Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problémy se suverenitou "méně významných" členských zemí EU se objevily už v okamžiku, kdy jsme do EU vstupovali. Když Česká republika vstupovala do Evropské unie, tak si západní země v čele s Německem vymohly omezení svého pracovního trhu pro občany nových členských zemí na dlouhých sedm let. Západní politici dokonce hovořili takto, cituji: "Musíme chránit svůj pracovní trh před hordou nekvalifikované pracovní síly z Východu". Západní země tak fakticky porušily principy, na nichž má být EU založena. Rakousko a Německo otevřelo své pracovní trhy pro občany nových členských zemí až 1. května roku 2011.

Je zajímavé, že ještě před krátkým časem západní politici považovali národy východní Evropy za "nekvalifikovanou hordu" a nyní těm samým národům vnucují povinné příděly uprchlíků z islámských zemí. Kvůli sledu naprosto konkrétních kroků vrcholné politické reprezentace EU během loňského roku jen Německo na své území s klidem vpustilo milion sto tisíc lidí, o nichž vůbec nic neví a snaží se tyto lidi rovnoměrně "rozhodit" do celé Evropy, a to povinně. Vidíte ten fatální rozpor?

V červnu tohoto roku německý ministr financí Wolfgang Schäuble prohlásil, že bez přistěhovalců Evropě hrozí "degenerace v příbuzenských sňatcích" a že "muslimové přispívají k otevřenosti a různosti". Mluvil také o "tureckých ženách ve třetí generaci" a označil je výrazem "enormí inovační potenciál". On mluví o Evropanech jako o chovném stádu, jehož genům hrozí degenerace a je třeba je vylepšovat a pěstovat – ideálně křížením Evropanů s jinými národy. Přičemž z "materiálového" hlediska jsou východoevropané méně vhodní, než "materiál" z muslimských národů. Zřejmě si tito eugenici myslí, že z muslimů si lépe vychovají nové Evropany. To není žádná fantazijní eugenická vize z nějakého apokalyptického sci-fi románu, ale realita dneška.

Ve světle těchto skutečností už nemusí volání po "exitech" vypadat tak trapně.

2 0
možnosti

On ten přezíravý přístup a pohled svrchu ze strany EU na země, které hodlaly přistoupit, existoval už dávno před vstupem. Kdysi, tuším že v roce 2001, jsem byl na besedě zemědělců okresu Přerov se zástupci EU převážně z Francie a naši zemědělci tam vyjádřili obavy, že nebudou po vstupu do EU v rovnoprávném postavení, že budou vůči unijním zemědělcům znevýhodněni a že je to špatné, protože zemědělství zajišťuje výživu národa. A jeden Francouz na to odpověděl zhruba toto: "Nebojte se, my vás uživíme. V podstatě vaše zemědělství nepotřebujeme. No kolik má ČR obyvatel? Deset milionů? To je asi jako Paříž a ta také nemá prakticky žádné zemědělství a její obyvatelé přitom netrpí nedostatkem potravin."

Od té doby samozřejmě uplynula spousta vody a nastala situace, kdy by nás západní země potřebovaly, abychom jim pomohly řešit důsledky jejich lehkovážné politiky vůči imigrantům, diktované myšlenkovými stereotypy a mechanickým uplatňováním principu multikulturalismu.

To, co píšete, že řekl Wolfgang Schäuble, jsem od vás někde četl. Je to jistě hodně debilní a nehorázné vyjádření, ale já bych z toho nedělal takovou vědu. Je to stále jen hloupé vyjádření jednoho politika, i když poměrně vysoce postaveného. Za daleko horší považuji v mnohém "sehnutý a lokajský" přístup řady našich politiků třeba právě vůči Německu a jeho představitelům, kteří především "civí lačně na měďáky", jak zpíval Karel Kryl.

0 0
možnosti
Foto

Hezký článek:-)

Trochu mi ta situace připomíná manželství procházející krizí ( něco bych o tom měl vědět:-)). Po spoustě krásných emocí, pozitiv a sociálních jistot přichází problémy typu, kdo na tom sňatku více vydělal, kdo ho táhne, kdo se jen veze a čí je vlastně ta tetička z Krkonoš, co se sem chce nakvartýrovat. Ten více nespokojený kouká po Novákovi ( nebo Novákové) od vedle (třeba na východě) a schází se s podobně nespokojenými ženáči a ženuškami a pěkně to probírají. Po čase se může zdát, že je instituce manželství vlastně blbost. Že není, na to se obvykle přijde, až po bezhlavém rozvodu. Pak někomu dojde, že máme děti, že ten Novák je pějknej zmetek, a že ve dvou se to lépe táhne, a to nejen finančně. Manželství jako takové asi blbost není, některá však stojí za starou Belu a udržovat je je nesmysl. Některé však překonaná krize posílí a vyjdou z ní poučeni a na eventuální další krizi připraveni:-)

1 0
možnosti

Přemýšlím o tom přirovnání k manželství a říkám si, že by se to manželství asi mělo víc specifikovat jako "z rozumu", ovšem takové, kdy si snoubenci jsou v podstatě sympatičtí, ale příliš hluboce se nemilují. Popis manželské krize a její možná vyústění jste ve svém příspěvku provedl skvěle, což potvrzuje vaši poznámku - něco bych o tom měl vědět. ;-) Jisté je, že příliv imigrantů do Evropy způsobil krizi vztahů v EU, krizi jejího směřování a hodnot. Má-li EU jako svazek států vydržet a krizi překonat, je k tomu potřeba (jako v té manželské krizi) určitá sebereflexe, a to na všech stranách. Z našeho pohledu bychom se možná na chvíli měli přestat zabývat tím, co nám tropí Německo a spol., ale zamyslet se nad tím, co je na jeho postojích rozumné a v čem děláme chyby my. Samozřejmě to předpokládá i jakousi reciproční sebereflexi hlavně ze strany Německa (ostatní by se už přidali). Mám však velké obavy (když vezmu jen vztah Česko - Německo), jestli jsou něčeho takového schopni jak kancléřka Merkelová, tak na naší straně premiér Sobotka a prezident Zeman.

0 0
možnosti
Foto

Pěkně zdravím, pane Kvapile. V něčem s Vámi souhlasím více, v něčem méně. Mám stejný názor jako Slavomír Beneš. To je ostatně diskutér, se kterým souhlasím téměř vždy. Objektivní, nijak ideologicky nezatížený. Jsou záležitosti, nad kterými lze mávnout rukou (změna názvu výrobku) a které lze i přivítat (nekouření v hospodách). Ale snaha o "spravedlivé" rozmístění cizí kultury i s její vražednou ideologií, to je na pováženou. Nelze se nám divit, že nemáme EU rádi.

1 0
možnosti

Docela by mě zajímalo, v čem se mnou souhlasíte více a v čem méně. Podle mého je můj text z velké části spíš konstatováním, jakýmsi shrnutím či popisem situace. Samozřejmě se v něm nějaké moje názory projevují. Pan Beneš je zcela určitě dost rozumný. Dost se mi líbí, co píšete od věty "Jsou záležitosti...". Pokud jde o vaši poslední větu, tak ta si zaslouží zamyšlení. Zkusím to. Pokud se na problém díváme tak, že je nějaká EU a proti ní stojíme my, jako Česko nebo celá V4, pak je formulace, že se nám nelze divit, že EU nemáme rádi, oprávněná. Na druhé straně my jsme přece součástí EU, takže ten váš výrok v podstatě říká, že nemáme rádi zčásti sebe. Nebo je to tak, což bude asi nejblíže pravdě, že se většina lidí u nás, a to včetně politiků, s EU příliš neidentifikuje, její orgány a instituce, zkrátka Brusel, jsou pro nás odtažité a vzdálené a tudíž nepřátelské. Proč to tak je, souvisí právě s tím, že nás "staré" země EU mají za druhořadé a na naše názory a postoje v zásadě kašlou, případně k nám mají paternalistický vztah, díky kterému se domnívají, že nás musí "vychovávat" či přesvědčovat o správnosti vlastních postojů, a to třeba i nátlakem. To se nám ale samozřejmě nemůže líbit a pod náporem velmi problematických a z části (velké) nepřátelsky naladěných imigrantů, kteří chtějí víceméně jen těžit z toho, co jsme vytvořili, se animozity vyhrocují a krize spíš prohlubuje, než aby odeznívala. Děkuji za příspěvek.

0 0
možnosti

Ten článek se zdá na první přečtení rozumný. Ještě si ale budu muset promyslet, odkud kam vlastně míří.

0 0
možnosti

M88a53r39c26e41l 28S40u76p

4. 9. 2016 19:56

Celý problém je v příliš štědré politice sociálních dávek některých zemích v EU. To je pravá příčina "migrační krize" a mnoha dalších problémů. Jenže v levicově orientováné EU to nikdo vidět nechce, protože odhalit tuto příčinu je pro levicového politika šťourání se v pandořině skříňce.

Základním myšlenkám EU lze jenom zatleskat,proto se moc lidí pro odchod z EU nenajde. Bohužel směr, kterým se nynější vedení EU ubírá nikoho moc nenadchne a do budoucna vyvolává velké pochyby o konkurenceschopnosti celé EU.

3 0
možnosti

Přeložím to, co jste správně napsal: Příliš štědrou politiku sociálních dávek umožňuje socializmus.

4 0
možnosti
Foto

Zdravím... moc se do toho nemíchám, ale můj instinkt říká, že jsem četla slova vcelku dost objektivní. A co tedy podepíšu určitě, je opravdu ten poslední odstavec. I s tím, že je dost obtížné, jak k té naší čtyřce má vlastně A.M. přistupovat, když jeden tam a druhý támhle....:-)

2 0
možnosti

Děkuji a poklonu vašemu instinktu. K tomu závěrečnému odstavci: Když se chováme jako šašci a často i lokajové (což se týká všech čtyřech zemí), tak nás také za šašky a lokaje mají, a nejen v Německu.

3 0
možnosti

A maji pravdu. Kdyz tvrdi.

0 0
možnosti

Kdo má pravdu, když tvrdí co?

1 0
možnosti

Mně tak dalece nevadí, že jsme státy druhé kategorie. A nevadilo by mi to vůbec, kdyby ty státy tvz. první kategorie dělaly alespoň trochu rozumnou politiku.

Proč by mi to nevadilo? Inu proto, že to bylo, je a bude a platí to už od dob starověkých civilizací, že existují státy vlivnější a státy méně vlivné. Kdyby se to členství v druhé kategorii omezilo třeba na nějaké přijatelné odrbání při stanovování nějakých kvót na mléko nebo na to, že nám název "pomazánkové máslo" zakážou, ale něco podobného Němcům nebo Francouzům projde, tak bych to bral jako daň ta do výše míněné a již od dob starověkých civilizací platné pravidlo nerovnosti mezi státy.

Nevadí mi ta nerovnost, avšak vadí mi to, že západní státy ji uplatňují tam, kde je to podle mého názoru hloupost již ze samotného principu, a to bez ohledu na všechny rovnosti nebo nerovnosti.

8 0
možnosti

Projekt EU vůbec a její rozšíření byly pokusy, jak v Evropě poněkud změnit to, co platilo od starověkých civilizací, jak píšete. A ono vlastně do nedávné doby nikomu tak moc nevadilo, že Německo či Francie měly větší vliv než třeba my. Jenže masivní příliv imigrantů je dost hloubkový test fungování EU a hned tu máme názory, jako jste uvedl, že by vám to vůbec nevadilo, kdyby státy tzv. první kategorie dělaly aspoň trochu rozumnou politiku, který také sdílím. Jenže ony si myslí, že jejich politika rozumná je, zatímco my ne.

1 0
možnosti

Ano, vadí mi, že postkomunistické státy jsou druhé kategorie. Je to jasné ze všech postupů EU. Ty "trouby" z východu vynechávají u všech důležitých jednáních. O jiných normách pro výrobky směrem "sem", škoda slov. Zejména co se potravin týká. Proto členství v EU budí minimálně rozpaky..

4 0
možnosti

Rozpaky to minimálně v současnosti budí. Je však otázka, jestli by opuštění EU něco podstatně změnilo k lepšímu. Myslím si, že ne. Stálo by ale zato přehodnotit Lisabonskou smlouvu a poněkud omezit pravomoci orgánů a institucí EU. :-)

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS