Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demonstrace za mír! Jakého druhu?

Přát si mír, nejlépe světový, je krásné, přejí si jej všechny krásky soutěžící o miss, a také pan Okamura. Chtít ale mír bez ohledu na okolnosti, totiž tváří v tvář agresi, je buď naivní, nebo výraz kapitulace před agresorem.

Tomio Okamura samozřejmě není sám ve svém „mírovém“ tažení. Tu se k němu přidá neúspěšný kandidát kamkoli Petr Hannig, teď naposledy zdejší blogerka Lenka Krištofíková, kterou ze zálohy od klávesnice v diskusi pod jejím blogem, v němž volá po demonstraci za mír, mohutně podporuje Zdeněk Danda. Vykládá cosi o bojovnících od klávesnice, kteří prý unisono volají po válce do posledního Ukrajince. Takové „volání“ jsem tedy ještě neslyšel ani nečetl, ale zajímalo by mě, jestli si pan Danda uvědomuje, odkud bojuje on, jenže za něco jiného, totiž za kapitulaci Ukrajiny.  

Mírová demonstrace je jistě krásná věc, jde jen o to, jak by si demonstranti takový mír představovali. Pokud by se pan Hannig vzal za ruce s paní Krištofíkovou, panem Dandou a dalšími mírumilovnými „beránky“ a vedeni panem Okamurou by demonstrovali například na Václavském náměstí za to, aby putinovské Rusko přestalo válčit a jeho vojska ihned opustila všechna anektovaná území Ukrajiny, jednoznačně bych souhlasil. Demonstrace toho druhu by totiž byla ve prospěch zastavení umírání. Přitom bych nebyl takový kruťas, abych posílal demonstranty do Moskvy na Rudé náměstí. 

Mírotvorci okamurovského ražení by však chtěli nastolit mír způsobem, že by se zastavila podpora Ukrajiny a Západ by měl jednat o Ukrajině bez Ukrajinců s ruským agresorem o jeho požadavcích pod dojmem Putinova vyhrožování jaderným úderem na všechny strany. Demonstraci toho druhu by Putin jistě přivítal nejen na Rudém náměstí, ale určitě i v Praze, neboť by se na ni mohl odvolávat, že mu i Češi dávají za pravdu. 

Ač se lidé, kteří vyzývají k mírovým demonstracím a jednáním, jaká jsem právě popsal, dušují, že Putinovo Rusko nepodporují, ve skutečnosti se chovají jako Putinova pátá kolona. Je přitom celkem jedno, jestli si to uvědomují, nebo ne.  

Například pan Hannig se v diskusi pod svým článkem, ve kterém vyzýval vlády (sic!) k jednání s Ruskem, odvolával na jiný svůj text, v němž prý ani zmínkou neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“. Všimněme si, že nenapsal, že odsoudil ruskou válku“, nýbrž neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“, a ještě k tomu s velkým „S“. Prý Putinův eufemistický výraz pro zločinnou agresi vnímá jako oficiální označení. Nejspíš přitom ani nepochopil, jak odhalil své proruské postoje. 

Geniální šachista a jeden z nejchytřejších lidí na světě Garri Kasparov napsal: „Je válka, jste buď na jedné, nebo na druhé straně fronty. Každý ruský občan včetně mě nese kolektivní, ne-li osobní odpovědnost za tuto válku. Rusko je dnes fašistickou diktaturou, páchá zločiny proti lidskosti. A každý, kdo nyní žije v Rusku, je součástí této válečné mašinérie, ať už chce, nebo ne.“ A dále: „Proto jsem navrhl přijímat (v zemích sousedících s Ruskem) pouze ty Rusy, kteří podepíší deklaraci se třemi zásadami: válka je zločinná, Putinův režim je nelegitimní a Ukrajina se nesmí dělit.“ 

„Diktátor Putin nikdy nehrál šachy, ale poker a byl dobrý v geopolitickém pokeru. Často vyhrával i se špatnými kartami, protože soupeři podlehli jeho blafování. Nyní instinktivně ví, že porážka v této válce ho může stát politické i fyzické přežití,“ popsal více než dvě dekády vládnoucího ruského prezidenta Kasparov. Je zcela jasné, že prezident Putin rozpoutal válku proti Ukrajině, která je válkou proti svobodě, demokracii a právu Ukrajinců a všech lidí rozhodovat si o vlastní budoucnosti, jak před nedávnem zaznělo z USA.

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 15.10.2022 10:54 | karma článku: 30,38 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik