Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

1. 09. 2022 12:51:42
Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

Teď zase server Seznam Zprávy objevil jakýsi šestistránkový dokument z 12. února 1990 (datum samo o sobě je poněkud podezřelé), který podle Seznamu Zprávy „popisuje, jak se někdejší elitní parašutista z Prostějova účastnil od roku 1988 tříletého tajného postgraduálního studia pro vojenské zpravodajce“. Ve skutečnosti se jedná o kýmsi sepsané hodnocení Petra Pavla v průběhu „kurzu“, který ovšem nedokončil. Také není jasné, co by po absolvování kurzu dělal, pokud by tedy u nás pokračoval komunistický režim, což se ovšem nestalo.

Jinými slovy fakta, která by z tohoto hodnocení pro Petra Pavla mohla vyplývat, jsou typu „coby, kdyby“. Nejde tedy o nic jiného než o další pokus přesvědčit veřejnost, že vysloužilý generál Petr Pavel není vhodný kandidát na prezidenta. Mám-li se vyjádřit čistě za sebe, v prvním kole prezidentské volby nedám svůj hlas ani Babišovi, ani Pavlovi, budou-li kandidovat. Jestliže se však do druhého kola dostane Andrej Babiš, budu každopádně volit jeho protikandidáta, protože každý je pro mě tisíckrát přijatelnější než bývalý premiér.

Z právě uvedeného se dá snadno odvodit, že mi nejde ani tak o minulost kandidátů v době komunistické diktatury, jako o to, co dělají v současnosti. Myslím, že ani zdaleka nejsem s tímto postojem osamocený. Zatímco na chování a jednání Petra Pavla od pádu komunistického režimu neshledávám nic diskreditujícího, současné jednání a chování Andreje Babiše považuji naopak za zcela integrální s tím, jak se choval a jednal před sametovou revolucí, jen své působení obohatil o „mafiánské praktiky“, a jako takový nemůže být podle mého prezidentem. Jeho spolupráce s StB je pro mě jen „bonus“ na straně záporů.

Ono je to vůbec složitější. Náš stát po pádu komunistického režimu vybudoval svou legitimitu na odvržení komunistické zkušenosti, od komunismu se po roce 1989 většina lidí také distancovala, ale přitom jsme si ponechali komunistickou stranu, jež se nevzdala ani názvu ani své minulosti. My jsme totiž nemohli „kolaboraci“ s komunismem přisoudit „cizincům“ či „vlastizrádcům“ a odvržení se týkalo jen komunistické zkušenosti, ale nikoli předcházející doby. Všeobecné hodnoty, jimiž se ospravedlňuje toto zavržení, nesměly tedy vést k přezkoumání působení jednotlivců a ke zpochybnění integrity státu.

V podstatě lze říct, že u nás pád komunistického režimu nevymezil prostor poražených a vítězů, jako tomu bylo po válce v Německu po pádu nacistického režimu, kde proběhla důsledná denacifikace (aspoň v částech, kde pak vznikla Spolková republika Německo). To je velký rozdíl od situace u nás, která nastala po roce 1989. U nás se každý, kdo si za vlády komunistů budoval postavení a jakkoli se podílel na veřejném životě (vyhnout se tomu vyžadovalo od jedince velkou odvahu), od komunistické ideologie „umazal“ a zůstal i nadále umazaný.

Proto silně kulhají srovnávání našich bývalých komunistů s bývalými členy NSDAP v Německu. Tato strana a její ideologie totiž jednoznačně prohrály, zatímco KSČ a její ideologie u nás prohrála jen částečně. Nelze tudíž tvrdit, že když chce u nás kandidovat na prezidenta bývalý člen KSČ, je to stejné, jako by chtěl v Německu kandidovat bývalý člen NSDAP. Pokud jsem něco podobného slyšel například z úst Michaela Kocába, říkal jsem si, že on byl mnohem blíž u toho než většina běžných lidí, když se u nás nezakázala po roce 1989 komunistická strana.

Vytahovat proto nyní na Petra Pavla jeho působení před pádem komunistického režimu u nás je proto velmi podivné. Nejspíš by za komunistického režimu, kdyby pokračoval, Pavel dál budoval svou vojenskou kariéru a snad by se stal i komunistickým vojenským špionem, leč ten režim roku 1989 skončil a nikdo nemůže vědět, co by bylo, kdyby neskončil. Nikdo neví ani to, co by dělal za takových okolností sám, natož Petr Pavel nebo jiný kandidát na prezidenta.

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 1.9.2022 12:51 | karma článku: 23.80 | přečteno: 953x

Další články blogera

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma článku: 17.40 | Přečteno: 633 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 444 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma článku: 25.54 | Přečteno: 689 | Diskuse

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 359 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 293 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 512 | Diskuse
Počet článků 646 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...