Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

Své dojmy z Nohavicova koncertu mohu tedy shrnout do stručného konstatování, že jsem o něm neměl tušení. Nevěděl jsem ani o tom, co o „slezském bardovi“ napsal Jiří X. Doležal v internetovém deníku Forum 24. (Jen pro zajímavost a v závorce uvádím, že nikdy žádný z lidí, s nimiž jsem se o písničkářovi bavil, sousloví „slezský bard“ nepoužil, znám ho jen z různých médií.) Dokonce mi nebylo známo ani to, že se deník Forum 24 označuje prý jako „novodobé Rudé právo“. 

Je ovšem možné, že tak zmíněný internetový deník nazývá Josef Nožička, protože mu ústřední tiskový orgán KSČ velmi chybí. Prahne po něm jako to velké množství lidí všech věkových kategorií 15+ po klobásách na tácku, pivu a limonádách ve stancích u strážnického zámeckého amfiteátru, které se vypravilo na Nohavicův koncert.

Je sice trochu podivné, že lidé jsoucí za hlubokým a hutným uměleckým zážitkem, kterým „náš nejlepší žijící básník“ dokáže člověka zasytit na dlouho dopředu, si nejdřív ze všeho musí natlačit něco do břicha. Asi ale občerstvit a posílit potřebovali. Jak jinak by totiž mohli ve stoje freneticky tleskat tomu, že pan Nohavica viděl kometu a že mu máma dala na krk klíč a zpovzdálí to všechno sledovali tři čuníci?

Nikdy jsem nedovedl pochopit, jak člověk, který kdysi jednal velmi přívětivě a působil na mě hodně sympaticky, mohl donášet estébákům, převzít vyznamenání od Miloše Zemana a jakousi medaili od válečného zločince Vladimira Putina. Na Nohavicův koncert bych nešel ani zadarmo, natož abych za něj měl platit, ale ne kvůli písničkářovým morálním selháním, ale protože se mi jeho písničky až na výjimky nelíbí. Připadají mi ufňukané, unylé a myšlenky, které v nich sděluje, se mi nijak objevné nezdají a neberou mě za srdce. Mnozí lidé mají však takové věci rádi, a proto za nimi táhnou až do Strážnice (někteří do blízké Strážnice).

Mám vlastně velkou výhodu. Nemusím chodit na koncerty písničkáře, jehož tvorba se mi nelíbí, čímž zároveň vyjadřuji svůj odpor k udavačství a lísání se k pokleslým a tyranským vládcům. Je to takové dva v jednom. A nemusel bych ani vědět, že nějaký Nohavica kdesi koncertuje a nějaký Nožička nad tím plesá (ač jeho blog byl více než z poloviny o něčem jiném než o dotyčném koncertu), ale to bych nesměl chodit na blog idnes.cz a číst tady všelijaké články. Takže moje chyba.

Jiná věc by byla, kdybych Nohavicovy písničky obdivoval. Musel bych chodit a jezdit na jeho koncerty a zároveň potlačovat nechuť k jeho postojům a k trapnému omlouvání jeho morálních poklesků. Když se to tak vezme, žijeme v exemplární svobodě. Já Nohavicu nemusím poslouchat, jiní naopak mohou táhnout za jeho písněmi jako za krysařovou píšťalou a někteří z nich na něj mohou psát oslavné ódy, některé učitelky se mohou rozplývat nad jeho básnickou genialitou, někteří majitelé kulturních zařízení mohou jeho koncerty odmítat a sám slovutný umělec může vystupovat tam, kde ho naopak chtějí. Svoboda je krásná věc, kdyby do ní někteří autoři nepletli Rudé právo, protože se jim po něm stýská.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 15.8.2022 12:15 | karma článku: 27,92 | přečteno: 1497x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11579x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  13:19

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik