Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkná recenze k filmu a poněkud trpké zamyšlení k současnosti. Však ono to vše souvisí, dobře jste to popsal. Díky.

R^

1 0
možnosti
JK

Děkuji. Ta recenze byla sice jen v náznaku. Důraz jsem dal na to zamyšlení v souvislosti s filmem. :-)

0 0
možnosti
Foto

Jsem člověk, který nemá své ikony, kterým by se klaněl. Svého času jsem uznával Václava Havla i Václava Klause. Jarka Nohavicu poslouchám od svých 16 let, kdy jsem jej poprvé slyšel hrát ve folkovém klubu v Porubě. Karla Kryla jsem nikdy nezažil. Znám jej jen z jeho textů a slov a z výpovědí jak ho znali jiní. Netroufl bych si ty dva nikdy srovnávat. Nohavica žil tady a musel nějak čelit systému, Kryl žil venku. Nohavica je především písničkář. Kryl byl částečně i politik nebo politolog chcete -li. Karel Kryl byl podle mě výjimečný tím, že žil nad ideologiemi, že dokázal rozpoznat dobro a zlo ať přicházelo z kterékoliv strany, proto byl v politice nepřijatelný. Národ se mu klaní, protože nedostal příležitost ukázat se, kým vlastně byl. Myslím si, že by rozdělil společnost stejně jako ji rozděloval Havel, Klaus, Zeman a další a že by nakonec měl mnohem víc odpůrců než stoupenců, protože byl žijícím svědomím nás všech.

2 0
možnosti
JK

Kryl ukázal, kým byl. Jen kdyby v tom mohl pokračovat, myslím, že by ho mnozí přestali brát.

Krylovi se neklaním. Mluvil jsem s ním jednou asi tři hodiny, když jsem s ním dělal rozhovor a velmi na mě zapůsobil. Nohavicu znám mnohem víc. Vystupovali jsme spolu dokonce v jednom pořadu. Já v první půlce s folkovou skupinou Entuziasté v komponovaném pořadu, který jsem pro skupinu napsal a za trest jsem si ho musel konferovat a odehrát veškeré mluvené slovo, a to včetně převlékání kostýmů. A v druhé půlce vystupoval Nohavica se svým recitálem. A jak jsem napsal, uznávám ho a dodávám, že mi je i lidsky sympatický. Proto se nemohu srovnat s tím, že na Kryla donášel StB. Na druhé straně neznám okolnosti, jak k tomu došlo a nechci ho absolutně nijak soudit. Nicméně, když jsem to viděl ve filmu takhle vedle sebe, neubránil jsem se smutku.

1 0
možnosti
Foto

J45a58n21a 27M39a35j53o61v27á

27. 11. 2016 12:49

Podívám se na to taky a pak to proberem, jo? Nerada mluvím o něčem, v čem se nevyznám, co jsem neviděla.

Jen... Doba byla prostě nějaká... a každý se s ní nějak musel vypořádat. Nějak ji "četl", nějak vnímal vzah svůj, společnosti, rodiny...

4 0
možnosti
RE

Musím říct, že Karel Kryl mě fascinoval od okamžiku, kdy jsem ho slyšel poprvé na školním výletě z kytary nějakého přísedícího trampa a to, ačkoli jsem ještě pořádně nevěděl, o čem to je. Dále pak prostoupil celým mým životem, začal jsem de facto kvůli němu hrát na kytaru. Dnes chápu, že pro velkou část obyvatelstva mohl zůstat nepochopen, přesto ho berou jako "bombu", něco, co mrazí v zádech. Málokdo možná ví, že jeho nejznámější písně byly přezpívány i v norštině(lillebror stengt porten - CD "Sabelnatt") na YT bohužel nějak již nedostupné.

3 0
možnosti
JK

Nemohu jinak, než s vámi souhlasit. Jsem asi o něco starší, a tak jsem ho zaznamenal hned v roce 1969, kdy mu vyšla deska "Bratříčku, zavírej vrátka" a pro nás to také byla bomba. O tom přezpívávání do norštiny vím. Říkal mi to mimo rozhovor, co jsem s ním dělal. V rozhovoru však mluvil o norském dánském, polském a řadě jiných okruhů svých posluchačů. :-)

2 0
možnosti
Foto

Když jsem na návštěvě u strýčka poprvé slyšel desku Karla Kryla, musel jsem si ji hned nahrát na magneťák. Bylo mi tak 12-13 let, učil jsem se pak podle toho magneťáku jeho píšničky hrát na kytaru. Karel je prostě geniální. Hudba i texty naprosto kompaktní, v textech je pravda o tom, jak se věcí mají a jak by měly být. A pravdu měl i ve svém zklamání po roce 89.

Dodnes, když zahrajete u táboráku něco od Kryla, zůstane chvíli ticho a husí kůže...

4 0
možnosti
JK

R^ Je to tak, jak píšete. Hudba sice není nijak objevná, ale k těm písním zkrátka sedí a je taková, aby se ty písně daly zpívat. :-)

0 0
možnosti
Foto

Někdy mi přijde, že jakýsi "odkaz" Karla Kryla je z části nepochopený a z části zneužitý. Nepochopený v tom smyslu, že někdo v KK vidí jakéhosi mesiáše a budovatele lepšího světa, přičemž KK byl "pouze" nemilosrdný, přesný a velmi výmluvný kritik toho špatného ve společnosti, stejně jako toho špatného v nás, což logicky souvisí. Zneužitý je v tom smyslu, že je vyvolávána představa, že ona nekompromisní kritika je lékem na vše, přitom však není lékem na nic. Je pouze nezbytnou a krutou anamnézou nemocného. Léky jsou zcela jiné.

Současný stav, když budu pokračovat v této metafoře, vidím jako podávání utišujících prostředků při nezjištěné anamnéze nebo léčení zhoubných nádorů zaříkáváním.

Děkuji za inspirativní a velmi zdařilý článek.:-)

9 0
možnosti
Foto

Velice přesně vyjádřenoR^ Od takřka,,modly" až po ,,segment na trhu":-/

0 0
možnosti
Foto

Dotaz na okraj: Četl jste práci paní Dvořákové o Miladě Horákové? Jak můžete s naprostou jistotou tedy tvrdit, že se jednalo o vynucená přiznání, když ve výslechových protokolech opravovala vyslýchaná pravopisné chyby?

0 2
možnosti
JK

Všiml jste si, že jsem psal v textu o spekulantství a čecháčkovství? Když jsem o tom psal, měl jsem na mysli i vás. Myslím, že jste se právě pokusil Zoru Dvořákovou desinterpretovat. A čtu to správně, že si myslíte, že Milada Horáková byla komunistickým režimem odsouzená a popravená oprávněně?

3 0
možnosti
Foto

Dovolte mi, prosím několik připomínek.

1. Karel Kryl nebyl ani tak malý zpěvák s velkým hlasem, ale spíš velký básník se slabým hlasem. Jeho texty bylo to, co lidi táhlo a táhne. Nikoli jeho přednes.

2. Nechápu, proč píšete ironicky "lidem" zvolený prezident. Jistěže Vám náš prezident nevoní, pak ale nemusíte zpochybňovat jeho volbu nebo voliče.

3. Proti muslimské imigraci dělá prezident přesně to, co může. Tedy varuje a to je dobře.

4. Ano, štáb prezidenta může vzbuzovat pochybnosti, ale vyhodnotit by si to měl on sám. Není naší úkolem soudit mluvčího. To je úkolem prezidenta.

5. EET. Nevím, co si o tom myslet. Je to jen jakési "na cloudu" vedené účetnictví či přiznání k dani. A jestli to je dobře nebo špatně uvidíme, nechápu ale, jako školu by to mělo působit podnikateli, který nic "neodkláněl".

6. 21.8.1968 je nepochybně, i po skoro 50 letech (tak stará už je moje generace). Ale jestliže zesměšňujete pojem "internacionální pomoc", což chápu, pak byste také měl říci, co to tedy vlastně bylo a proč to vzniklo?

Byla to snad nevyprovokovaná agrese? To v Moskvě tenkrát vládla taková parta bláznů, že točila flašku mezi jmény socialistických zemí a na kterou ta láhev ukázala, tu přepadli?

A Last but not least. Milada Horáková. Každý, ale opravdu každý, výslech na policii, tehdy asi na StB, vždy nutí podezřelého k přiznání. Přiznání v pozdějším tzv. Slánského procesu byla zhusta vymyšlená a vynucená.

Chcete ale říci, že celá činnost Milady Horákové byla vyfabrikována StB, že ona žádnou aktivitu nevyvíjela a vše z ní bylo vymláceno? Tak tedy na tom svém procesu nepůsobila.

1 4
možnosti
JK

Připomínky vám jistě dovolím. A hned ta první je příznačná.

Ad 1. Vám se jistě nemusí líbit Krylův přednes, ostatně to je věc názoru, avšak zjevně nechápete, co je míněno tím "se silným hlasem", že se to netýká přímo jeho hlasu samotného.

Ad 2. Napsal jsem slovo "lidem" do uvozovek a vy jste si z toho odvodil, že to bylo míněno ironicky. Avšak uvozovky mohou znamenat víc věcí a já jimi vyjádřil akorát, že byl zvolen jen částí lidu (32 % voličů).

Ad 3. Nechť si varuje před imigrací, ale nemůže to být generální pardon pro všechny další jeho činy.

Ad 4. Jestliže prezidentův mluvčí vystupuje veřejně a sděluje i své vlastní postoje, a to on dělá, musí být také veřejně kritizovatelný, ba i karikovatelný.

Ad 5. Zajímavé je, že píšete, jak nevíte, co si máte o EET myslet a hned nato si něco myslíte. Tak si o tom něco zjistěte. Mně na tom vadí především to, že nutí lidi ovládat moderní elektronická zařízení, ač jim Ústava ani jiný předpis nenařizuje, že mohou podnikat jen za podmínky, že jsou vybaveni elektronikou a že jí musí umět ovládat. Vadí mi i to, že evidentně zvýhodňuje velké podnikatele proti malým. Těm malým nastavuje hodně přísné podmínky. A za třetí mi vadí, že ti, co EET zavádějí, v tom sami mají zmatek a netuší, co to může způsobit.

Ad 6. O sovětské okupaci jsem napsal, že byla okupace a nechápu, proč bych akorát tuto událost měl v tomto článku nějak zevrubně rozebírat, když jsem nerozebíral ani žádnou jinou. Přiznání Milady Horákové bylo zjevně vynucené. A Slánského sem nepleťte. Ledacos o tom vím, ale to je na samostatný článek. Před časem jsem dělal rozbor okolností procesu se Slánským a dalším lidmi ve srovnání okolností procesu s manželi Juliem a Ethel Rosenbergovými v USA, vzhledem k tomu, že se oba procesy odehrály v přibližně stejné době.

4 0
možnosti
Foto

Obávám se, že ona naděje ,,zasvítila" K.K. toliko ten jediný týden. A poté pochopil, a velice rychle, že to byl zase toliko záblesk, a pak opět jenom ,,pozlátko":-/

0 0
možnosti
JK

To bych neřekl. Jednak dával tu naději už dlouho před tím, ani to sám netušil. Nevím, jestli jste film viděl, ale docela jasně potvrdil, že byl sám zaskočen tím, jak je tady slavný. Z rádia to nemohl poznat. A tu neději jeho písně dávají stále, když si je lidé zpívají. Všimněte si také, jaký ohlas třeba zde budí každý text, který se K. K. týká.

4 0
možnosti
Foto

J92a97n 34A98n41d54r49l46e

27. 11. 2016 3:42

:-(

ale urcite se na film pujdu podivat R^

0 0
možnosti
JK

Na film se určitě běžte podívat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik