Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu… Všechny ale neuhlídal.

Korektní vyjadřování nutí tvrdit politiky, novináře, komentátory a další lidi, kteří se prezentují jako ti s objektivním pohledem na události a jevy, že chápou obavy demonstrujících, že jsou to normální lidé, že se mnozí z nich skutečně nemají dobře, a naopak mají bídu. A já říkám, že žádní takoví na posledních rajchlovských demonstracích nebyli, možná sem tam nějaký ojedinělý jako výjimka potvrzující pravidlo.

Totiž ti, kteří skutečně třou bídu s nouzí, nemají čas, náladu ani prostředky jezdit někam vyřvávat a poslouchat všeliké kydy, protože musejí shánět peníze „na chleba“, na nájem, na splácení exekucí... Naopak na všech protivládních demonstracích – od těch protimigračních, přes proticovidové, antivaxerské, až po vrábelovské a nyní rajchlovské – se vyskytovaly různé bojůvkářské skupiny, které se rekrutují snad až z dob, kdy byla ve flóru Vandasova dělnická strana.

Někteří tvrdí, že se prý určitá média, údajně i blíže nespecifikovaná média mainstreamová, různá twitterující a facebookující a jiná sociálně-síťová individua chovají k současným rajchlovským (a dříve vrábelovským) demonstracím předpojatě, že je dopředu odsuzují jako prokremelské, což se prý nedělo při demonstracích Milionu chvilek pro demokracii.

Nicméně Rajchlova demonstrace na Václaváku nakonec vyústila v incident, kdy se poměrně početná skupina osob pokusila vtrhnout do historické budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku. (To obyčejně nuzní lidé dělají, že chtějí svou bídu zmírnit strháváním vlajek.) Jenže se střetla s policií, která snahám rozvášněných útočníků zamezila. Do těchto míst také „omylem“ zabrousil děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. To je ale nešťastník.

Další incident se odehrál na magistrále před muzeem, kde jeden obézní zbídačený demonstrant mlátil do kapoty bílého sporťáku s ukrajinskou značkou, posléze napadl řidiče jsa povzbuzován jakýmisi zdivočelými ženštinami z chodníku, které ječely ponejvíce – dej mu, hajzlovi, ať táhne! Když řidič znovu nastoupil, vystartoval z téhož chodníku jakýsi muž a prudce kopl do dvířek auta u spolujezdce.

Myslím si tedy, že předpojatý přístup k rajchlovské demonstraci měl opodstatnění, jak se zdá. Ačkoli se organizátoři protivládního protestu a jejich zastánci dušují, že s tím neměli nic společného, protože se incidenty odehrály až po demonstraci, je zřejmé, že nic podobného se nedělo při ani po demonstracích Milionu chvilek… proti Babišovi a jeho vládnutí. Kromě toho řečníci při demonstracích na pražské Letenské pláni ani vzdáleně nepředváděli to, co v sobotu na Václaváku Jindřich Rajchl.

Viděl a slyšel jsem kdesi na internetu Rajchlův projev a jeho gesta a pohyby byly velmi podobné těm, jaké užíval svého času při svých projevech Adolf Hitler. Rovněž síla jeho hlasu (řev), dikce a výraz tváře si s těmi, kterými oplýval vůdce Třetí říše, nijak nezadaly. Rozdíl je snad v tom, že Hitler byl štíhlý a měl štětku pod nosem, zatímco právník Jindřich Rajchl je obtloustlý a má štětku na šošolce hlavy.

Nechci v líčení podobností zacházet moc daleko, protože Hitler byl nacista, kdežto Rajchl je „našista“ (což znamená, že zdůrazňuje české národní, tedy naše zájmy). Hitler pak při prosazování německých zájmů spoléhal sám na sebe a sílu Wehrmachtu a jednotek SS, kdežto Rajchl při prosazování českých zájmů spoléhá spíš na Kreml a na ruskou putinovskou armádu.

Že je to přehnané? Při pražské demonstraci Rajchl víceméně uhlídal prokremelské rohy, jak jsem psal v perexu. Jenže „spřátelené“ menší demonstrace probíhaly i v některých jiných městech. A třeba v Přerově kdosi zpovídal jednoho demonstranta, který měl pod krkem ruskou trikolóru, a kromě jiných povedených výroků řekl i toto: „Uvědomte si, že ten ruský voják v zákopech bojuje proti NATO, EU, a bojuje vlastně za vás za všechny.“ 

Je to zkrátka bída, tedy hlavně morální.  

Odkaz na video k přerovské demonstraci: https://twitter.com/ostravanda_

 

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 17.3.2023 15:20 | karma článku: 43,59 | přečteno: 11579x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Co je dobré pro Zemana a Babiše, musí být dobré i pro Pavla (polemika s Josefem Nožičkou)

Tak, jako každý smrtelník, chyby dělá i učitel Josef Nožička. Je to sice s podivem, protože učitelé by chyby dělat neměli, ale stane se. Například vydává své dojmy za chyby prezidenta Petra Pavla.

11.3.2023 v 11:56 | Karma: 34,11 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik