Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

Paní Valíková nazývá písničkáře Nohavicu důsledně slezský Bard (zde), což je divné. Kdyby ho titulovala „Slezský bard“, dalo by se to pochopit jako určitý přídomek. Avšak slezský Bard? Bard je přece obecné slovo, proč ho psát s velkým písmenem? Zejména češtinářka by to měla vědět. 

Jak vlastně vysvětluje slovo „bard“ třeba Wikipedie: „Bard (z galského bardus – básník) je postava lidového umělce, který tvoří, nebo který interpretuje především epické, historické a jiné básně a zpěvy. V hudbě se tento výraz používá především ve spojení s folkem a jeho národními nebo etnickými variantami. Text písně je obvykle nadřazen hudbě a celkový projev je výrazně dotvářen umělcem a jeho způsobem interpretace.“

Bard je tedy básník. Paní Valíková Jaromíra Nohavicu označuje dokonce za našeho největšího žijícího básníka, a jelikož tvoří a interpretuje převážně zpívanou poezii, platí pro něj beze zbytku, že texty jeho písní jsou nadřazeny zpěvu. Podobné je to u všech dalších, které je zvykem nazývat písničkáři. Jejich zpěv, hra na hudební nástroje a interpretace hudby nebyly většinou tím, čím by dokázali uchvátit publikum.

Síla písní těchto písničkářů spočívá tedy v textech. Nikoli však ve vybroušených verších a dokonalých rýmech, ale v tom, o čem zpívají, respektive proti čemu se vymezují, co ve svých písních kritizují, zesměšňují… Proto se tyto písně kdysi nazývaly protestsongy. Je pravda, že zejména Krylovy, ale i Nohavicovy písně překročily rámec protestsongů, avšak toto slovo názorně odkazuje na fakt, že moc, velikost a jiskra písničkářů tkví v morálních postojích, jež vyznávají a z kterých hodnotí svět. 

Pokud zpěvák interpretuje skvělým hlasem chytlavou či podmanivou melodii a sděluje v písni, že tíhne duší k Lady Carneval, nebo že dá dělovou ránu, nebo že vychládá žár, když muž se ženou snídá, je celkem jedno, jaké morální postoje zastává v soukromém životě. Na textech těchto písní nezáleží a na zpěvákově hlasu a zpěvu se nezmění nic, ať bude jeho etika jakákoli. Podobné je to také u operních pěvců. Například andělsky podaná árie z Rigoletta bude stále stejně andělská, ať je pěvec etalon morálky, nebo křivák. 

Pokud se ovšem ve svém soukromém životě z jakéhokoli důvodu zlomí písničkář a jeho morálka se dostane do příkrého rozporu s tím, o čem a jak zpívá, ztratil v zásadě všechno. Vyjadřuje to například píseň „Le petit joueur de fluteau“, kterou v češtině zpíval Petr Lutka pod názvem „Šeltě Honza na zkušenou“. Kdyby totiž Honza z příběhu této písně přijal od krále, kterému se jeho písně zalíbily, erbovní znak, jeho píseň by zpanštěla a po celém by znělo kraji – jó i Honza někdy zradí. (Připomeňme si, že bardem se zve lidový umělec.)

Jiným způsobem vyjádřil tuto myšlenku Karel Kryl v písni „Martina“, kde zpívá: „kdybych chtěl líbat Martinu, dal bych svou páteř za třtinu ohnutou větrem…“ A přesně to se stalo Jaromíru Nohavicovi, když dal přednost poctám a takzvaně „lepšímu životu“, nebo dříve jenom strachu z mocných, před vlastní morální integritou. Já vím, že mnozí lidé nakládají na záda písničkářů víc, než mohou kolikrát unést. Jenže písničkáři si takovou cestu sami vybrali. Být něčím jako „svědomím národa“ (vzletně řečeno) je zavazující a něco to stojí. 

Bůh Jarek či slezský bard zkrátka mnohé lidsky zklamal, to se nedá okecat, ani se z toho nelze vylhat. A když k tomu připočtu, že zrovna on v roce 1989, kdy už měl za sebou kariéru informátora StB, zpíval v polské Wroclawi parodii na Krylovu píseň Marina… Ne, paní Valíková nemusí nikoho obviňovat z frustrace, farizejství, pocitu nadřazenosti či sounáležitosti se stejně smýšlejícím davem, z přijímání finančních úplat, nebo ze snahy zalíbit se náčelníkovi či souvěrcům… Jaromír Nohavica se zdiskreditoval sám.

Vlastně nejde ani tak o Nohavicu. Ten se musí se svým životem, s tím, co udělal a neudělal, vyrovnat sám, ostatně jako každý druhý. Horší je, že jeho lidské selhání tolika lidem nevadí. Dokonce ani Veronice Valíkové, která se chlubí modřinou po esenbáckém obušku ze 17. 11. 1989 a hledá chyby ve všech ostatních, aby je nemusela objevit v samotném Jaromíru Nohavicovi. 

V tom se text Veroniky Valíkové skutečně podobá projevu Jiřiny Švorcové na shromáždění anticharty, jak někdo poznamenal v diskusi. Ta tehdy obvinila chartisty a jejich stoupence z nezkrotné pýchy, ješitné nadřazenosti, sobeckých zájmů nebo dokonce z přijímání mrzkých peněz, jen aby nemusela přiznat, že zrůdný byl především totalitní komunistický režim.

Jednomu však nerozumím. Nač by měl pan Nohavica potřebovat i negativní reklamu, jak píše ta, která jej označuje za našeho největšího žijícího básníka. Copak největší básník, který vyprodává sály, potřebuje nějakou reklamu? Nu což. Teď už mi zbývá jen vložit písně zpívané Petrem Lutkou, Karlem Krylem a Jaromírem Nohavicou, o kterých jsem se v textu zmínil.

 

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 16.8.2022 11:49 | karma článku: 20,30 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik