Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V tomto příspěvku je mnohem více pravdy, než vtom příspěvku M: Š. (ten byl snůškou dohadů a podivností).

Hlavními činiteli snižujícími porodnost, jsou bohatství, dobré zdravotnictví, práva žen a liberální společnost (a tudíž i přístup k antikoncepci). Nejnižší je v současnosti v myslím Japonsku (kde taky není moc sociálního státu).

PS: Pokles porodnosti probíhá skoro v celém světě (mimo bohaté země, ty se už odrazily ode dna a porodnost v nich mírně roste), pod dvě děti na ženu už je i třeba v SAE a v LIbanonu.

PS2: Výborný přehled i do minulosti a výhledy do budoucnosti, co se týká populace a souvisejících proměnných: https://esa.un.org/unpd/wpp/DataQuery/

1 0
možnosti
JK

Evidentně se v pohledu shodujeme. S činiteli, které uvádíte, souhlasím, ještě by se asi daly najít další. Tak detailně jsem to nechtěl rozebírat, ale uvedl jsem jen ty základní. Na vámi zaslaný odkaz se podívám. Děkuji.

0 0
možnosti
JL
Foto

Jaroslave, přečetla jsem si se zájmem. A poslední odstavec je to, co mi mluví z duše...takže , Jaroslave, nebe je dnes modré... svítí slunce... a normálně bych za to chtěla plácat po ramenou... ale to radši plácám já Vás... za včerejší úspěch v letní soutěži. Blahopřeju moc... a hezký víkend.:-)V

3 0
možnosti
LV

Sice nevím k čemu, ale rád se přidám k blahopřání, neb i já panu autorovi přeji blaho. Ač názorů a postupů při psaní různých.

A je jeden z posledních pěkných dnů, babí léto a místo diskutování na blogu se doufám dnes vydáme na (elektro)kola do krajiny zatím muslimuprosté.

Pěkný víkend.

2 0
možnosti
LV

Začnu posledním textovým odstavcem - a svým dojmem z něj - jde o závist, že paní Šichtařová dovede psát čtivě.

Jenelogické, že by měla karmu, kdyby psala jen čtivě, ale blbiny,které se příčí faktům a souvislostem. Zdejší diskutéři, ažna vyjímky, jsou většinou inteligentnější než průměr.

0 0
možnosti
LV

2. Píšete,že nižší počet dětí je „přirozená lidská tendence vybíratsi snazší cesty“. O kus dál pak „dvě děti lze uživit avychovat snáze než 10“.

2a/ano, ale to platí i pro imigranty u nich doma i u nás. Ale přestoi u nás v první generaci mají děti víc

.

2b/Pomíjíte, že hlavním důvodem více dětí bývalo:

* sociální zabezpečení rodičů ze strany (více) dětí

* vysoká úmrtnost dětí v dřívějších dobách

.

Vobou důvodech je tedy přechod k nižšímu počtu dětí, čižádným – právě onen vliv sociálního státu. Jak píše adokladuje paní Šichtařová.

0 0
možnosti
Foto

Jistěže je její článek blbina :) Blbiny ale většinou vyhrávají volby :)

4 0
možnosti
JK

Tím to bude. Já volby vyhrát nechci. ;-)

2 0
možnosti
OP

Polemizovat lze s každým a také z každého textu, který má hlavu a patu si lze něco odnést :-)

2 0
možnosti
JK

To máte pravdu. Něco odnést si lze i bez peněz z obchodu, když vás přitom ale nechytí. ;-) Ne vážně, já to vím dobře. Odnést si lze něco z textu, který hlavu a patu nemá, i v tom lze narazit na něco, co vás obohatí.

1 0
možnosti
Foto

Stejně jako pod článkem kolegy Ábelovského musím dát za pravdu i vám. Mám rád jednoduchá vysvětlení, a to vaše je jasné a logické. Je velmi snadné, ale také velmi pochybné, svést nějaký zcela obecný sociologický jev na stát, to dělají řvouni na náměstí, ne intelektuálové.

Navíc ani nepředpokládám, že by paní Šichtařová prezentovala svůj názor, nemyslím si totiž, že je hloupá. O to hůř, její aktuální tvorba je pouhé serfování po vlně lidových nálad, a to právě ona jistě nemá zapotřebí.

4 0
možnosti
LV

Jednoduchá vysvětlení složitých jevů - mno nevím....

A ano - také se mi dosti příčí u jednodušších lidí, jak dávají za všechny své vědomé či podvědomé neúspěchy, vinu nějakému univerzálnímu jedinému viníkovi, nejlépe vzdálenému. Který nemá možnost nebo důvod to vyvracet.

Tu stát a jeho politika, tu skleníkové plyny, tu Putin, tu komunisté, tu kapitalisté...

1 0
možnosti
LV

Vaše argumentace je nelogická. Na rozdíl od paní Šichtařové.

4 4
možnosti
Foto

Asi jste, pane Vaňku, zapomněl napsat v čem je nelogická a tak dát svému komentáři nějakou logiku.

2 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik