Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak se má ateista, biolog a darwinista vyjadřovat k Bibli? Hezky to napsali, fakt hezky. Kdo má zájem, dozví se hodně o evoluci lidského myšlení, vnímání i morálky.Bible je fascinující svými podobenstvími a alegoriemi. Znalost biblických příběhů je nezbytností pro všeobecnou vzdělanost a orientaci v historii i umění. Tečka. (Teda pro mě.) Doslovné chápání Bible, dílčí , stejně jako celé, je cestou k bigotnost a odtržení se od reality.. To, myslím, konečně platí o přístupu ke všem náboženským textům všech náboženství.

Jako obvykle jsem si díky vám vzpomenul na moc hezkou knihu , která se dotýká vzniku života na Zemi, možná by stálo za to ji zde představit. :-)

1 0
možnosti
JK

Tak nějak jsem to měl na mysli. Jo a tak sem s tou knihou. ;-)

0 0
možnosti
LV

Podle Van Kranendonkase zdá, že vývoj života byl mnohem rychlejší, než se usuzovalo. Předpokládá se,že Země vznikla před 4,6 miliardy let, velké bombardování planety asteroidy pakskončilo někdy před čtyřmi miliardami let. Nový objev ukazuje, že život se pakvyvinul velmi rychle poté.

Australský tým voblasti Isua na jihozápadě Grónska nalezl na skalách odhalených díky tánítakzvané stromatolity, což jsou kupolovité usazeniny vytvořené koloniemibakterií a sinic. Dosud žijící stromatolity je možné najít například vAustrálii.

Stromatolity nalezenév Grónsku byly vysoké zhruba jeden až čtyři centimetry. Odborníci jejich stářídatovali na 3,7 miliardy let. Pokud by se jejich objev zkamenělého životapotvrdil, předčilo by to dosud známý nejstarší nález, učiněný v Austrálii, o220 milionů let.

„Tehdy zde byl zcelaodlišný svět. Kontinenty byly černé, oceány zelené a obloha oranžová,“ řekl VanKranendonk. Povrch byl černý kvůli chladnoucí lávě, na které nerostly žádnérostliny, zatímco zeleň oceánů byla důsledkem velkého množství železa. Vatmosféře bylo jen velmi malé množství kyslíku, který se stará o modř oblohy,převažující barvou byla proto oranžová.

Astrobioložka zamerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Abigail Allwoodovádataci nálezu považuje za správnou, jen si není jistá tím, že objev kdysiopravdu skrýval život. Předložené důkazy ji prozatím plně nepřesvědčily,vyloučeno tak není, že to je jen geologická hříčka.

0 0
možnosti
LV

To jasně ukazuje na Genesis 1:1...Na počátku Bůh stvořil nebe I zemi. Tečka.

Jak dlouho to vzalo to nám neřekl.

Jenom jak země po stvoření vypadala. 2.. Země pak byla nesličná a pustá...Toto říkají vědci...

Tehdy zde byl zcelaodlišný svět. Kontinenty byly černé, oceány zelené a obloha oranžová,“ řekl VanKranendonk. Povrch byl černý kvůli chladnoucí lávě, na které nerostly žádnérostliny, zatímco zeleň oceánů byla důsledkem velkého množství železa. Vatmosféře bylo jen velmi malé množství kyslíku, který se stará o modř oblohy,převažující barvou byla proto oranžová.

Tak On ji upravil pro naše ziti, během šesti tisíci let.

0 0
možnosti
JS

Oceňuji, že jste ve svém článku Bibli pozitivně zhodnotil, i když vím, že nejste věřící. Přesto ve svém článku píšete, že "Bible jako každá literatura totiž stárne". To ale automaticky neznamená, že také zastarává. Marně bychom po celém světě hledali knihu, která si udržuje svou aktuálnost tak dlouho, jako Bible. Důkazem je to, že Bible je inspiračním zdrojem ohromného počtu literárních, výtvarných, hudebních i vědeckých děl a tato aktivita v žádném případě neustává. Bible je pořád předmětem velkého zájmu, čehož důkazem je i tento Váš článek.

Naprosto s Vámi souhlasím, že "Bible je skvělé čtení". Nemusíme věřit v Boha a přesto v ní najdeme zajímavá sdělení.

Když Bible píše o tom, že Bůh stvořil člověka z prachu země, nejde o popis metody nebo procesu, ale o popis kvality. My jsme opravdu pouhým prachem země a když zemřeme, všechny atomy našeho těla se vrátí do oběhu ve formě, která je nerozlišitelná od materiálu země. To, co nás oživuje (dech ducha života), si Bůh po naší smrti bere k sobě. Bible v mnoha verších říká, že způsob, jakým Bůh stvořil vesmír a život, je mimo lidskou představivost.

Říkáte, že vznik života nevysvětluje ani Bible. Jenže Bible se nesnaží vznik života vysvětlit. Bible jednoduše konstatuje, že autorem života je Bůh. Bůh prostě vesmír a život stvořil. Je to stejně legrační, jako že vše povstalo z ničeho. Dnes již dobře víme, že život má tak složitý základ, že překonává i ty nejpesimističtější představy.

Bible také v kontextu dobře vysvětluje, co to znamená, když Bůh říká: "je to dobré": "Viděl, že světlo je dobré a oddělil světlo od tmy". Je zřejmé, že se nehovoří jen o světle (ve smyslu záření), ale je tam něco hlubšího - zjednodušeně řečeno: světlo=dobro, tma=zlo.

Jsou lidé, kteří v Bibli hledají důkazy kreace i důkazy evoluce. Jenže takhle Bible napsána nebyla. Jejím cílem dokonce ani není popisovat nějakým reportážním způsobem události minulé. Je psána tak, aby mluvila k těm, kdo ji čtou. Proto je stále tak aktuální a zajímavá.

Díky.

5 0
možnosti
JK

Děkuji za příspěvek. Tentokrát s ním nemám problém. Jen taková otázka. Když bůh řekl, buď světlo, tak povstalo z čeho, když ne z ničeho?

1 0
možnosti
JP

J70a84n 31P46a40l10l41a82s

1. 9. 2016 19:31

Dobrý večer, zajímavé a poučné zamyšlení, díky.

Kdysi jsme jako študáci u piva řešili dilema, co bylo dřív: informace, nebo hmota? Hádali jsme se celý večer, vypili snad sud a dospěli k závěru, že obé muselo vzniknout zároveň.

Což se ovšem u dilematu se slepicí a vejcem asi takhle elegantně vyřešit nedá.

1 0
možnosti
JS

Ještě před několika desítkami let se uvádělo, že život je výsledkem spojení hmoty a informace. Dnes, na podkladě výzkumů buněk živých organismů a jejich nejjemnějších struktur, už se tato poučka neuvádí. Život je totiž generátorem informací a dělá to tím, že jakoby "porušuje" termodynamické zákony. Život tedy není výsledkem termodynamiky. Termodynamika, respektive principy entropie, totiž způsobují okamžitý rozklad všech struktur živého organismu po jeho smrti. Proto se dnes uvádí (například podle fyzika Stratise Karamanolise nebo podle nositele Nobelovy ceny za termodynamiku Ilji Prigogineho), že život je spojením hmoty a takzvaného "faktoru X". Přičemž my zatím nevíme, co je "faktor X". Věřící si pochopitelně myslí, že "faktor X" je prostě Bůh.

2 0
možnosti
Foto

R^;-)

P.S.: dle ,,dokument". filmu J.Effela ,,Stvoření světa" ovšem světlo po onom ,,budiž", (je tam znatelně slyšet, ač hlas patřil ,,asi" J.W.R^) světlo nebylo, a tak škrtl křesadlem, tzv.,,rakušákem", tehdy ještě evidentně benzinovým;-)

1 0
možnosti
Foto

P.S.: omluva:-/ Škrtadlo totiž selhalo a teprve poté následoval onen pokyn;-)

0 0
možnosti
JL

Bible....je zajímavé čtení, člověk aspoň vidí, že to nebylo vůbec lehký. Bejt v kriminále v jámě se lvy, prchat, válčit, obětovat všechno, hlavně dobytek, ale i děti, cizí, ale i svoje.... Uf, přece jen evoluce funguje - dneska je to lepší, aspoň v Evropě. I Hospodin (ne Bůh), řekl: "Budiž světlo." - Tak myslím, že to řekl Jahve, ne? Jahve byl vrchní Stvořitel, který pak tvrdil, že žárlivě miluje lidi, ale jen selektivně - Izraelce. Ti ostatní ho nezajímali. Hezká metafora o lidském egu. Bůh miluje jen mě! Je vidět, že jsme se vyvinuli z opiček.

1 0
možnosti
JK

Bůh, Hospodin, JHVH, čili Jahve, Jehova - to všechno znamená totéž. A neřekl "Budiž světlo.," ale "Buď světlo." Každopádně ale děkuji za zajímavý pohled.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik