Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karma.

Dost věcí vidím podobně.

Myslím, že zdrojem zla (nebo přesněji skutků, které považujeme za projev zla) je především EGOISMUS bez zábran. Zajímavé ovšem je, že ten samý egoismus bez zábran může být i zdrojem skutků hodných obdivu a úcty.

2 0
možnosti

Mám pocit, že jste to vystihl přesně. Z toho ale plyne, že motivace k činům a založení člověka nejsou až tak podstatné, ale při posuzování činů záleží hlavně na jejich důsledcích, jakým směrem své činy člověk napře. I altruismus může mít sobecké důvody.

2 0
možnosti

článek je velmi zajímavý, protože otázka DOBRA A ZLA je nesmírně zajímavá a velmi málokdo o tom přemýšlí. neexistuje nikde žádná definice dobra ani definice zla. A je možné se pustiti do úvah o dobru zlu z několika zorných úhlů. Věřící na to půjdou přes boha, protože jinak nemohou, a evolucionisté na to půjdou přes evoluci, protože jinak nemohou. Ale evoluce to byla dříve než bůh, protože někdo nebo něco , muselo stvořit boha...

Myšlenka že bůh by vždy a nikdy nevznikl je prostě nesmysl, nemohl tu být před velkým třeskem....

I když je možné si představit, že jsme vznikli po výbuchu nějaké super jaderné zbraně, a že tedy před námi byla jiná společnost...ale určitě nebyla boží, když dokázala udělat takový výbuch......a tak dále...

Nicméně, je velmi dobře, že se někdo zamýšlí nad otázkou dobra a zla a jestli k tomu aby byl morální potřebuje vyhrožováním peklem jako božím trestem...jsou tací, kteří by to jinak nezvládli..ale jsou i tací...jako autor tohoto článku, kteří si dobro a zlo dokáží srovnat v hlavě a v srdce bez boha...a to je mnohem cennější........

1 0
možnosti

Děkuji. V článku jsem se snažil vyhnout jakýmkoli kategorickým soudům a snad se mi to podařilo. Tvrdit, že v otázce dobra a zla se mají věci určitým způsobem a ostatní je špatně, na to nemám jednak právo a jednak to ani seriózně rozhodnout nejde. Spíš jsem kladl otázky bez odpovědí a snažil jsem se také dodržet věcný a neagresivní tón debaty, kterou jsem v diskuzi pod jiným svým článkem vedl s jedním člověkem a na základě které jsem článek napsal.

0 0
možnosti
Foto

Většina lidí věří, že násilí je z podstaty špatné a své děti učí, že nemají nikomu ubližovat a snaží se aby toto vnímaly jako obecné morální pravidlo. V našich myslích však existuje imaginární entita, kterou nazýváme "Bůh" a kterou považujeme za absolutně morální. Bohužel tato entita ustavičně a hrubě porušuje princip "násilí je špatné", tím že na svět sesílá potopy a posílá duše do pekla, navzdory tomu, že díky své vševědoucnosti znala jejich činy dříve, než je vykonaly.

Existují totiž tzv. nulové zóny, ve kterých, díky své víře, a nemusí jít o náboženství, vnímáme opačně malé a velké pravdy vztahující se k morálce. Uvedu příklad. Malá pravda je "nezabiješ" a je konzistentní s velkou pravdou "vražda je špatná" - uprostřed ale leží nulová zóna, kde se vražda magicky stane mravní. Stačí si na sebe navléci zelený kostým s patřičnými pentlemi a iniciativně plnit rozkazy.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek R^

1 0
možnosti
Foto

K43a21r12e43l 42C74a33c80h

1. 10. 2016 13:42

Dobrý článek, dávám karmu. My ateisté se nepotřebujeme bát božího hněvu, ale jen a jen svého svědomí. Buď jej máme, nebo nemáme. A v něm se láme dobro a zlo.

6 0
možnosti

Přesně tak. K tomu není co dodat.

1 0
možnosti

Děkuji za článek, přidávám karmu. Však téma, do kterého jste se pustil je velice rozsáhlé a ve finále bez řešení. Matt Rydley tomuto věnoval celou knihu "Původ ctnosti". Za sebe, nevěřícího, podotýkám že veliký vliv na "západní morálku" nemá Bůh, ale víra v něj, od judaismu ke křesťanství. I moje i vaše morálka je tímto přes naše předky a naše okolí, které nás formuje, předurčena.

4 0
možnosti

Ano, máte pravdu. To předurčení si uvědomuji.

1 0
možnosti

Něco málo k vašemu článku, budu citovat z 1 listu apoštola Pavla do Korintu 1,17 a dál: Kristus mě totiž neposlal křtít, ale zvěstovat evangelium, ovšem ne moudrostí slov, aby Kristův kříž nepozbyl smyslu. Slovo o kříži je bláznovstvím těm, kdo jsou na cestě k záhubě; nám, kteří jdeme ke spáse, je mocí Boží. Je psáno: ‚Zahubím moudrost moudrých a rozumnost rozumných zavrhnu.‘ Kde jsou učenci, kde znalci, kde řečníci tohoto věku? Neučinil Bůh moudrost světa bláznovstvím? Protože svět svou moudrostí nepoznal Boha v jeho moudrém díle, zalíbilo se Bohu spasit ty, kdo věří, bláznovskou zvěstí. Židé žádají zázračná znamení, Řekové vyhledávají moudrost, ale my kážeme Krista ukřižovaného. Pro Židy je to kámen úrazu, pro ostatní bláznovství, ale pro povolané, jak pro Židy, tak pro Řeky, je Kristus Boží moc a Boží moudrost. Neboť bláznovství Boží je moudřejší než lidé a slabost Boží je silnější než lidé. Pohleďte, bratří, koho si Bůh povolává: Není mezi vámi mnoho moudrých podle lidského soudu, ani mnoho mocných, ani mnoho urozených; ale co je světu bláznovstvím, to vyvolil Bůh, aby zahanbil moudré, a co je slabé, vyvolil Bůh, aby zahanbil silné; neurozené v očích světa a opovržené Bůh vyvolil, ano, vyvolil to, co není, aby to, co jest, obrátil v nic – aby se tak žádný člověk nemohl vychloubat před Bohem.

Můžete se tady velmi usilovně snažit vyvrátit zvěst Bible tím nejmoudřejším lidským způsobem. A přesto nebudete mít úspěch. Pavel dál vysvětluje proč se takto Bůh rozhodl. Budu citovat v dalším příspěvku.

2 1
možnosti

1 Korintským 2,3 a dál: Přišel jsem k vám sláb, s velkou bázní a chvěním; má řeč a mé kázání se neopíraly o vemlouvavá slova lidské moudrosti, ale prokazovaly se Duchem a mocí, aby se tak vaše víra nezakládala na moudrosti lidské, ale na moci Boží. Moudrosti sice učíme, ale jen ty, kteří jsou dospělí ve víře – ne ovšem moudrosti tohoto věku či vládců tohoto věku, spějících k záhubě, nýbrž moudrosti Boží, skryté v tajemství, kterou Bůh od věčnosti určil pro naše oslavení. Tu moudrost nikdo z vládců tohoto věku nepoznal; neboť kdyby ji byli poznali, nebyli by ukřižovali Pána slávy.

Kdyby vládci tohoto věku i dalších věků poznali moudrost Boží, nebyli by ukřižováli Ježíše, Pána slávy. Jestli vy chcete obhájit své myšlenky, musel byste obdržet moudrost od Ducha Božího. Zatím to vypadá tak, že jste o ni ani nepožádal.

2 1
možnosti
Foto

Vůbec jste nepochopil o čem je Bible. Bible je jednoznačně nejčtenější knihou na světě. Denně ji otvírají miliony lidí... Je to neuvěřitelné, ale tito lidé jsou i dnes, ve 21. století, přesvědčeni, že je možné v Bibli najít inspiraci pro život. V Bibli jsou i příběhy, které se udály a mají reálný základ potvrzený archeologickými výzkumy a jinými písemnostmi. Židé udrželi svoji kulturu po dobu 3000 let i v diaspoře jenom proto že doržovali 631 příkazů a zákazů nazývaných micva a které jsou příkazy Boží, kterým ji dal Bůh na hoře Sinaj. Dodržují je i do dnešních dob.

1 0
možnosti

Já jsem podle vás nepochopil, o čem je Bible a přitom píšete, že je neuvěřitelné, když lidé nacházejí i dnes v Bibli inspiraci pro život? Mně to vůbec neuvěřitelné nepřipadá. Tak nevím, jestli to nejste spíš vy, kdo nepochopil, o čem je Bible. Ať mají biblické příběhy reálný základ nebo ne, inspirativní jsou. Jejich základ není podstatný. Chápete?

3 1
možnosti

Vaše úvaha se dobře čte. Už delší dobu mě napadá, že zjednodušeně řečeno, za dobro bojuje člověk s nějakou mentální úchylkou, třeba jako Ježíš, a stejně tak v některých mentálně vadných lidech převažuje zlo a potřebují ho konat a prosazovat. Ostatní lidé bez těch úchylek vyčkávají, zda má výraznější charisma bojovník za dobro nebo zlo, protože jsou sami prázdní

2 0
možnosti

No to je hodně zajímavé, co jste napsala a to zjednodušení se mi líbí. Je vždy dobré si věci věci zjednodušit, pak se o nich lépe přemýšlí. Máte pravdu, že spousta lidí je prázdných, ale i v tom prázdnu se často něco najde. Jde o to, co.

2 0
možnosti
Foto

R^

Víra kontra ateizmus. Dobro kontra zlo?To jistě ne.

A jinak, cokoli. Skoro. Bůh jsme My. Každý máme Boha v sobě, atˇ jej budeme nazývat jakkoli. V tomto smyslu se dát říci, že všichni jsme děti Boží. Tedy i ateisté;-)A strach z Boha? Pokud ví a zná, pak jistě i chápe a rozumí. Dˇábel, jako synonimum, či podobenství zla. Proč ne. Nakonec mnozí se mu i upsali. V mnoha podobách. Jenomže. Takto to jsou vše ,,jen" slova. Nikoli činy. A i činy mají mnohdy své příčiny i následky. Atˇ z ,,různých" okolností i souvislostí. Či východisek. Domnělých i skutečných. Motivací nevyjímaje. Ale i manipulací.

Asi moc slov. Až zbytečných, jsem tedˇ napsal. Vždy je to o ,,jen" o člověku, a o lidech.

Jinak zdravímR^

3 0
možnosti

Proč moc slov? Vyjádřil jste to dost rozumně a máte pravdu. Příčinami dobra či zla jsem se v tomto textu nezabýval, neboť jsem chtěl jen vyvolat další otázky, než ty, které jsem sám položil a také přemýšlení o nich. ;-)

I já zdravím. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS