Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boží zrcadlení

Chovám obdiv k vědě, vědeckému poznání i filozofii, dokud se svými nástroji nepokouší rozlousknout otázky víry a existence boha či božstev, a mám v úctě víru, dokud pomocí boha či božstev nezačne lidem vnucovat, jak funguje svět.

O tom, že funguje věda a její principy, není a nemůže být pochyb. Vždyť přece používáme i využíváme bezpočet vědeckých objevů v nejrůznějších oborech činností, technických vymožeností a vědeckých poznatků. Věda dokáže logicky, přesvědčivě a názorně objasnit fungování tak mnohého z našeho světa i z vesmíru.

Například to, že když se kohout spáří se slepicí, ta následně snese oplodněné vajíčko, z kterého pak vysedí kuře. Ze spousty oplodněných vajíček se vylíhne spousta kuřat, z nichž některá jsou kohouti a jiná slepice, a dalším pářením se proces opakuje. Všechno tak krásně funguje, dokud někdo nepřijde s otázkou, co bylo dřív – vejce nebo slepice? Obdobná je otázka, ovšem na vyšší úrovni, zda bylo dřív slovo nebo hmota, myšlenka či energie. 

Na tyto otázky nezná odpovědi nikdo a soudím, že na ně hned tak nikdo ani nepřijde. Jejich prostřednictvím se totiž přesouváme z oblasti praktického fungování světa, které vysvětlují vědecké zákony, do oblasti hypotetických úvah a představ – jak vlastně náš vesmír a svět vznikl, jakým způsobem a kdo to spustil, nebo co to zapříčinilo? S lítostí lze říct jediné, že neznáme onu esenci, díky níž všechno existuje.

V našem běžném životě a světě se jeví věda a víra jako antagonistické pojmy. Tam, kde věda poznává, dokazuje a objevuje zákony evoluce, tam víra (abych to nekomplikoval, zůstanu jen u židovsko-křesťanské) předkládá tvrzení o všemohoucím bohu, který vše řídí, a o těch se nepochybuje. Vznik světa a vesmíru pak přičítá inteligentnímu designu. Čím blíž se však dostáváme k počátku všeho, tedy k stvoření světa či k velkému třesku, tím jsou si věda a víra bližší, neboť jejich výklady začnou být v jisté fázi podobnými a stejně nepravděpodobnými pohádkami.

Problém je už v ambivalentní povaze lidského myšlení (když vynechám všechny ostatní pozemské i mimozemské tvory). Myslíme totiž prostřednictvím mozku, jenž je zjevně hmotný a biologické povahy, takže podléhá fyziologickým procesům, stárne, až nakonec umře společně s člověkem. Avšak produkty mozku jsou nehmotné myšlenky, které mohou existovat věčně, respektive tak dlouho, dokud bude někdo, kdo o ně bude mít zájem. Myslet si každý přitom může naprosto cokoli. 

Myšlenky stvořily vědu i filozofii, předcházely objevům ve všech disciplínách lidského snažení, všem technickým i jiným vynálezům, formulovaly všechny zákony i principy, myšlenky jsou strůjkyněmi i veškerých děl všech umění. Myšlenky stvořily i všechny bohy a náboženství, díky nim vznikla i víra jako taková. Stejně tak jsou myšlenky zdrojem všech nesmyslů, blbostí, zrůdností a lidmi páchaných hrůz. Realizací myšlenek člověk ovlivňuje zpětně materiální svět, ale i svět metafyzický.

Klidně o sobě mohu prohlašovat, že jsem ateista, protože nevěřím v žádného boha, přičemž ateista není člověk, který věří v neexistenci boha, jak se někteří domnívají, neboť věřit se dá jen v něco, nikoli však v nic (nezaměňovat s tím, když člověk věří, že se něco nestane, protože i to je víra v něco). Nicméně ani jako ateista se nemohu zříct víry jako takové. V něco a něčemu věří každý už od okamžiku, kdy začne vnímat. Přinejmenším věří každý tomu, že všechno nakonec dobře dopadne a že se zítra opět probudí, protože kdyby tomu nevěřil, nemělo by pro něj smysl žít.

Ateisté tedy nevěří v bohy, ale i oni, stejně jako každý běžně myslící člověk, mají o bohu jakousi představu, jinak by se nemohli rozhodnout, že v něj nevěří. Zde na blogu například působí člověk, který se štítí všeho, co se jen dotkne boha, náboženství či víry a všechny výklady plynoucí z těchto směrů považuje za pavědecké. On ale považuje za pavědecké i „vědecké“ výklady, které nepocházejí z jeho provenience a nijak mu nevadí, že sám plodí podobné naivní pohádky jako ti, kteří za vznikem světa a vesmíru vidí božskou entitu. Nicméně také on věří, jakkoli se tomu brání. Věří, že on má pravdu a že nevypráví stejné báchorky jako babka v zapadlé vísce na Valašsku za dlouhých zimních večerů.

Nebudu ho jmenovat, protože se mu nechci posmívat, ale zmiňuji jej jako příklad člověka, který je sám sobě svým vlastním bohem. Já to vidím tak, že v každém z nás se zrcadlí jeho osobní představa boha, ať už ho nazývá Pánem nad veškerenstvem, Láskou, Tím – jehož jméno se nesmí vyslovit, Bezejmenným, Big Bangem, Vědou, Zákony vesmíru a vědy… Mám zkrátka představu jakéhosi božího zrcadlení v duši každého člověka, jako se ve špinavé kaluži po dešti zrcadlí bělostná oblaka, za nimiž prosvítá nebesky modrá obloha.

V hlavě se mi pak ozývá citát: „Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt. Cokoli vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda.“ Můj obdiv k tomuto výroku filosofa na trůně Marca Aurelia roste s každým novým přečtením, takže jím končím i tento svůj článek o božím zrcadlení.

 

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 5.8.2022 10:58 | karma článku: 0 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 695x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik