuzeme ani kdybychom meli skvele politiky (coz bohuzel nemame). Pokud bychom ciste teoreticky meli politiky, kteri se nebudou hadat a osocovat mezi sebou, prihravat ksefty svym kamaradum, apod. , ale zaroven budou mit tito politici rozumny nazor na imigranty, Islam a budou v tomto dostatecne aktivni, tak stejne budou automaticky povazovani v ramci Evropy za skodnou nebo minimalne oznaceni jako "kontroverzni". Dnesni Evropa je tak shnila, ze kdyby zil v dnesni dobe Churchill, tak by byl nejspise zavrenej.

9 0
možnosti

Je fakt, že my, teď myslím Česko, toho ovlivníme málo, což je dáno tím, že jsme relativně malý stát a tomu odpovídá náš význam. Proto mi vadí, když ještě podléháme pocitu malosti a jakoby se "zapouzdřujeme". Aspoň pro svůj dobrý pocit a pro své svědomí bychom se měli chovat hrdě a důstojně.

2 0
možnosti
Foto

Je jasné, že na vyvolávání strachu si chce mnoho lidí budovat politickou kariéru. Na druhé straně ve válce s terorismem opravdu jsme. A trhat se od Evropy je v tomto případě nesmysl, s terorismem si musí poradit Evropa jako celek. Má k tomu zářný vzor - Izrael. Budeme si muset zvyknout na podobný život.

4 0
možnosti

Už to tak vypadá, že ano.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS