Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Byl to projev servilnosti, jak z doby ČSSR.R^

(mimochodem, v únoru přijal dalajlámu Obama, v červnu Putin).

1 1
možnosti

Také si myslím, že s dalajlámou se setkává kdekdo a neomlouvá se Číně. Aspoň nevím o tom, že by Obama nebo Putin poslali Číně nějaká servilní prohlášení.

1 0
možnosti

Mně osobně prohlášení nejvyšších ústavních činitelů také příjde poněkud servilní, jenže to platí jen "na první poslech".

Dalajláma je nazývám "duchovním vůdcem Tibetu". To je takový rozkošný termín, který však neodhaluje podstatu toho, čím Dalajláma opravdu je. Je teokratickým vládcem v exilu. Není představitelem demokracie ani lidských práv, je představitelem teokracie a feudálních principů vlády. Nemusí se nám to líbit, ale tak to prostě je. Jak známo, Indové v Dharamsale nemají Tibeťany moc v lásce, protože dávají dost okatě najevo, že peníze přehazují vidlemi. Dalajlámova exilová družina v Indii (desítky tisíc osob) je velice štědře podporována politiky, kteří používají Dalajlámu a problém Tibetu jako "bič" na Čínu. Dalajláma nežije ze slunečních paprsků, ani z vůně lotosových květů. Nutně musí vyjadřovat určitý druh vděčnosti těm, kdo ho podporují. Dalajláma je politikem, jehož vliv je mnohem větší, než se může na první pohled zdát.

S tím souvisí i problém naší nezávislosti. Ani mnohem větší země, než je Česká republika, nemohou o sobě prohlásit, že nepodléhají vlivu jiné mocnosti. Prohlášení našich ústavních činitelů, kteří považují návštěvu dalajlámy za neoficiální, tedy nemusí být pouhým projevem politické korektnosti (servilnosti). Možná právě naopak. Vyjádřením politické korektnosti může být spíše ono zbožňování Dalajlámy a kritika Číny. Právě za tento přístup, který nás udržuje v jednosměrné ekonomické i politické závislosti, mohou být mnozí politici bohatě odměněni ze stejných zdrojů, z jakých je odměňován sám Dalajláma. Možná Vám může připadat můj názor spekulativní. Jenže naše ekonomika není závislá ani na Číně ani na Rusku. Například protiruskými sankcemi Evropské unie, jakkoli je můžeme považovat za oprávněné, paradoxně utrpěla především naše ekonomika a zmenšila naše možnosti uplatnit se na ruském trhu. Ale to místo na ruském trhu po nás prázdné nezůstane.

1 0
možnosti

Opravdu si myslíte, že můj text byl o dalajlámovi, o Tibeťanech a Tibetu? Byl v první řadě o devótním prohlášení našich nejvyšších ústavních činitelů, které mi připadá servilní i na padesátý poslech. Byl také o tom, že náš prezident, ač k tomu není ústavně nadán, obrací naši politiku směrem na Východ, tedy k Rusku a Číně a ti, kteří by ji určovat měli, srazili kufry, plně takovou politiku akceptují a podepsali se pod zmíněné prohlášení.

1 0
možnosti
Foto

Podporovat autonomii Tibetu je totéž jako podporovat autonomii Novoruska až k jejich odtržení. Buď obé, nebo žádné.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS