Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do starých hradeb se vpila trocha blues...

Bluesové tóny a písně amerického kytaristy Chrise Bergsona stoupaly k nebi v slunečném letním pozdním odpoledni, když nad vodami moravské řeky Bečvy v místech, kde kolem ní stojí město Přerov, zvolna plynul čas k večeru.

Chris Bergson je označován za „jednoho z nejinvenčnějších skladatelů v historii moderního blues, který vytváří vlastní originální směs blues, dřevní roots music a soulu“, má prý „zapamatovatelné melodie, vášnivý zpěv a zabijáckou kytaru“ a nedávno byl uveden do newyorské bluesové síně slávy. Chris Bergson vystoupil v Přerově 28. června 2016 a zahájil tak multižánrový letní festival »Hudební léto na hradbách«, jenž každé úterý až do začátku září přinese jistý druh muziky nad místo zvané Spálenec na půvabný travnatý plácek pod hradbami, které z větší části obepínají kopeček se starobylým Horním náměstím s žerotínským zámkem.

Co na tom ale záleží, když teď tady zní americké moderní blues Chris Bergson Bandu a před ním se pohupují a podupávají zhruba dvě stovky lidí a v muzice se rozpouští všechny jejich radosti a strasti a veškeré ty brexity, uprchlické invaze i všední malicherné starosti a ubohá nepřátelství, animozity, protivenství odplouvají na chvíli s vodami Bečvy kamsi do dáli. Na obloze stále ještě svítí slunce, než se den přehoupne do soumraku a na všechno ulehnou stíny, aby to nakonec pohltila tma, do níž budou zářit z improvizovaného pódia jen barevná světla, co ulpívají na sytě zeleném listí a temném jehličí stromů v karmínových, tmavě ultramarinových i ponurých okrových valérech a blýskají se na antracitu Bečvy. Čas plyne a pulzuje neustále lhostejně kolem i v každém z těch lidí... Ne, to se nám jen tak zdá, neboť naopak my v té čtvrté dimenzi, co nás definuje, lineárně a bez ustání stárneme a žijeme své marnosti, než nás čas jednoho po druhém zahubí.

Co ale záleží na čase, na životě a smrti, když teď je tu věčná hudba, souznění a poklid letního nádherného dne, který se sune do noci. Neptun na trávě pod hradbami strnule míří k zemi svým trojzubcem, co nikdy nezabodne. Pak všechno skončí, lidé se trousí domů a do svých životů, co musí žít. Pár lidí všechno odklidí, aby to budoucí úterý začalo nanovo. Ještě tu sedím s novými přáteli – dvěma polskými fotografy, jenž fotí kamerou obskurou, starým autobusákem, co se vyjadřuje v rýmech, sympatickou blonďatou lékařkou, která je kamarádkou mé někdejší kolegyně, jež tohle všechno pomáhala zpunktovat, synem Luboše Plevy, mého už zesnulého přítele, totiž slavného čtyřnásobného mistra světa ve hře na foukací harmoniku, který miloval a skvěle hrál na svoje titěrné nástroje jazz i jinou úžasnou hudbu. 

Co však záleží na tom, kdo je kdo, když tady sedíme na plácku pod hradbami v Přerově, který se svými festivaly dávno stal městem zasvěceném jazzové, spirituální, gospelové a co já vím jaké další muzice tohoto ranku a pochopitelně i blues. Je tu nádherně, tady a teď a člověk by tuhle chvíli za nic nevyměnil a Přerov je v těchto místech úchvatný a pradávný. Je to jeden z okamžiků, co se mi zažraly pod kůži, když jsem tam ještě žil a nevědomě v nitru toužil po své milované rodné Praze. Muzika má tu moc probouzet protichůdné pocity, co v harmonii spolu víří a stoupají až k závratné propasti vesmírné nicoty. Co na tom, že to za chvíli pomine a budeme se zase pachtit každý svou cestou jako Klárka Poutnice, jako Pastýřka putující k dubnu nedostižného Robinsona Jefferse, mířící se svými ovečkami z jihu stále a stále na sever...

Do hradeb, co pamatují dávné doby, slavné i tragické a teď vyvstaly, nedávno opravené, v nové romantické kráse, se vpilo jen trochu amerického moderního blues. Toť vše.

 

 

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 30.6.2016 11:34 | karma článku: 13,80 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik